Mii de credinciosi prezenti la slujba inmormantarii Inaltpreasfintitului Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu Anania - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mii de credincioși prezenți la slujba înmormântării Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu Anania

[2011-02-03]
În Catedrala Mitropolitană din Cluj a fost săvârșită astăzi, 3 februarie, Slujba înmormântării Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu Anania. Slujba a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Locțiitor de Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, împreună cu un sobor ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dintre care amintim: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor din Ungaria, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Irineu Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, înconjurați de un sobor impresionant de preoți și diaconi.
La sfârșitul slujbei, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt de învățătură cu titlul: Lumina vieții omului - moștenire netrecătoare în care a evocat personalitatea ierarhului trecut la Domnul, Înaltpreasfințitul Mitropolit Bartolomeu Anania, după care a urmat cuvântul Preasfințitului Părinte Irineu Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului în numele Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului și a credincioșilor acestei Eparhii.
Din partea Bisericii Greco Catolice a fost prezent Episcopul Florentin Crihălmeanu, al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla.
La slujbă au fost prezente numeroase oficialități dintre care amintim: premierul Emil Boc, președintele Academiei Române, Ionel Haiduc, consilierul prezidential Catalin Avramescu, vicepreședintele Camerei Deputatilor, Ioan Oltean, ministrul de Externe Teodor Baconschi, secretarul de stat pentru Culte, Adrian Lemeni, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, Vasile Timiș, prefectul județului Cluj, Florin Stamatian, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, deputatul Horia Uioreanu, rectorul universității 'Babeș-Bolyai' din Cluj, Andrei Marga, rectorul universității de Medicină și Farmacie 'Iuliu Hatieganu' din Cluj, prof. dr. Constantin Ciuce, șeful Institutului de Urologie din Cluj-Napoca, prof. dr. Mihai Lucan, și alții.
De asemenea, la înmormântarea Mitropolitului Bartolomeu, care a început la ora 12:00, au participat mii de credincioși, care s-au aflat în Catedrală, dar și pe esplanada din fața Catedralei Mitropolitane.
După tradiția bisericească, s-a desfășurat procesiunea în jurul Catedralei Mitropolitane cu sicriul Mitropolitului Bartolomeu. În procesiune s-au aflat doar slujitorii care au participat la slujbă, iar toți ceilalți credincioși prezenți au însoțit, la o anumită distanță pe stradă, cortegiul funerar. Ordinea în procesiune a fost acesta: mai întâi toaca, apoi Crucea, steaguri, lipidele și Crucea, mitra și omoforul, pernele cu decorații purtate de consilierii Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, ierarhi și clerul slujitor. Sicriul a fost purtat de preoții desemnați fiind încadrat de șase monahii cu cățui. Au urmat membrii familiei Mitropolitului Bartolomeu, reprezentanții instituțiilor statului, funcționarii administrației Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, clerul și credincioșii prezenți. În timpul procesiunii s-a intonat funebru cântarea ‘Sfinte Dumnezeule’.
Onorurile militare au fost date înainte de a intra în cripta din subsolul Catedralei. În momentul coborârii în criptă unde a fost depus trupul neînsuflețit al Mitropolitului Bartolomeu, Preafericitul Părinte Patriarh a turnat în chipul sfintei cruci, peste trupul mitropolitului, vin amestecat cu untdelemn, zicând: “Stropi-mă-vei cu isop și mă voi curăți, spăla-mă-voi și mai vârtos decât zăpada mă voi albi’.
După ce a fost coborât sicriul în criptă, Patriarhul României a luat pământ și a arunct cruciș deasupra sicriului zicând: “A Domnului este pământul și plinirea lui, lumea și toți cei ce locuiesc într-însa’.
În momentul în care a fost așezată piatra și a fost pecetluit mormântul, au fost rostite cuvintele: ‘Se pecetluiește mormântul acesta până la cea de-a două venire a Domnului nostru Iisus Hristos. Cu semnul Crucii Tale iubitorule de oameni, moartea s-a omorât, iadul s-a prădat și cei morți de demult sculându-se au adus Ție laudă. Pentru aceasta strigăm Ție, Hristoase Dumnezeule, pe acesta care s-a mutat de la noi odihnește-l unde este locașul tuturor celor ce se veselesc întru Tine ca să slăvim dumnezeirea Ta’.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 752, Ultimul acces: 2024-02-29 10:42:50