Cum putem sarbatori dragostea? - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cum putem sărbători dragostea?

[2011-02-10]
- Părinte, pot tinerii să sărbătorească zile ca Valentine's Day?
- În general nu sunt adeptul răspunsurilor categorice, căci viața însăși este atât de complexă, încât rareori poți să fii tranșant. De aceea, în ciuda caracterului pronunțat comercial, frivol și fără nici o legătură cu religia creștin-ortodoxă, nu pot spune "e rău să sărbătoriți Valentine's Day!" În vâltoarea stresului cotidian, deseori uităm să ne bucurăm de darul neprețuit pe care ni l-a dat Dumnezeu în persoana soțului sau soției, de aceea un buchet de flori sau o ieșire în oraș poate constitui o bucurie legitimă pentru familie.
Trebuie însă să avertizez asupra înșelătoriei, căci, de dragul banilor sau al rating-ului, valorile sunt răsturnate și tinerii sunt îndrumați pe un drum greșit. Nici calendarul religios și nici conținutul sărbătorii nu justifică invocarea Sfântului Valentin. De curând, cineva mi-a arătat nedumerit o icoană, foarte frumoasă, care înfățișa un sfânt, ținând în mână o inimă, legată cu o panglică roșie și pe care scria "Sfântul Valentin - Protectorul Îndrăgostiților". Citind nedumerirea celui care adusese icoana (pe care dorea să o dăruiască de Valentine's Day), mi-am dat seama de pericolul pe care astfel de denaturări îl pot reprezenta pentru cineva mai puțin informat.
- Oare vom ajunge să ne închinăm și să venerăm în casele noastre sfinți inventați, protectori ai unor relații sociale "moderne" și emancipate?
- Taina căsătoriei este un lucru foarte serios și vital pentru relația dintre bărbat și femeie. Mimarea acestui act, prin ceremonii ludice, promovate chiar și de unii primari, în piața publică, constituie o înșelare și chiar o batjocură. În plus, certificatul de căsătorie pentru o zi întărește convingerea multora că totul se rezumă doar la o foaie de hârtie, iar căsătoria nu ar schimba sau ajuta cu nimic relația. Oferta comercială agresivă, constând în obiecte cu conotații sexuale, denaturează și ea rostul relației dintre bărbat și femeie, transformând-o într-o goană după palmares, axată exclusiv pe trupesc și pe material. În situația în care pe asemenea obiecte este înscris "Sfântul Valentin", vorbim chiar de blasfemie.
Nu în ultimul rând, aș vrea să trag un semnal de alarmă, în privința presiunii sociale și psihice uriașe la care sunt supuși cei singuri sau care nu au un partener. Anii trecuți am observat că numărul gesturilor dramatice crește în preajma datei de 14 februarie. Când toate posturile tv și radio au emisiuni dedicate îndrăgostiților, iar în piața publică se organizează concursuri de sărutări, iar tu ești singur sau tocmai ai fost părăsit, sau, mai rău, ai rămas văduv... este foarte greu să nu fii afectat, trist sau chiar deznădăjduit. Personal, cred că cel mai bine putem sărbători dragostea intrând în biserica pe lângă care trecem mereu, în drum spre casă și mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru darurile sale neprețuite, fie că avem un soț sau un logodnic, fie că îl rugăm pe Cel de Sus să ne hărăzească o pereche.
Să îi cinstim pe sfinții lui Dumnezeu și să îi chemăm în rugăciune pentru a ne ajuta în lucruri cu adevărat folositoare pentru trupurile și sufletele noastre, ferindu-ne de formalisme și de surogate.
(Sursa: Ziarul Lumina)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 762, Ultimul acces: 2024-04-09 15:28:46