Mitropolitul Bartolomeu, un bun „iconom al tainelor lui Dumnezeu” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mitropolitul Bartolomeu, un bun „iconom al tainelor lui Dumnezeu”

[2011-02-03]
Personalitate complexă, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Bartolomeu a fost un arhipăstor care a știut să administreze eparhia cu multă iscusință, vreme de 18 ani. Înțelegând necesitățile timpului, dar și pe cele ale păstoriților săi, a căutat realizarea unei noi dimensiuni pastoral-misionare.
„Această activitate a fost caracterizată în primul rând de o dinamică excepțională, de faptul că a vrut să dovedească cu orice chip ă e important pentru noi acum să fim mai ales în această lume mărturisitori adevărați ai credinței pe care o nutrim. Înaltpreasfinția Sa în anul 2006 a inițiat la Cluj o pregătire continuă a clerului astfel încât clerul să fie pregătit pentru lumea în care trăim în special prin descoperirea, dar mai ales prin aplicarea unei duhovnicii foarte aplicată vremurilor în care trăim”, a spus Pr. Cons. Ștefan Iloaie, Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Mitropolitul Bartolomeu a fost recunoscut pentru dragostea și purtarea de grijă față de valorile poporului român.
„Dat fiind faptul că întotdeauna a fost apropiat de neam și că și-a iubit extraordinar de mult neamul românesc a făcut acest lucru până la moarte. Practic a dovedit că în același timp prin măsurile pe care le-a avut, prin atitudinile pe care le-a luat nu a făcut altceva decât să urmărească în primul rând importanța prezenței Bisericii în societate, dar și apărarea etniei și chiar și sublinierea importanței pentru noi rămânerii în neam și din această rămânere în neam, de fapt ne manifestăm credința”, a mai subliniat Pr. Cons. Ștefan Iloaie, după cum ne informează TRINITAS TV.
Călcând pe urmele predecesorilor și urmând sfaturile Sfinților Părinți ai Bisericii, Înaltpreasfinția sa nu a rămas indiferent la suferințele aproapelui.
„A răspuns imediat și s-a implicat cu totul excepțional în demararea proiectelor sociale. La Cluj-Napoca în anul 1996 Înaltpreasfinția Sa, după modelul unor proiecte sociale desfășurate în Biserica evanghelică luterană din Germania cu care a întemeiat un parteneriat de natură practică, a înființat un sector special pentru desfășurarea acțiunilor sociale”, a mai evidențiat Pr. Cons. Ștefan Iloaie.
Veritabil cărturar, ierarhul Bartolomeu a susținut în permanență activitatea culturală a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, dar și în întreg spațiul transilvan.
„A urmărit foarte îndeaproape foarte buna desfășurare a învățământului teologic. Faptul că a impus de la bun început ca revistele arhiepiscopiei, revista ‘Renașterea’ pe care a găsit-o la Cluj, revista mitropoliei Clujului ‘Tabor’ pe care a înființat-o în anul 2007, apoi activitatea editurii și deloc în ultimul rând intrarea în emisie a postului de radio Renașterea în 1999 sunt acțiuni culturale, dar nu numai, ci și cu un aspect misionar și chiar pastoral pe care dânsul le-a gestionat și pe care și le-a dorit din inimă să fie duse la bun sfârșit”, a mai precizat Pr. Cons. Ștefan Iloaie.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Bartolomeu va rămâne în gândul și inima celor care l-au cunoscut, dar și în Istoria Bisericii Ortodoxe Române atât prin operă, cât și prin lucrarea sa arhierească.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 764, Ultimul acces: 2024-02-23 08:17:29