Doctorat in teologie pentru pr. Gheorghe Zorel Zima - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Doctorat în teologie pentru pr. Gheorghe Zorel Zima

[2011-02-03]
Teza părintelui Zima are în centru Catehismul scris de Iosif de Camillis, Episcop de Muncaci - centru spiritual și eclezial al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina (născută în primăvara anului 1646 prin unirea de la Ujgorod). Interesul cercetării este motivat de extinderea jurisdicției acestui ierarh și asupra actualelor județe românești: Maramureș, Satu-Mare și Bihor. Instalat în scaunul eparhial în aprilie 1690, de Camillis și-a fixat ca obiective reforma clerului și emanciparea sa spiritual-intelectuală, oferirea unei structuri instituționale funcționale tinerei Biserici Unite și obținerea unui statut social și juridic privilegiat pentru clerul unit. În decursul celor 16 ani de episcopat și-a meritat pe deplin atributul de "apostol al unirii" și pentru români. În mai 1690 i se declară uniți preoții din zona orașului Satu-Mare, în august 1692 preoțimea din jurul Orăzii, iar în 1693 ajunge în fața Dietei din Transilvania, însă nu i se acordă dreptul de a prezenta mișcarea de unire.
Cu scopul consolidării acestei uniri religioase cu Biserica Catolică, dorind să formeze identitatea credinciosului greco-catolic, de Camillis scrie un catehism. Conform jurnalului și-a finalizat lucrarea în varianta greacă în 1693 la Roma, redactat apoi în 1696 în latină. Ediția ruso-ruteană a catehismului a apărut în 1698, iar cea în limba română după unii autori doar în 1726, însă după unii istorici deja în 1696. Notând răspândirea vertiginoasă a unirii în rândul românilor, precum instituirea în ianuarie 1694 a unui vicariat pentru românii din regiunile ungurești, apariția unei ediții deja în 1696 nu ar fi fost prematură. Acest catehism devine astfel primul catehism greco-catolic, care a circulat între ruteni și români.
Catehismul cuprinde plenitudinea credinței catolice pe care o prezintă bine sistematizat în jurul virtuților teologale. Formei catehetice clasice: "întrebare și răspuns", Episcopul îi adaugă "vocea preotului" pentru a explica mai deplin adevărurile de credință, diferențele rituale dintre greci și latini, elementele specifice tipicului grec și imaginea preotului unit. Lucrarea părintelui Zima este un omagiu adus Episcopului Iosif de Camillis, cel care a realizat unirea românilor din județele actuale Satu-Mare, Maramureș și Bihor cu Biserica Catolică, anticipând Unirea din Transilvania din anii 1700. (după materialul biroului de presă al Episcopiei de Oradea)
(Sursa: EGCO.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 913, Ultimul acces: 2024-03-04 14:17:43