Crestinii din lume in fata unui an dificil - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Creștinii din lume în fața unui an dificil

[2011-02-09]
pr. John Flynn
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Teme: Social Analize

Mesajul Papei Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Păcii din 1 ianuarie 2010 s-a centrat pe tema libertății religioase și a problemelor care derivă din persecuția creștinilor în multe părți ale lumii. "Și anul care se încheie acum a fost marcat, din păcate, de persecuție, de discriminare, de teribile acte de violență și de intoleranță religioasă", a afirmat Papa. Din păcate, anul 2011 nu pare să profileze cu nimic mai bun. După numai jumătate de oră de la începutul noului an a explodat o bombă în exteriorul bisericii copte a Sfinților în orașul egiptean Alexandria, în timp ce ieșeau aproape o mie de persoane, după cum a prezentat Associated Press la 1 ianuarie. Raportul inițial vorbea despre 21 de morți, numărul crescând apoi la 25, cu aproape o sută de persoane rănite.

După atentat, președintele egiptean Hosni Mubarak a făcut apel la musulmani și la creștini să fie uniți împotriva terorismului, conform unui reportaj al BBC din 1 ianuarie. În zilele următoare, au fost câteva ciocniri între grupuri de creștini și de musulmani. "Sângele amestecat al martirilor lor din Alexandria ne spune că întregul Egipt este ținta și că terorismul orb nu face deosebire între un copt și un musulman", a declarat președintele într-un discurs transmis de televiziunea de stat.

BBC a observat că acesta a fost al doilea Crăciun consecutiv pătat de sânge pentru comunitatea coptă din Egipt. În 6 ianuarie 2010, șase credincioși și un agent de poliție musulman au fost uciși de un vehicul în mișcare, aproape de o biserică în orașul sudic Naga Hamady. Atacul nu i-a împiedicat pe oameni să se întoarcă în ziua următoare pentru Liturghia de dimineață, conform unui articol publicat la 2 ianuarie de New York Times. Conform relatării, băncile din biserică au fost aproape pline. Papa Benedict al XVI-lea a condamnat atentatul. Vorbind după rugăciunea Angelus din 2 ianuarie, Pontiful a deplâns atât atentatul din Egipt cât și bombele plasate aproape de casele unor creștini în Irak în zilele precedente.

Escaladare gravă

Atentatele, a spus Papa, sunt o ofensă adusă lui Dumnezeu și demnității umane. El a invitat comunitățile ecleziale să persevereze în credință și în mărturisirea mesajului de non-violență conținut în Evanghelii. Între timp, Biserica Coptă a dat o declarație în care definește atentatul o "gravă escaladare" a violenței împotriva creștinilor, conform Los Angeles Times din 3 ianuarie. În declarație se cere o investigație publică asupra atentatului și de asemenea ca autoritățile să dea cât mai repede informații mai precise despre acesta.

Bomba din Egipt a fost precedată de violențe în Irak. Zece bombe au fost plasate aproape de locuințele unor familii creștine din Bagdad. Exploziile au provocat moartea a 2 persoane și 20 de răniți, conform New York Times din 30 decembrie. Ultimul atentat fusese intrarea unui om înarmat în biserica Preasfânta Fecioară a Mântuirii din Bagdad, în luna octombrie, provocând moartea a zeci de credincioși. Înainte de aceste ultime atacuri cu bombe, multe biserici și-au anulat celebrările de Crăciun, temându-se de posibile agresiuni din partea extremiștilor islamici. Conform New York Times, din luna octombrie cel puțin 1.000 de familii creștine au părăsit Irakul, căutând refugiu în Siria, Turcia și în alte locuri. Unii estimează că mai mult de jumătate dintre cei 1,4 milioane de creștini din această țară au părăsit Irakul începând din 2003.

Vârful

În India creștinii au îndurat și ei ostilități și, conform relatării de sfârșit de an de la Compass News, în ultimul deceniu s-a înregistrat un vârf de violență. Conform raportului din 30 decembrie, creștinii din India au fost ținta a peste 130 de atacuri pe an începând din anul 2001, în timp ce în ultimul an datele depășesc mult pe cele din 2007 și 2008. În anul 2010 au fost circa 149 de atacuri violente. Cea mai mare parte a incidentelor au avut loc în numai patru state: Karnataka și Andhra Pradesh, două state adiacente din sudul Indiei, și Madhya Pradesh și Chhattisgarh, două state vecine în partea de centru-nord a Indiei. Dintre cei 23 de milioane de creștini din India, 2,7 milioane trăiesc în patru state care au văzut cele mai rele forme de persecuție împotriva creștinilor.

