Cinstirea Sfintilor Trei Ierarhi in ctitoria lui Vasile Lupu din Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cinstirea Sfinților Trei Ierarhi în ctitoria lui Vasile Lupu din Iași

[2011-01-31]
Biserica Mănăstirii 'Sfinții Trei Ierarhi' din Iași și-a serbat ieri, 30 ianuarie, hramul, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Sâmbătă seara a fost oficiată slujba Privegherii de către un sobor de preoți și diaconi. Din soborul de preoți a făcut parte și arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași. La final pr. Mihai Mărgineanu, paroh la Toma Cozma din Iași, a rostit un cuvânt de învățătură. Răspunsurile la strană au fost date de Corul 'Anghelos' al Mănăstirii 'Sfinții Trei Ierarhi', dirijat de Cezar Cocuz, și de Corul 'Byzantion' din Iași, dirijat de prep. univ. Adrian Sîrbu. Ieri-dimineață programul liturgic a continuat cu slujba Ceasurilor, Acatistul Sfinților Trei Ierarhi și Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de preoți și diaconi de la mai multe mănăstiri și parohii din Arhiepiscopia Iașilor. Predica de la finalul slujbei a fost rostită de arhim. Ioan Harpa, exarh al zonei Botoșani.
„Sărbătorirea hramului prin Sfânta Liturghie este mulțumirea pe care o aducem lui Dumnezeu pentru că ne-a descoperit sensul călătoriei noastre în această viață spre împărăția veșnică. Sfinții Trei Ierarhi mijlocesc permanent pentru noi, dar mai ales în această zi, când ne aplecăm să îi cinstim în mod deosebit', a relatat arhim. Nichifor Horia, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” și exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor. Biserica Mănăstirii 'Sfinții Trei Ierarhi', ctitorie a lui Vasile Lupu din prima jumătate a secolului al XVII-lea, a fost supusă în ultimii ani unui amplu proces de reconsolidare și restaurare care se apropie de finalizare.
„Spre deosebire de alte biserici, acest sfânt lăcaș este o bijuterie din piatră, broderie care îngreunează restaurarea. Pereții, fiind erodați, s-au făcut găuri transversale de-a lungul fiecăruia pentru a se realiza armături și injectări de beton. Lucrările de consolidare sunt în prezent finalizate. Acum, după finalizarea acestor lucrări de structură, foarte importante și urgent necesare, s-a trecut la curățirea sculpturii în piatră, turnurile trecând deja de această etapă. Biserica este acoperită încă de schele pentru că urmează o etapă de hidrofugare. Anul acesta curățirea pietrei va fi terminată definitiv. Este necesară însă și o restaurare a picturii interioare. Resfințirea Bisericii 'Sfinții Trei Ierarhi' va avea loc deci după restaurarea picturii interioare. Avem în plan eficientizarea instalației de climatizare, care va pune în siguranță sfântul lăcaș pe un termen îndelungat”, a explicat arhim. Nichifor Horia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 19114, Ultimul acces: 2023-11-30 13:49:26