Reportaj: Relicvele Romanovilor, la biserica fara turla - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Reportaj: Relicvele Romanovilor, la biserica fără turlă

[2011-02-03]
Marian Gheorghe
Puțini sunt aceia care știu că Icoana Prințului Mihail Romanov se află într-o biserică din Brăila . Povestea singurei biserici ortodoxe fără turlă din sud-estul României, fostă geamie turcească (mesdjid) și a icoanei îmbrăcată în aur și argint a Sf. Arhanghel Mihail.
Ridicată de turci în timpul vremelnicei lor stăpâniri, biserica "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil", din Centrul Vechi - monument istoric - este singurul edificiu de acest fel din România. A fost, mai întâi, casă de rugăciune turcească, apoi lăcaș de cult ortodox.
Icoana de hram, din secolul XIX, este singura relicvă a Romanovilor, de pe aceste meleaguri.
Biserica veche de trei secole a fost la un pas de a fi dărâmată, în anii '50, dar a fost salvată de preotul Alexandru Mateescu.
Ridicată în secret de turci, pe vremea lui Constantin Brâncoveanu, când Brăila era raia turcească, geamia din Centrul Vechi este nu doar un simbol, ci ea însăși un tainic lăcaș al Domnului, din vremuri demult apuse.
Terenul pe care este ea ridicată este pământ sfânt de 500 de ani. Aici au fost descoperite aproape 50 de morminte creștine străvechi.
"Poartă a Cerului" la Brăila
"Așezată pe temeliile creștine ale osemintelor din cimitirul brăilean al secolului XV, durată pe rând de Mihai Viteazul și alți ctitori, ea devine vremelnic lăcaș de cult musulman ca, mai apoi, să redevină ceea ce a fost și este: biserica reprezentativă a ortodoxiei brăilene. Este o autentică Poartă a Cerului", a precizat Î.P.S. dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Transformate în raia încă de la 1538, Brăila și satele din jur au fost atacate și pârjolite de Ioan Vodă cel Cumplit, Mihai Viteazul (Banu Manta) și Mihnea Vodă III.
Cetatea ridicată de turci a ținut, însă, piept atacurilor, fiind spulberată la început de secol XIX. Geamia a supraviețuit.
"În inima Brăilei de astăzi, trecutul istoric al orașului a așezat un edificiu reprezentativ pentru spiritualitatea și destinul portului dunărean atât de râvnit și atât de bogat încă de la începuturile sale", preciza, deunăzi, prof. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei.
Marele Duce Mihail Romanov, prințul Rusiei - conducătorul oștilor biruitoare, care a asediat orașul câteva luni la rând, în 1828 -, a decis dărâmarea cetății Brăilei și transformarea geamiei în biserică.
Biserica s-a numit "Sf. Arhanghel Mihail" și a fost împodobită cu odoare sfinte, odăjdii și cărți de cult. Dar mai presus de toate, prințul i-a dăruit Icoana Sfântului Mihail, îmbrăcată în aur și argint și sfințită la 1834.
În același an, a fost ridicat Monumentul ce amintea de înfrângerea turcilor, simbol al dezrobirii, străjuit de patru tunuri capturate de la garnizoana Cetății Brăilei.
Din obelisc și grupul statuar a rămas doar amintirea. Monumentul a fost dărâmat în timpul Primului Război Mondial, când Brăila a intrat sub ocupație germane-bulgaro-turcă.
Icoana care se află și astăzi în biserica din Centrul Vechi, este singura relicvă a Romanovilor, care mai poate fi văzută la Brăila . Destinul icoanei Romanovilor este aidoma cu al sfântului lăcaș - simbolul unei lumi dispărute - și, de ce nu, cu al ultimilor Romanovi, dispăruți în chip tragic, la început de secol XX.
Preot erou
Devenită "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil", biserica cea veche a fost la un pas de a fi dărâmată, nu de turci sau de ocupanții străini, ci de către comuniști, în anii '50.
Puțini știu că, datorită preotului Alexandru Mateescu, cel care și-a riscat libertatea bătând pe la ușile ministerelor și primilor secretari de partid, biserica din Centrul Vechi - simbolul Brăilei Vechi - a fost cruțată. Părintele Mateescu a fost declarat, după 89', cetățean de onoare al orașului.
"Ca mai toate lăcașurile de rugăciune din România, Sfinții Arhangheli a suferit, aidoma Mântuitorului, răstignire, umilire, părăsire, pângărire și chiar îngropare", povestea, cu tristețe în suflet, preotul paroh Victor Țugui.
În 1883, a ars clopotnița de lemn și au fost distruse clopotele din bronz turnate la Sankt Petersburg, la 1832. Actuala clopotniță a fost ridicată pe cheltuiala marilor filantropi brăileni Ana și Nedelcu P. Chercea.
Însăși icoana Romanovilor a fost furată, în urmă cu douăzeci de ani, însă, datorită fermității polițiștilor, hoții au fost prinși în flagrant, și prețioasa relicvă nu a fost înstrăinată.
Icoana dăruită de Marele Duce Mihail Romanov împodobește, astăzi, catapeteasma sfântului lăcaș - singurul edificiu ortodox românesc cu aspect de geamie otomană. Este locul unde se reculeg, zi de zi, brăilenii împovărați de necazuri și unde poposesc, uneori, străinii.
Pentru că nicăieri altundeva nu mai poate fi văzuită icoana Sfântului Mihail, cea din urmă relicvă a Romanovilor.
Doar aici, în Brăila Chirei Chiralina, locul de baștină al banditului Terente.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 799, Ultimul acces: 2024-03-02 08:02:42