Olimpiada de Limbi Romanice, la Craiova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Olimpiada de Limbi Romanice, la Craiova

[2011-02-05]
Elevii pasionați de limbi romanice, iubitorii de arte plastice craioveni și localnicii din zonele viticole ale Olteniei au avut săptămâna aceasta activități pline de emoții și, după caz, de bucurie. Olimpiada Națională de Limbi Romanice își desemnează astăzi câștigătorii la Craiova, iar colocviile de arte plastice de la Biblioteca Județeană Dolj au pus față în față pictura franceză și română, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.
Anul acesta, Olimpiada Națională de Limbi Romanice a avut loc la Craiova. 200 de liceeni din toată țara și-au testat aptitudinile la limbile spaniolă, italiană și portugheză, în perioada 1-4 februarie, în incinta Colegiului Național 'Carol I'. În competiție au fost înscriși 11 candidați doljeni, la proba de spaniolă. Câștigătorii vor fi desemnați în cursul zilei de astăzi, în amfiteatrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Premiile sunt acordate de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.
'Colocviile de artă plastică românească'
În Sala 'Marin Sorescu' a Bibliotecii Județene 'Alexandru și Aristia Aman' din Craiova au avut loc luni, 31 ianuarie, 'Colocviile de artă plastică românească'. Întâlnirea a fost prezentată de artistul plastic dr. Cristina Oprea. Alegerea datei pentru această manifestare nu este deloc întâmplătoare, la începutul anilor 2000, în SUA, ziua de 31 ianuarie fiind declarată 'Ziua Artelor'. An de an, această sărbătoare a căpătat tot mai multă importanță. Scopul ei este de a promova arta în ansamblu, punându-se accent pe nevoia oamenilor de a-și hrăni sufletul cu frumos. 'Colocviile de artă plastică românească' sunt deschise tuturor celor interesați să se familiarizeze cu diferite maniere de a lectura poveștile trasate din penel și culoare de artiștii vizuali. Viitoarea întâlnire va avea loc în 15 februarie și își va propune ca subiect motivul potecii și al drumului în artele plastice.
1 februarie,ziua Sfântului Trifon
Ziua de 1 februarie se traduce în limbajul tradițional oltenesc cu denumirea de 'Trifonul', după calendarul ortodox care îl prăznuiește pe Sfântul Trifon. În această zi, câmpul și roadele pământului sunt binecuvântate de preot. Astfel, femeile merg dis-de-dimineață la biserică pentru a binecuvânta semințele care vor fi plantate primăvara. La rândul lor, bărbații însoțesc preotul satului la culturile de viță-de-vie, pe care acesta le stropește cu apă sfințită pentru ca recolta să fie bogată și binecuvântată de Dumnezeu. Trifonul este prima sărbătoare a calendarului agricol, viticol și pomicol.
Sfântul Trifon este protectorul viței-de-vie, al livezilor și al holdelor. Este invocat de săteni pentru a îndepărta insectele dăunătoare din culturi. În județul Dolj, sfântul este sărbătorit cu precădere în zonele viticole Segarcea, Cerăt, Galicea Mare, Corlate, Lipovu sau Izvoare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 630, Ultimul acces: 2023-01-22 23:06:46