Testamentul Inaltpreasfintitului Parinte Bartolomeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Testamentul Înaltpreasfințitului Părinte Bartolomeu

[2011-02-05]
În ediția de astăzi, 5 februarie 2011, a „Ziarului Lumina”, găsim articolul intitulat: „Ultimele dorințe ale Mitropolitului Clujului: Testamentul Înaltpreasfințitului Părinte Bartolomeu”, pe care îl redăm în continuare:
„Înainte cu doi ani de plecarea sa la Domnul, Înalt Preasfințitul Părinte Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, și-a exprimat ultimele dorințe într-un testament pe care îl redăm în cele ce urmează:
Subsemnatul ANANIA VALERIU, pe numele de călugăr BARTOLOMEU, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, domiciliat în Cluj-Napoca, P-ța Avram Iancu nr. 18, în vârstă de 88 de ani, aflându-mă în deplinătatea facultăților mintale, nesilit de nimeni, din voința mea liberă și neviciată, dar cu sănătatea trupului din ce în ce mai șubredă și cu sentimentul că nu mai e mult până când Domnul mă va chema acolo unde va crede El de cuviință, pentru cazul încetării mele din viață, însemnez aici câteva gânduri testamentare, spre cuvenită plinire și fac următoarea dispoziție testamentară:
Las toate drepturile mele de autor Fundației 'Mitropolitul Bartolomeu', pe care am înființat-o, din economiile proprii, pentru a oferi burse tinerilor merituoși, dar lipsiți de posibilități materiale.
Vreau ca drepturile mele de autor de pe urma Bibliei, la diortosirea căreia am lucrat 11 ani, să revină Fundației 'Mitropolitul Bartolomeu'.
Doresc ca Fundația 'Mitropolitul Bartolomeu', al cărei fondator sunt, să îmi ducă mai departe memoria, să nu fie niciodată desființată, să nu-i fie schimbat scopul principal pentru care a fost înființată, iar banii și întregul ei patrimoniu să nu poată fi folosit în alte scopuri de către nimeni.
Fiind călugăr de la vârsta de 20 de ani, am renunțat la orice fel de moștenire de la părinții mei, totul revenindu-le copiilor și nepoților lor. Economiile mele bănești din ultimii ani, depuse în conturile mele de la bancă sau în casa de fier pentru eventualele trebuințe medicale și aflate, sub semnătură și cheie, în grija arhidiaconului Gavril Vârva, vor fi transferate în contul Fundației 'Mitropolitul Bartolomeu'.
Singura mea avere sunt biblioteca și manuscrisele personale, precum și colecția de acte, scrisori și fotografii, toate aflate în reședința mea din Mănăstirea Nicula, pe rafturi și în două seifuri metalice, sub auspiciile Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, din al cărui colegiu director face parte și starețul acestei mănăstiri. Dacă și când se va considera că acestea pot prezenta un oarecare interes pentru cultura românească, prefer ca la ele să aibă acces profesorul universitar Aurel Sasu, care mi-a dat acordul în acest sens.
Obiectele personale mărunte din reședința de la Cluj vor rămâne pe seama instituției; cele din reședința niculeană vor rămâne pe loc.
Doresc să fiu înmormântat în groapă de pământ reavăn, având deasupra piatra pe care mi-am pregătit-o din timp.
Să nu mi se acorde distincții post-mortem, de nici un fel.
La cârma Mitropoliei îmi doresc un urmaș vrednic și demn, credincios Bisericii Ortodoxe, responsabil, integru, adversar al corupției de orice fel și sub orice formă, care să continue și să desăvârșească ceea ce am început eu. Dintre acestea:
1. Pictarea catedralei în tehnica mozaic
2. Radio Renașterea
3. Revista TABOR
4. Fundația 'Mitropolitul Bartolomeu'
5. Policlinica 'Sfântul Pantelimon'
6. Continuarea lucrărilor la mozaicurile din Biserica 'Schimbarea la Față' din Cluj-Napoca, sub coordonarea pictorului și teologului italian Marko Ivan Rupnik
7. Canonizarea și cultul Sfântului Pahomie de la Gledin
8. Canonizarea și cultul Sfinților Martiri Năsăudeni
9. Grădinița 'Sfântul Stelian'
Cer iertare tuturor celor cărora le-am greșit, într-un fel sau altul, așa cum și eu, la rându-mi, îi iert pe toți cei care, cu voie sau fără voie, mi-au greșit.
Declar că nu am copii, iar părinții îmi sunt decedați.
Numesc executor testamentar, în baza art. 910 și următoarele din Codul Civil pe preotul Bogdan Ivanov, actualul meu secretar de cabinet, căruia îi încredințez spre executare acest testament.
Orice Testament anterior acestuia devine nul și neavenit.
† Bartolomeu Valeriu Anania

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 558, Ultimul acces: 2023-02-02 12:20:02