Cine-i iarta pacatele Mitropolitului Anania - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cine-i iartă păcatele Mitropolitului Anania

[2011-02-03]
de SABINA FATI
Spre deosebire de Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, care și-a recunoscut public încă din 1990 colaborarea cu Securitatea și și-a cerut iertare pentru păcate, Mitropolitul Clujului Bartolomeu Anania nu a mai apucat să facă un gest similar.
Bartolomeu Anania, scriitor, călugăr, militant al mișcării legionare, deținut politic în închisorile comuniste, reabilitat sub patriarhii ceaușiști și trimis în misiuni dincolo de Ocean, a fost regăsit recent în dosarele Securității cu numele de cod Apostol. Un aventurier al istoriei noastre recente care a experimentat contrariile pe propria piele: de la poezie la armele legionare pe care le ascundea în podul mănăstirii, de la deținut la călugăr, de la admirația pentru Corneliu Zelea Codreanu, șeful Gărzii de Fier, la simpatia pentru Carol al II-lea, cel care-l condamnă la moarte pe Căpitan, de la Seminarul Central la Facultatea de Medicină și apoi la Conservator. În ‘50 își începe o carieră monahal-administrativă la Patriarhie, dar în 1958 este din nou arestat pentru perioada sa legionară și închis în pușcăriile comuniste, unde stă până în 1964, când este eliberat o dată cu amnistia generală. Este acuzat că a participat la reeducarea condamnaților politici și de aceea colegii săi de suferință l-ar fi numit „bestia de la Aiud".
La doi ani după ce este scos din închisoare, Biserica Ortodoxă Română (BOR) îl trimite în Statele Unite și este ridicat la rangul de arhimandrit. Până la începutul anilor ‘80 rămâne trimisul BOR în America, iar apoi se retrage la Văratec să scrie, pentru ca brusc, în 1990, să vină alături de Stăniloae și Galeriu în Grupul de Reflecție pentru Înnoirea Bisericii. Reformist și conservator în același timp, fiindcă vrea schimbări, dar nu bruște și nu definitive, vrea modernizare, dar nu cu orice preț, și preferă ortodoxismul ecumenismului. Nerecunoscător anilor săi de început, când a fost sprijinit de episcopul unit Iuliu Hossu și de alți greco-catolici, Bartolomeu Anania s-a opus în ultimii zece ani direct, prin marșuri și declarații grave, retrocedării bisericilor greco-catolice: „stăm de strajă pentru apărarea credinței noastre" și „e bine să se știe că de azi crucea noastră va fi fermă".
Mai orgolios, mai impetuos și mai carismatic decât majoritatea înalților prelați autohtoni, Bartolomeu Anania a vrut mereu să fie altfel decât majoritatea membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Extravaganțele înaltului prelat au fost observate mai cu seamă prin discursurile antieuropene, fiindc㠄Europa ne propune să acceptăm homosexualitate, electronică, droguri, avorturi, inginerie genetică", prin ideea revenirii preoților în Legislativ, fiindc㠄BOR trebuie să renunțe la rezerva pe care și-a impus-o și să recomande la nivelul parohiilor persoanele care să fie promovate în Parlament, indiferent de apartenența sau inapartenența lor politică", și prin discursurile sale cu tentă naționalistă, croite poate pentru a-i atrage mai mult pe enoriașii săi clujeni.
Pentru a clarifica viziunea sa asupra lumii și filosofia sa de viață, dar și întâmplările controversate la care a luat parte, Bartolomeu Anania publică în 2008 volumul „Memorii", cu gândul că prin această carte își va fi făcut bilanțul și va fi mărturisit ceea ce era de mărturisit la sfârșitul unui drum lung, complicat și foarte interesant. Dar luminile memoriilor sale au pus în evidență umbrele, sub care au rămas ascunse zonele gri ale serpentinelor pe care le-a coborât în perioada legionară și le-a urcat apoi în mod periculos când a stat în pușcăriile comuniste, iar mai apoi când și-a refăcut repede și confortabil cariera sub regimul Ceaușescu. Dumnezeu să-l ierte!

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 790, Ultimul acces: 2024-03-02 11:38:05