Bartolomeu Anania, in 2008: „Preotii arestati au „colaborat” cu tarnacopul si roaba la Canal” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Bartolomeu Anania, în 2008: „Preoții arestați au „colaborat” cu târnăcopul și roaba la Canal”

[2011-02-03]
George Rădulescu
ÎPS Bartolomeu Anania a încetat din viața la 89 de ani Foto: Lucian MunteanÎnalt Preasfințitul Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului a acordat un amplu interviu ziarului „Adevărul", în luna mai a anului 2008. În rândurile de mai jos veți afla câteva dintre opiniile înaltului ierarh, trecut între timp la cele veșnice, despre rezistența Bisericii în perioada comunistă, dar și despre potențialul Ortodoxiei românești de a contribui la schimbarea în bine a societății.
G.R.: Considerați că Biserica Ortodoxă Română ar trebui să lămurească public, printr-un document scris, acuzațiile de „colaboraționism" și „pasivitate" în fața acțiunilor regimului de dinainte de 1989?
B.A.: Dacă e vorba de „colaborare", fără să ignorăm derapajele sau cesiunile unuia sau altuia dintre clerici, e bine să ne amintim că Biserica a fost singura instituție care, atât prin viu grai cât și prin scrieri, a profesat deschis o altă doctrină decât cea oficială, singura care, sfidând legea, nu a folosit apelativul „tovarășe", singura care nu s'a angajat, sub nici o formă, în „lupta de clasă" (la realizarea canalului Dunăre-Marea Neagră preoții arestați au „colaborat" cu târnăcopul și roaba, în timp ce preoții rurali din libertate „colaborau" la prosperitatea colhozurilor CAP cu norma obligatorie de sapă și coasă).

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 790, Ultimul acces: 2024-03-05 06:07:27