Mii de clujeni si-au plans arhipastorul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mii de clujeni și-au plâns arhipăstorul

[2011-02-03]
Câteva mii de pelerini din întreaga Transilvanie au venit ieri, 2 februarie, la Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca pentru a-i aduce un ultim omagiu Înalt Preasfințitului Mitropolit Bartolomeu Anania, trecut la cele veșnice în seara zilei de 31 ianuarie.
Sicriul ierarhului trecut la Domnul a fost depus în lăcașul de cult din inima orașului Cluj-Napoca, pentru ca oamenii care l-au cunoscut, cei care i-au fost apropiați și cei care i-au fost fii duhovnicești să-și ia rămas-bun, să depună flori și să se roage pentru mântuirea sufletului celui care a fost 18 ani Întâistătătorul credincioșilor ortodocși din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. În permanență un preot s-a aflat la căpătâiul regretatului ierarh pentru a citi necontenit din Psaltire, iar ierarhii și preoții care au sosit de ieri la Cluj-Napoca au oficiat slujbe de Parastas. Autoritățile locale, județene și centrale au depus coroane de flori și au transmis mesaje de condoleanțe. Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului de ieri a fost prăznuită la Cluj-Napoca într-o atmosferă sobră, marcată de durerea din sufletele credincioșilor care și-au pierdut arhipăstorul. Sfânta Liturghie a fost oficiată la Catedrala mitropolitană de un sobor de preoți și diaconi condus de Preasfințitul Irineu Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, timp în care credincioșii au venit să se roage lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al IPS Mitropolit Bartolomeu. Slujbele de pomenire nu au contenit nici după Sfânta Liturghie, iar rândul de pelerini n-a fost întrerupt până la sfârșitul zilei.
'Pleacă să-L întâlnească pe Hristos'
În cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie, PS Episcop Irineu Bistrițeanul a vorbit despre însemnătatea sărbătorii Întâmpinarea Domnului, care ne amintește despre aducerea Pruncului Iisus la templul din Ierusalim, unde a fost întâmpinat de Dreptul Simeon și Proorocița Ana, după cum ne informează 'Ziarul Lumina'.
'Dreptul Simeon i-a binecuvântat pe Fecioara Maria și pe Dreptul Iosif și le-a zis: 'Iată, acest Prunc este pus spre ridicarea și căderea multora din Israel și ca un semn care va stârni împotriviri'. Alături de Simeon, era părtașă la această mare descoperire și proorocița Ana. Ea petrecea acolo ziua și noaptea, în post și rugăciune, și cu entuziasm le vorbea tuturor care așteptau mântuirea în Ierusalim, despre acest Prunc. Mulți n-au înțeles bine cuvintele acestor drepți, dumnezeirea Pruncului Iisus Hristos și de aceea Persoana Lui, slujirea Lui, lucrarea Lui au determinat schisme, erezii, apostazii curente teologice, confesiuni și lupte pe plan social, politic și cultural. Disputa a început chiar în mijlocul contemporanilor Săi, când era pe pământ', a spus Părintele Episcop.
PS Irineu Bistrițeanul și-a exprimat apoi profunda durere de a vedea trupul neînsuflețit al IPS Bartolomeu Anania, ierarhul care, la o vârstă atât de înaintată, a fost eliberat de trup pentru a merge la Domnul, asemenea Dreptului Simeon. 'Precum dreptul și bătrânul Simeon l-a întâmpinat pe Hristos și a cerut sub povara anilor eliberare de legăturile trupului, la fel și venerabilul nostru ierarh, Mitropolitul Bartolomeu, a cerut dezlegare de legăturile trupului, luându-și altfel drumul spre tărâmul veșniciei. De aici, sufletul său parcă ne vorbește împreună cu Sf. Ioan Iacob Hozevitul: 'Drumul meu e pe vecie, fără-ntoarcere la voi. Toți, în schimb, urma-veți mie pânâ la ziua cea de apoi'. Pleacă acum la Arhiereul Veșnic, pe Care atât de mult L-a iubit, pentru Care atât de mult a suferit și pe care L-a slujit cu devotament până la ultima suflare. Pleacă să-L întâlnească pe Hristos, Mirele iubit al sufletului său', a continuat PS Irineu Bistrițeanul.
Astăzi, după Sfânta Liturghie, va avea loc slujba înmormântării, care va fi oficiată începând cu ora 12:00, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și soborul de ierarhi, preoți și diaconi. Sicriul cu trupul neînsuflețit al mitropolitului va fi purtat în procesiune în jurul catedralei, iar apoi va fi înmormântat în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei mitropolitane.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 774, Ultimul acces: 2024-02-29 05:43:31