A trecut la Domnul Pr. Prot. On. Coriolan Muresan, Consilier al Eparhiei de Lugoj si Paroh Arad-Centru (1931-2011) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

A trecut la Domnul Pr. Prot. On. Coriolan Muresan, Consilier al Eparhiei de Lugoj si Paroh Arad-Centru (1931-2011)

[2011-02-10]
A trecut la Domnul Pr. Prot. On. Coriolan Muresan, Consilier al Eparhiei de Lugoj si Paroh Arad-Centru (1931-2011)

In ziua de 9 februarie 2011, dupa o lunga suferinta, Pr. Prot. On. Coriolan Muresan, parohul de la Arad-Centru, a parasit aceasta lume vremelnica pentru a merge la Tatal Ceresc. Toti cei ce l-au cunoscut si-l amintesc ca pe un om de o mare bunatate si profunzime ca pe, un preot devotat trup si suflet Bisericii, ca pe un intelectual preocupat de lectura si dialog, ca pe un om cu simtul umorului si dinamism, intotdeauna consecvent idealurilor sale si refuzand compromisurile. Parintele s-a nascut pe 20 septembrie 1931 la Somcuta Mare (azi judetul Maramures) ca fiu al preotului greco-catolic Remus Muresan (paroh la Cuzaplac, Salaj) si a Rozaliei Muresan (nascuta Frent). A crescut intr-o atmosfera profund catolica intre Cuzaplac si Somcuta Mare, fiind de mic extrem de pasionat de rugaciune, de sport, de lectura si de observarea naturii. A urmat clasele primare in scoala din Cuzaplac, scoala pentru a carei infiintare s-a luptat atat de mult tatal sau, parintele Remus. Ulterior si-a continuat studiile la Liceul Greco-Catolic “Inocentiu Micu” din Cluj, locuind in internatul greco-catolic de baieti al Episcopiei, principala figura care s-a ocupat de educatia sa in acea perioada fiind arhiepiscopul de mai tarziu, Ioan Chertes. In toata aceasta perioada familia a avut de suferit datorita schimbarilor politice din aceasta zona, lucrurile inrautatindu-se dupa 1945. La finalul aniilor de liceu a asistat cu multa durere la desfiintarea Liceului Greco-Catolic la care era elev si mai apoi la inceputul prigoanei impotriva Bisericii Greco-Catolice.
In ciuda situatiei politice a acelei vremi si a situatiei dificile a familiei, tanarul Muresan Coriolan s-a inscris la facultatea de Medicina a Universitatii Clujene, de unde a fost exmatriculat dupa scurt timp pe motiv ca provenea dintr-o “familie de burghezo-mosieri” si era fiu de preot greco-catolic. Facultatea de drept din Cluj i-a refuzat dosarul din aceleasi motive.
In anii ce vor urma a facut sport de performanta (17 ani de volei, intai ca jucator, ulterior capitan de echipa iar apoi antrenor) in paralel lucrand ca profesor in zona Somcuta Mare, precum si inspector statistica (tot la Somcuta Mare).
In anul 1960 s-a casatorit cu Letitia Dora Cadar, cadru didactic din Somcuta Mare (fiica directorului scolii din Satmarel, Ignat Cadar, si a Leontinei Cadar nascuta Lariu). Impreuna cu sotia sa va avea intodeauna in comun iubirea pentru Dumnezeu si Biserica, iubirea pentru adevar, ajutorarea celor aflati in suferinta si nevoie precum si un rol fundamental acordat institutiei familiei in viata. Cei doi vor avea 3 copii: Carmen Rozica (nascuta in 1961 la Somcuta Mare), Corina Leontina (nascuta in 1964 la Somcuta Mare) si Coriolan Ciprian (nascut in 1975 la Cluj Napoca).
Studiile universitare le va putea desavarsi abia in 1957 absolvind cu “Summa Cum Laudae”, acest lucru ajutandu-l in gasirea cu mai mare usurinta a unei realizari profesionale atat cat se putea in acea perioada datorita originii sale “nesanatoase”. Pasiunea pentru volei l-a dus la organizarea unei echipe foarte bune la Somcuta Mare, echipa pe care nu o puteau critica nici macar activistii comunisti locali.
O chemare launtrica speciala a schimbat insa viata tanarului profesor si sportiv Coriolan Muresan, simtind vocatia sacerdotala si devenind preot in 1969. Se va implica mult in sprijinirea spirituala a credinciosilor din Manau, judetul Maramures (contribuind in mod esential si la pictarea bisericii din sat), ajutand chiar si la ridicarea bisericilor din Tohat si Arduzel, ulterior fiind cel care a sprijinat ridicarea bisericii din Boldut (langa Viisoara, judetul Cluj). Vocatia sa sacerdotala a fost incurajata de cateva figuri care i-au fost exemple in copilarie, adolescenta si tinerete: tatal sau (parintele Remus), cardinalul Iuliu Hossu (Episcopul sau), arhiepiscopul Ioan Chertes (care se ocupa de Internatul greco-catolic clujean), si parintele Ioan Lazar SJ (confesorul familiei).
Din 1978, parintele Coriolan Muresan s-a mutat impreuna cu familia in municipiul Arad, continuand sa fie un adevarat indrumator spiritual pentru foarte multi aradeni, implicandu-se intens intr-un proiect neoficial de redescoperire a istoriei nationale si in special a Corifeilor Unirii de la 1918, motiv pentru care a inceput a fi sicanat de catre reprezentantii de atunci ai regimului comunist.
