In apararea embrionului nu se admit derogari - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

În apărarea embrionului nu se admit derogări

[2011-02-08]
Potrivit Cardinalului Ricard, măsura legislativă conține o contradicție. Pe de o parte menține interdicția cercetării asupra embrionului uman și a celulelor rădăcină ale embrionului uman, pe de alta stabilește o derogare în favoarea cercetării științifice. În anumite condiții, embrionii supranumerari vor putea fi utilizați și distruși. În 2004, cu ocazia primei reexaminări a legii asupra bioeticii, cercetarea asupra embrionului fusese autorizată pentru o perioadă limită de 5 ani. Acest regim derogatoriu a demarat pe 6 februarie 2006 - și a expirat așadar în 6 februarie 2011 -, cu auspiciile ca legislatorul, în anii succesivi, să fi tratat în termenii prevăzuți chestiunea. Amânările continue au dus însă la expirarea derogării. "Actualul proiect de lege", afirmă Cardinalul, "face permanentă această derogare. Dar nu se vede pentru ce aici etica ar trebui să se dea la o parte în fața unor presupuse progrese ale cercetării științifice. Ea nu autorizează tot. Nu autorizează de exemplu comercializarea corpului uman. Și această interdicție nu admite derogări". Arhiepiscopul de Bordeaux amintește că măsura legislativă pune drept condiție pentru folosirea embrionului pentru cercetare imposibilitatea de a conduce o cercetare similară fără a recurge la celule rădăcină ale embrionului sau la embrioni.
"Descoperirile științifice asupra celulelor rădăcină adulte nu deschid oare calea spre o metodă alternativă?", se întreabă prelatul, care critică apoi distincțiile dintre "pre-embrion" și "embrion uman", și între embrionii congelați obiect al unui proiect al părinților și cei străini de un atare proiect. Nu există nici o distincție, repetă Cardinalul, embrionul este mereu, pe deplin, o ființă umană. Adunarea națională va începe discuția proiectului de lege pe 8 februarie. Se anunță o dezbatere lungă și aprinsă: sunt 117 amendamente adoptate de comisia însărcinată să examineze măsura legislativă, care abordează teme deosebit de delicate precum donarea de organe, diagnosticul prenatal și înainte de implantare, asistența medicală acordată procreației. Între dispozițiile cel mai contrastate figurează cele asupra anonimatului în donarea de gameți și asupra donării de ovocite din partea unor femei care nu au avut niciodată copii.
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 679, Ultimul acces: 2023-09-27 01:52:01