Viata consacrata este o perla de o valoare enorma - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Viața consacrată este o perlă de o valoare enormă

[2011-02-02]
- În ultimii ani, îndeosebi după Conciliul Vatican II, unii au subliniat criza vieții consacrate. De ce tip de criză este vorba?
- Conciliul Vatican II a cerut ordinelor și congregațiilor călugărești o "actualizare" care a presupus o revizuire a regulilor și a constituțiilor, în fața noilor circumstanțe culturale și istorice din secolul trecut. Întoarcerea la izvoare, adică la inima carismei dată Bisericii de către întemeietor, și atenția față de noile circumstanțe, care comportau diferite sensibilități, a oferit multor familii călugărești oportunitatea de a se reînnoi și de a dobândi vigoare ulterioară, cu roade îmbelșugate. Astăzi multe ordine și congregații asistă la o diminuare a vocațiilor, la îmbătrânirea membrilor lor și în multe cazuri la o diversitate de orientare în cadrul propriei familii călugărești. Pe de altă parte, influența individualismului și a relativismului din timpul nostru a ajuns, cel puțin în parte, și în unele locuri ale vieții consacrate, diminuându-i vigoarea.
Cred că este necesar mai ales să se pătrundă mai în profunzime misterul lui Dumnezeu, pentru a putea reînnoi raporturile. În acest sens, lipsa teologică și mistică a unei experiențe a Preasfintei Treimi ca izvor al comuniunii, a dus la afirmații negative despre viața comunitară. De exemplu, este cazul consacraților care spun: "Pocăința mea maximă este viața comună". Descoperirea prin experiența că Dumnezeu este iubire și că noi suntem chemați după chipul lui, va putea să-i ducă și pe consacrați și comunitățile să afirme: "Celălalt, cealaltă, pentru mine este o oportunitate constantă de a avea experiența lui Dumnezeu, de a experimenta iubirea".
- Credeți că scăderea numărului de vocații este expresia unui moment trecător, chiar dacă dificil, sau este un semnal serios de alarmă pentru viitor?
- Nu numai călugării și călugărițele experimentează diminuarea vocațiilor. E vorba de un fenomen mai amplu și care nu se manifestă în mod identic în diferitele părți ale lumii. Europa simte în manieră deosebită această problemă. Treptat de fidelitatea celor botezați față de vocația lor de discipoli va crește și, în același timp, mărturia lor va fi dată în comuniune cu celelalte carisme și realități ale Bisericii, vitalitatea va reapare.
- Viața consacrată în Brazilia a avut un rol important pentru dezvoltarea și evoluția teologiei eliberării. Dumneavoastră cum ați trăit acest lung timp de cercetare teologică și pastorală?
- Opțiunea preferențială față de cei săraci este o opțiune evanghelică de care va depinde, înainte de toate, însăși mântuirea noastră. Descoperirea ei și construirea ei din partea teologiei eliberării au însemnat o privire sinceră și responsabilă a Bisericii spre vastul fenomen al excluderii sociale. Papa Ioan Paul al II-lea a afirmat în acea vreme - prin scrisoarea trimisă Conferinței Episcopilor din Brazilia și încredințată de Cardinalul Gantin - că teologia eliberării nu este numai utilă ci și necesară. În acel timp cele două instrucțiuni trimise de Roma cu privire la temă corectau probleme legate de folosirea metodei marxiste în interpretarea realității.
Cred că încă nu a fost suficient de completată munca teologică pentru a desface opțiunea față de cei săraci de dependența sa de o teologie a eliberării ideologică, așa cum a avertizat în ultima vreme Papa Benedict al XVI-lea. Cred că unul din drumurile cele mai promițătoare constă în a aplica interpretării realității antologia și antropologia trinitară. Personal am trăit anii nașterii teologiei eliberării cu multă angoasă. Eram la Roma pentru a studia teologie. Puțin a lipsit ca să părăsesc vocația sacerdotală și chiar Biserica. Ceea ce m-a salvat a fost angajarea sinceră în spiritualitatea unității în Mișcarea Focolară. Călugării și călugărițele, cu radicalitatea vocației lor evanghelice, vor putea colabora mult la acest nou parcurs.
- Ce anume pot să spere surorile și călugării din acțiunea dumneavoastră de conducere și de orientare?
- Viața consacrată este o perlă de o valoare enormă. Ordinele și congregațiile călugărești sunt cuvinte ale Evangheliei distribuite de-a lungul întregii istorii a Bisericii. Din marile experiențe călugărești s-au născut vestite școli de spiritualitate și din ele importante școli de teologie. Fidelitatea față de fondatori și comuniunea profundă cu Biserica vor putea să redea vieții consacrate o strălucire mai mare slujirii Bisericii însăși și a omenirii.
(Sursa: ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 862, Ultimul acces: 2024-06-11 07:52:01