20 de ani de activitate a Facultatii de Teologie din Oradea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

20 de ani de activitate a Facultății de Teologie din Oradea

[2011-02-05]
Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Episcop Dr. Vasile Coman' din Oradea, urmașă legitimă a Academiei Teologice orădene din perioada interbelică, împlinește anul acesta douăzeci de ani de activitate neîntreruptă, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.
În 2 februarie 2011, de praznicul Întâmpinării Domnului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în mijlocul cadrelor didactice și al studenților, deschizând seria de manifestări oficiale care vor avea loc în cursul anului 2011, prin săvârșirea Sfintei Liturghii și organizarea unei manifestări cu caracter teologic-științific.
Preasfinția Sa a fost înconjurat de un numeros sobor de preoți, diaconi, cadre didactice ale facultății și ale Liceului Teologic Ortodox 'Episcop Roman Ciorogariu' din Oradea, reprezentanți ai Centrului Eparhial și ai Protopopiatului Oradea.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice, prof. univ. dr. Nicu Dumitrașcu, decanul facultății, a rostit o frumoasă omilie cu tema 'Dumnezeu-omul - izvorul nesecat al progresului teologic'. În timpul împărtășirii soborului slujitor, prof. univ. dr. Dumitru Megheșan, titularul disciplinei teologie dogmatică și fundamentală, a prezentat conferința cu titlul 'Îmbisericirea filosofiei păgâne eline în opera Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe Universale'.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Sofronie a hirotonit pe diaconul Mihail Lucian Constantin Vancea întru preot misionar, pentru Protopopiatul Tinca, îmbisericit pe seama sfântului lăcaș cu hramul 'Sfântul Ierarh Nicolae' din Sititelec și pe teologul Romulus Dănuț Vidican întru diacon, pe seama bisericii cu hramul 'Sfântul Ierarh Nicolae' din Parohia Bălaia, Protopopiatul Oradea.
Comunicări științifice
După săvârșirea Sfintei Liturghii, chiriarhul Oradiei a rostit o cuvântare festivă, punctând importanța evenimentului, evidențiind rolul major al Facultății de Teologie Ortodoxă din urbea orădeană în planul duhovnicesc, cultural și misionar. Preasfinția Sa a apreciat calitatea învățământului teologic orădean la douăzeci de ani de la reînființare, exprimându-și încrederea în propășirea lui, în ciuda mutațiilor și provocărilor pe care le suferă lumea contemporană. Pr. Dorel Octavian Rus, protopopul Oradiei, a rostit cuvântarea cu tema 'Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Episcop Dr. Vasile Coman' din Oradea - 20 de ani de existență neîntreruptă a învățământului teologic superior ortodox în Crișana'.
După slujba de pomenire a cadrelor didactice trecute la cele veșnice, pr. prof. Radu Rus, vicar-administrativ al Episcopiei Oradiei, a prezentat prelegerea cu tema 'Biserica și Școala: renaștere, reașezare, perspective', subliniind legătura inseparabilă dintre altar și catedră. A urmat un concert de muzică religioasă, susținut de Corala 'Psalmodia Varadiensis' a facultății, dirijată de pr. conf. univ. dr. Mihai Brie.
Manifestările s-au încheiat cu cuvântul festiv al rectorului Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. Cornel Crăciun Antal.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 562, Ultimul acces: 2023-02-02 15:17:03