Cardinalul Ouellet atrage atentia asupra relativizarii Bibliei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Ouellet atrage atenția asupra relativizării Bibliei

[2011-02-09]
"În ultimele decenii, o criză profundă zguduie fundamentele culturii europene", a spus Cardinalul. El a deplâns faptul că se încearcă să se pună rădăcinile creștine ale Europei pe un plan secund. "S-ar părea că, în numele secularismului, Biblia trebuie relativizată, trebuie dizolvată într-un pluralism religios și anulată ca referință culturală normativă". Totuși, a afirmat prelatul, "criza a pătruns și în interiorul Bisericii, datorită faptului că o anumită exegeză raționalistă a luat Biblia pentru a analiza diferitele etape și forme ale redactării ei umane, eliminând miracolele, înmulțind teoriile și, nu arareori, semănând confuzie între credincioși". Astfel, a explicat el, se nasc întrebări tulburătoare: Sfânta Scriptură este doar un cuvânt uman? Rezultatele științelor istorice invalidează mărturia biblică și, prin urmare, credibilitatea Bisericii? Cum putem continua să o credem? Și, în fine, cum o putem asculta?
Sinodul Episcopilor din 2008 a fost ținut "pentru a întări răspunsul Bisericii la aceste întrebări", a clarificat relatorul. Cardinalul Ouellet a reamintit că "în intervențiile Episcopilor s-a auzit urgența la a reflecta mai mult asupra modalității de abordare a textului biblic. Pe lângă metoda istorico-critică, ale cărei merite și limitări au fost recunoscute, Părinții sinodali au recomandat cu putere lectio divina, meditarea în rugăciune a Cuvântului lui Dumnezeu, și au adresat un apel pentru dezvoltarea sensului spiritual al Scripturii, în continuitate cu marea tradiție patristică". Cardinalul a amintit faptul că "în paralel cu această reflecție a Bisericii Universale, Conferința Episcopală Spaniolă a realizat o versiune oficială a Bibliei, adaptată la cultura actuală, cu toate garanțiile rigorii științifice și ale comuniunii eclesiale".
"Sper că Spania va beneficia de această inițiativă și că va putea să arate Europei, astăzi ca și în alte perioade, o modalitate reînnoită de proclamare a Evangheliei". Prelatul a vorbit despre Exortația apostolică post-sinodală "Verbum Domini", în care Papa Benedict al XVI-lea a reunit concluziile Sinodului și a dat un impuls noii evanghelizări, "invitând păstorii, credincioșii și experții bibliști să regăsească Cuvântul Divin în cuvintele umane ale textului sacru". Cardinalul Ouellet a declarat: "În fața secularizării Occidentului creștin și a crizei identității creștine în mediile pluraliste, Biserica răspunde cu o nouă proclamare a Cuvântului viu al lui Dumnezeu în Isus Cristos, care ne invită la un act reînnoit de credință în Sfânta Scriptură".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 630, Ultimul acces: 2023-02-02 04:51:12