Intalnire a tinerilor atoreni la Vorona, Protopopiatul Botosani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Întâlnire a tinerilor atoreni la Vorona, Protopopiatul Botoșani

[2011-02-05]
Parohia 'Sfinții Împărați Constantin și Elena' din Vorona-Centru, Protopopiatul Botoșani, în colaborare cu mai multe filiale ale Asociației Tinerilor Ortodocși Români (ATOR), a organizat o întâlnire la care au participat 60 de tineri, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Tema a fost 'Adolescentul, la frontiera marilor transformări'.
Întâlnirea celor 60 de tineri atoreni a avut loc prin implicarea coordonatorilor și membrilor din filialele ATOR Botoșani, Dorohoi, Iași și Vorona, având sprijinul Mănăstirii Vorona și al Primăriei Vorona. Joi, 3 februarie, tinerii au mers în pelerinaj la Mănăstirea Sihăstria Voronei din județul Botoșani, unde s-au închinat moaștelor Sfântului Cuvios Onufrie de la Vorona și au citit Acatistul Sfântului. Pelerinajul a continuat la peștera sihaștrilor, aflată în apropierea așezării monahale. Ieri-dimineață participanții s-au rugat în timpul Sfintei Liturghii oficiată de un sobor de preoți în Biserica 'Nașterea Maicii Domnului' a Mănăstirii Vorona. În Așezământul social 'Sfântul Ierarh Nicolae' al parohiei Vorona-Centru s-a desfășurat seminarul cu titlul 'Adolescentul, la frontiera marilor transformări', coordonat de pr. prof. Silvestru Țurcă, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox 'Sfântul Dosoftei' din Suceava.
'Prin alegerile spre bine sau spre rău, un tânăr poate să fie frumos sau nu'
Seminarul a constat în lucru pe grupe, care au purtat nume de sfinți, și a avut patru secțiuni: 'Definirea conceptului de adolescență', 'Frumusețile și amenințările adolescenței', 'Capcanele la care sunt supuși tinerii' și 'Așteptările adolescenților de la Biserică'. 'Pentru început am precizat faptul că tinerii sunt frumoși nu atât prin niște standarde fizice impuse de societate, ci mai ales prin zidirile pe care le facem. Prin alegerile spre bine sau spre rău, un tânăr poate să fie frumos sau nu. Am adus în atenția celor prezenți gândul că lucrurile frumoase pe care le pot face împreună și bucuriile pe care și le pot face unii altora sunt lucrurile importante care rămân la această vârstă. Într-o societate în care dorim să ieșim în evidență și să fim stăpânii celorlalți, cel mai greu și cel mai frumos este să fii stăpân peste tine însuți și să faci bine alegerea între libertatea adevărată și libertinaj. Oamenii cu adevărat liberi sunt cei care pot spune 'nu' la tot ceea ce i-ar subjuga și i-ar îndepărta de Hristos. Întâlnirea a fost sub semnul bucuriei și a împreună-mergerii pe calea cea dreaptă. Cred că tinerii vor pleca de aici cu gândul și cu dorința de a dărui celorlalți lucruri frumoase pe care ei poate nu le au, pentru a le dobândi și ei mai apoi, cum spunea Nicolae Steinhardt', a relatat părintele prof. Silvestru Țurcă.
Adolescenții au fost entuziasmați și au venit cu multă bucurie la Vorona. S-au legat prietenii strânse. Tinerii au împărtășit pe parcusul acestor zile din experiențele lor. Părintele paroh Cristian Ștefan de la Parohia 'Sfinții Împărați Constantin și Elena' din Vorona-Centru, Protopopiatul Botoșani, a prezentat concluziile seminarului în care s-au implicat cei 60 de tineri. 'Adolescența este o vârstă a schimbării, a luptei cu necunoscutul, a transformării. În această luptă, adolescentul are nevoie de călăuză, de modele, care să îl ajute să se formeze și să poată alege mai târziu binele. Adolescența este o vârstă a vulnerabilității, iar adolescentul are nevoie de foarte multă înțelegere și de încredere din partea celor care îl înconjoară. El ar trebui să aibă în jur modele care să fie aducătoare de valori pozitive. În transformarea adolescentului este important să existe o călăuză în care el să aibă încredere deplină. Atunci când simte încredere și disponibilitate din partea celor care îl înconjoară, tânărul capătă curaj și devine la rândul lui o sursă de încredere pentru ceilalți', a spus pr. paroh Cristian Ștefan. Aseară tinerii au vizionat filmul rusesc 'Aripa îngerului', iar astăzi, după ce vor participa la Sfânta Liturghie, se vor reuni pentru discuțiile de final.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2570, Ultimul acces: 2023-01-27 13:46:12