Pacea, bucuria si fericirea nu vin din bogatii materiale - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pacea, bucuria și fericirea nu vin din bogății materiale

[2011-02-01]
Tâlcuind Evanghelia care istorisește convertirea vameșului Zaheu, rânduită spre a fi citită în Duminica a XXXII-a după Rusalii, Patriarhul României a arătat că după ce Mântuitorul intră în casa vameșului, acesta din urmă este copleșit de cinstea și onoarea nemeritate pe care le primește și ia o hotărâre mare, aceea de a-și schimba viața. Astfel, nu mai cere iertare pentru păcatele sale, ci, în pocăința sa, el trece deja la faptele pocăinței. Devine milostiv, împărțind jumătate din averea sa săracilor, iar celor ce le-a greșit, le-a întors împătrit paguba. Omul păcătos este un om pierdut pentru că plata păcatului este moartea. Omul pierdut se poate salva prin pocăință, când își schimbă viața, modul de a gândi și de a fi, a arătat Patriarhul României. "Crezuse că dacă devine bogat va fi și fericit. Du­pă o vreme însă, constată că pacea, bucuria și fericirea nu vin din bogății materiale adunate în jur, ci vin în sufletul omului dacă bunătatea sufletului sporește. Acum este un moment de cumpănă pentru Zaheu, deoarece bogățiile materiale adunate nu îi aduc fericirea", a mai spus Patriarhul. Zaheu este singurul bogat prezentat de Sfântul Evanghelist Luca care se mântuiește pentru că se pocăiește și din om lacom de averi, care se comportă rău cu semenii săi, devine un om milostiv și darnic.
Tot ieri, Biserica Răsăriteană a prăznuit pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Patriarhul Daniel, explicând de ce sunt sărbătoriți împreună și care sunt elementele care îi unesc, a spus: "Toți cei Trei mari Ierarhi au fost luptători pentru dreapta credință în fața ereziilor și pentru unitatea Bisericii în fața dezbinărilor. În al doilea rând, ei au fost mari trăitori ai vieții creștine, ai rugăciunii, ai vieții liturgice, ai practicii postului și trăitori în virtuți. În al treilea rând, acești Trei mari Ierarhi au fost și mari apărători ai demnității umane. Ei au apărat pe cei umiliți din cauza patimilor, din cauza lăcomiei altora, au devenit avocați ai oamenilor săraci. Din iubirea milostivă a lui Hristos față de oameni, celebrată în sfânta Liturghie, ei au învățat să practice iubirea milostivă față de oameni celebrată în filantropie, în ajutorarea semenilor."
(Sursa: Ziarul Lumina)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 817, Ultimul acces: 2023-12-10 21:13:50