„Sarbatorile zapezii“ in Parohia Rohani, Eparhia Oradiei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Sărbătorile zăpezii“ în Parohia Rohani, Eparhia Oradiei

[2011-02-04]
Noul an 2011 a venit în Parohia Rohani din Protopopiatul Tinca, Eparhia Oradiei, cu noi ore catehetice adecvate anotimpului rece, în cadrul Programului 'Hristos împărtășit copiilor'. Perioada vacanței școlare este un bun prilej pentru noi aplicații practice cu copiii din parohie. Între 29 și 31 ianuarie, sub genericul 'Sărbătorile zăpezii' și strâns legat de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi și de sărbătoarea Întâmpinării Domnului, micii creștini și-au însușit noi noțiuni, menite să-i întărească și să-i crească în credință.
Programele catehetice au avut loc la căminul cultural al satului Rohani, la biserică și în spațiul liber din împrejurimi.
După cum ne informează 'Ziarul Lumina', Ediția de Transilvania, sâmbătă, 29 ianuarie, într-un cadru festiv, la căminul cultural, copiii din cadrul Programului catehetic 'Hristos împărtășit copiilor' au fost protagoniștii mai multor concursuri și jocuri interactive și logice, atât cu teme creștine, cât și laice. Au avut loc concursuri de ghicitori, de rebusuri, precum și un antrenant concurs de sanie. Câștigătorii au fost răsplătiți cu premii. La aceste activități au participat și unii dintre părinții copiilor.
Biserica de gheață din Rohani
Programul a continuat duminică, 30 ianuarie, cu noi curse de sanie, iar luni, 31 ianuarie, copiii au participat, în sfânta biserică, la noi ore de cateheză. Alternativ cu aceste ore, s-au desfășurat și activități practice. Echipați cu roabe, lopeți și îmbrăcați adecvat, ei au strâns zăpadă, pe care au amestecat-o cu apă și au transformat-o în gheață. Din aceasta au sculptat o biserică în miniatură, îndrumați de părintele paroh Radu Marian, o mână de ajutor oferind și câțiva membri ai Consiliului Parohial.
Având în vedere temperatura scăzută, -8 grade Celsius, lucrarea de sculptură a bisericii a durat până înspre seară, fapt care a dus la alternarea ei cu ore de cateheză ținute în sfântul lăcaș, micii sculptori ghețari încălzindu-se între timp. Copiii au primit învățături despre cele două sărbători din această perioadă, Sfinții Trei Ierarhi și Întâmpinarea Domnului, și noțiuni despre Sfânta Taină a Botezului și a Cununiei, ce sunt serbate anul acesta în Biserica noastră.
Construirea și sculptarea bisericii din gheață au avut drept scop, pe de o parte, exprimarea liberă a imaginației fiecăruia - cunoscută fiind plăcerea copiilor de a se juca cu zăpada și gheața -, precum și conștientizarea rolului pe care-l joacă apa, fie ea și în stare solidă, pentru viața omului. Părintele paroh Radu Marian le-a dezvăluit copiilor și faptul că, prin unele locuri ale lumii, se construiesc chiar biserici în mărime naturală din gheață, unde se săvârșesc slujbe. Biserica din gheață de la Rohani a fost așezată în fața sfintei biserici, unde poate fi admirată de credincioși și trecători. La final, copiii au primit diplome ca răsplată pentru munca lor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2760, Ultimul acces: 2024-03-05 05:29:29