Demnitatea persoanei umane nu depinde de capacitatile ei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Demnitatea persoanei umane nu depinde de capacitățile ei

[2011-02-06]
Iubiți frați și surori!
În Evanghelia din această duminică, Domnul Isus le spune discipolilor Săi: "Voi sunteți sarea pământului... Voi sunteți lumina lumii" (Matei 5,13.14). Prin aceste imagini care sunt bogate în semnificații, El dorește să le transmită țelul misiunii și al mărturiei lor. Sarea, în cultura Orientului Mijlociu, are diferite semnificații: alianță, solidaritate, viață și înțelepciune. Lumina este prima lucrare a Dumnezeului Creator și este izvor al vieții; Cuvântul lui Dumnezeu însuși este comparat cu lumina, așa cum spune Psalmistul: "Făclie picioarelor mele este cuvântul Tău și lumină cărărilor mele" (Psalm 119,105). Și din nou în Liturghia de astăzi profetul Isaia spune: "Dacă dai pâinea ta celui flămând și tu saturi sufletul amărât, lumina ta va răsări în întuneric și bezna ta va fi ca miezul zilei" (58,10). Înțelepciunea reunește în sine efectele benefice ale sării și luminii: într-adevăr, discipolii Domnului sunt chemați să dea o nouă "savoare" lumii, și să o ferească de stricăciune, cu înțelepciunea lui Dumnezeu, care strălucește pe deplin pe chipul Fiului, deoarece El este "lumina adevărată care... luminează pe orice om" (Ioan 1,9). Uniți cu El, creștinii pot să răspândească, în mijlocul indiferenței și al egoismului, lumina iubirii lui Dumnezeu, adevărata înțelepciune ce oferă înțelepciune, care dă sens existenței omului și acțiunilor lui.
În 11 februarie, sărbătoarea Fecioarei de la Lourdes, vom celebra Ziua Mondială a Bolnavului. Este o ocazie oportună pentru a reflecta, a ne ruga și a face să crească atenția comunității eclesiale și a societății civile față de frații noștri bolnavi. În mesajul pentru această zi, inspirat de o expresie din Scrisoarea întâi a lui Petru: "Prin rănile Lui ați fost vindecați" (2,24), invit pe toți să îl contemple pe Isus, Fiul lui Dumnezeu, care a suferit și a murit, dar a înviat. Dumnezeu este radical opus aroganței răului. Domnului îi pasă de om în orice situație, împărtășește suferința lui și îi deschide inima la speranță. Astfel îi îndemn pe toți lucrătorii din domeniul sanitar să vadă în persoana bolnavă nu doar un trup marcat de fragilitate, ci înainte de toate o persoană, căreia trebuie să îi acordăm o completă solidaritate și răspunsuri adecvate și competente. În acest context, mai amintesc faptul că astăzi este Ziua pentru Viață în Italia. Sper ca toți să lucreze pentru a face să crească cultura vieții, pentru a pune valoarea ființei umane în centrul oricărei situații. Potrivit credinței și rațiunii, demnitatea persoanei nu poate fi redusă la facultățile sau capacitățile pe care le poate manifesta, și astfel nu se diminuează atunci când persoana este slabă, cu dizabilități și având nevoie de ajutor.
Iubiți frați și surori, să invocăm mijlocirea maternă a Fecioarei Maria, pentru ca părinții, bunicii, învățătorii, preoții și cei lucrează în educație să formeze tinerele generații în înțelepciunea inimii, pentru ca să poată atinge deplinătatea vieții.
Există o videoștire asociată. Ea poate fi văzută însă doar online: aici.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 570, Ultimul acces: 2023-02-01 07:36:45