Intre 1978-1989/1992 a fost extrem de apropiat de Monseniorul Ioan Deliman (protopopul greco-catolic al Aradului in perioada comunista si pana in 1992), incercand sa mentina treaza in sufletele multor aradeni originea lor de credinta greco-catolica si speranta ferma ca regimul ateu nu poate dainui o vesnicie.
Dupa evenimentele din decembrie 1989, a fost ales membru al Frontului Salvarii Nationale din Arad de unde si-a dat demisia in ianuarie 1990 in momentul cand se vorbea de o implicare clara politica.
Pe data de 1 iunie 1995 a fost numit de catre PS Episcop Ioan Ploscaru (Episcop greco-catolic de Lugoj) paroh al parohiei greco-catolice Arad-Centru, avand doua misiuni imediate de indeplinit: redobandirea vechii biserici “Adormirea Maicii Domnului” (de pe strada Mihai Eminescu, Arad) precum si grija pastorala pentru credinciosii din centrul municipiului Arad.
Datorita faptului ca nu s-a reusit redobandirea vechii biserici greco-catolice “Adormirea Maicii Domnului”, Parintele Protopop On. Coriolan Muresan a initiat cu binecuvantarea PS Episcop Alexandru Mesian si impreuna cu consiliul parohial si credinciosii Parohiei Arad-Centru construirea unui nou lacas de cult in 1999. In 2001 s-a inceput deja celebrarea liturgica in noua biserica cu hramul “Nasterea Sfintei Fecioare Maria”, sfintirea definitiva a bisericii avand loc pe 26 august 2007.
In concomitent cu organizarea Parohiei Arad-Centru (infiintarea grupelor de cateheza pe varste, reinfiintarea “Reuniunii Mariane”, a ASTRU si AGRU) si construirea noului lacas de cult, s-a implicat activ in reinfiintarea parohiilor greco-catolice de la Peregul Mare, Sintea Mare, Semlac, Belotint, fiind un factor important si in sprijinirea inceputului comunitatiilor de la Zadareni si Sampetrul German.
In timpul pastoririi sale la Arad-Centru, noua biserica parohiala fost vizitata cu ocazia diferitelor evenimente de catre Arhiepiscopul Jean Claude Perisset (Nuntiul Apostolic) si de Arhiepiscopul Francisco Javier Lozano (actualul Nuntiu Apostolic in Romania si Republica Moldova), precum si de Episcopatul greco-catolic in frunte cu PF Lucian Muresan (actualul Arhiepiscop major al Bisericii Greco-Catolice din Romania).
Un moment special in viata parintelui Coriolan l-a constituit in anul 2004 pe 12 septembrie (Preasfantul Nume al Fecioarei Maria) hirotonirea ca si preot celibatar a fiului sau, Coriolan Ciprian (care a urmat studii de filozofie si teologie, apoi specializare si cursuri de doctorat in drept canonic la Roma) prin punerea mainilor PS Episcop Alexandru Mesian de la Lugoj. In ultimii 6 ani fiul sau l-a sprijinit in pastoratia de la Arad-Centru, impreuna ocupandu-se de toate proiectele noi (noua Grota a Sf. Fecioare de Lourdes din curtea bisericii, foaia liturgica parohiala, grupele de cateheze, Asociatiile parohiale, vizitarea bolnavilor), incurajand in acelasi timp formarea unor laici foarte implicati in toate activitatile.
Pentru daruirea sa extraordinara pastorala, Parintele Coriolan a fost Protopop on. si Consilier eparhial, iar pe data de 19 octombrie 2005 PS Episcop Alexandru Mesian i-a conferit Crucea pectorala.
Alaturi de viata pastorala intensa si neobosita, parintele Coriolan a fost un remarcabil sot si tata precum si un bunic extrem de afectuos, familia fiind intodeauna extrem de importanta in viata sa, motiv pentru care astazi lasa un mare gol pentru toti cei apropiati. A fost extrem de iubit nu doar de sotia Letitia, de fiul preot Coriolan Ciprian, de fiicele Carmen (absolventa a Facultatii de Politehnica din Timisoara) si Corina (absolventa a Facultatii de Teologie Greco-Catolica din Baia Mare), dar si de ginerii Andrei (Economist) si Dan (Economist si Inginer). Nepotii Claudiu, Darius si Caius i-au spus intodeauna “Tata”, apropierea dintre ei fiind foarte mare.
In al 80-lea an de viata (ar fi implinit 80 de ani pe 20 septembrie), complicatiile legate de diabet l-au dus la o lunga suferinta in spital, sufletul sau plecand la Domnul in ziua de 9 februarie. Chiar si de pe patul din spital se preocupa de noile vitralii ce sunt in lucru pentru biserica si de noul mobilier, de programul pastoral al comunitatii parohiale.
Domnul care i-a cunoscut viata, multele suferinte si sacrificii dar si daruirea sa ca om, preot si tata de familie il primeste acum acolo unde nu mai exista decat mangaiere, bucurie si lumina.
Sa se odihneasca in pace!

www.gcatolicarad.cnet.ro/in-memoriam-pr-prot-on-coriolan-muresan/

Sursa: gcatolicarad@gmail.com


Contor Accesări: 1209, Ultimul acces: 2023-02-02 04:31:39