Situația nu este mai puțin gravă în Pakistan. La sfârșitul anului, mii de persoane au mărșăluit în capitala Islamabad, protestând împotriva oricărei modificări a legii blasfemiei, conform New York Times din 1 ianuarie. Creștinii au fost adesea acuzați pe baza legii blasfemiei. Cazul cel mai recent este cel al lui Asia Bibi, mamă a cinci copii, condamnată la moarte pe baza unei acuze de blasfemie. Aderența puternică pe care o au legile despre blasfemie a fost evidențiată în mod brutal de asasinarea lui Salman Taseer, guvernatorul provinciei Punjab, de către unui agent din escorta lui. Taseer vorbise în numele femeilor și al minorităților religioase, conform Agenției Reuters din 4 ianuarie. Garda personală, Malik Mumtaz Hussain Qadri, a indicat drept motiv al acțiunii sale opoziția lui Taseer față de legile despre blasfemie. "Salman Tasser este blasfemator și aceasta este pedeapsa pentru blasfematori", a spus Qadri comentând asasinatul la televiziune.

Tensiuni în China

Violența nu este singura modalitate de a restrânge libertatea religioasă care preocupă Biserica Catolică. În decembrie, tensiunile cu guvernul chinez au crescut ca urmare a deciziei autorităților de a-i obliga pe toți Episcopii să participe la o reuniune. Papa le-a spus Episcopilor catolici să nu meargă la întâlnire, a relatat Washington Post în 7 decembrie. Conform articolului, Episcopilor nu le-a fost dată nici o alternativă de către guvern, și a fost prezentată o scenă desfășurată lângă catedrala din regiunea Jing, în provincia Hebei, în care poliția l-a luat cu forța pe Episcopul Feng Xinmao, după șase ore de blocaj.

"Episcopul Feng a fost răpit și constrâns să meargă la acea întâlnire", a declarat un călugăr într-un interviu telefonic, vorbind cu condiția păstrării anonimatului de teama de a fi pedepsit, a relatat Washington Post. Articolul a afirmat că întâlnirea s-a desfășurat la numai două săptămâni după hirotonirea unui nou Episcop în provincia Hebei, fără aprobarea Vaticanului. Într-o notă din 17 decembrie, Sfântul Scaun a criticat decizia autorităților chineze de a desfășura întâlnirea.

Libertatea

"Modalitățile convocării sale și desfășurarea sa manifestă o atitudine represivă față de exercitarea libertății religioase, care se spera că este de acum depășită în China de astăzi", se afirmă într-un comunicat publicat de Vatican Information Service. "Dorința persistentă de controla sfera cea mai intimă a vieții cetățenilor, conștiința lor, și de a se amesteca în viața internă a Bisericii Catolice, nu face cinste Chinei", adaugă textul. În Mesajul său urbi et orbi din 25 decembrie, Papa Benedict al XVI-lea a cerut ca această celebrare a Crăciunului să întărească credința și curajul Bisericii din China.

Totuși, autoritățile chineze nu au dat semn că vor să cedeze, și ca reacție la mesajul de Crăciun al Papei, în care a deplâns lipsa de libertate religioasă în China, au avertizat că Vaticanul trebuie "să accepte realitatea" privind religia în China dacă dorește să îmbunătățească relațiile, a relatat Telegraph din Londra la 28 decembrie. "Dreptul la libertatea religioasă este înrădăcinat în însăși demnitatea persoanei umane, a cărei natură transcendentă nu trebuie să fie ignorată sau neglijată", a afirmat Papa în Mesajul său pentru Ziua Mondială a Păcii. Această libertate este legată de ceea ce este unic în persoana umană, amintește Mesajul. "De aceea", a adăugat Sfântul Părinte, "libertatea religioasă trebuie înțeleasă nu numai ca imunitate față de constrângere, ci mai ales drept capacitate de a face propriile alegeri în conformitate cu adevărul". Un adevăr față de care se pare că mulți nu sunt deschiși.

(Text apărut inițial pe Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 625, Ultimul acces: 2023-01-27 21:39:46