Tony Blair despre convertirea sa la catolicism - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Tony Blair despre convertirea sa la catolicism

[2011-02-09]
- L-ați întâlnit pe Papă. Ce impresie v-a făcut!
- Este o persoană foarte prietenoasă și inteligență. Nivelul său de inteligență ne face să credem că ar fi rece și distanțat. Însă eu l-am găsit ca fiind foarte călduros și inimos. Un mare gânditor, dar și o persoană simplă, care iradiază multă omenie. Cred că s-a putut vedea acest lucru în cursul vizitei sale.
- Trecerea dvs. la Biserica Catolică acum doi ani a dat naștere a dat naștere la multe discuții. De ce ați făcut acest pas?
- A fost ca o întoarcere acasă. Conștientizam faptul că Biserica Catolică este o instituție universală prezentă în toate țările. Și ea este religia soției și copiilor mei. Trecând la religia catolică, respectul meu față de Biserica Anglicană nu s-a micșorat. Această problemă mă privește numai pe mine. De altfel, sunt un promotor al unirii tuturor confesiunilor creștine și al dialogului cu celelalte comunități ecleziale.
- De ce ați schimbat confesiunea creștină înainte de retragerea din funcția de prim-ministru?
- Hotărârea fusese luată cu mult înainte. Dacă m-aș fi convertit înainte, în timpul cât eram prim-ministru, m-ar fi atacat foarte mult mass-media. Pe atunci aveam destule probleme.
- Ați fost educat religios?
- Da și nu. Mama nu era o anglicană prea practicantă, iar tata era ateu. Mai târziu, în timpul studiilor de la Oxford, un profesor deosebit m-a adus aproape de credința. El m-a convins că credința și rațiunea nu pot fi contrare. Mi-era dor de credință și învățătorul meu m-a ajutat în această privință.
- Purtătorul dvs. de cuvânt a spus odată că în Downing Street despre Dumnezeu nu se vorbește deloc. Dvs. ați afirmat mai târziu că v-ar fi declarat nebun dacă lumea ar fi știut că vă rugați și că cereți ajutorul Creatorului.
- Această este o problemă a culturii noastre europene. Dacă Obama încheie discursul sau prin cuvintele: "Binecuvântează, Doamne, America!", nu se miră nimeni. Dacă aș fi spus: "Doamne, binecuvântează Anglia!", toți ar fi spus că așa ceva nu se poate face. M-ar fi crezut drept adept al teocrației.
- Credința v-a schimbat felul de a face politică?
- Am dobândit mai mult curaj în diferite situații Nu m-am așezat într-un colț și nu l-am întrebat pe Dumnezeu dacă primesc răsplată cea mai mică. Credința nu ajută dacă o hotărâre este corectă. Dar ea îți da puterea necesară pentru hotărâre.
- Chiar și atunci când e vorba de a duce un război cu mii de morți?
- Aici e hotărârea foarte grea. Dar și împotrivă războiului, când, de exemplu, în Bosnia sau Ruanda pot muri mii de oameni.
- Vă rugați des?
- Mă rog și citesc Biblia. Chiar și Coranul. Chiar și ieri. Mă ajută să înțeleg că toate confesiunile au ceva comun. Secolul XX a fost secolul conflictelor ideologice. Secolul XXI va fi dominat de conflicte religioase. Noi le putem împiedică dacă ducem un dialog și dacă ne cunoaștem reciproc. Chiar și vizita Papei a fost foarte folositoare.
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 820, Ultimul acces: 2024-04-29 00:19:09