Noutatea Legii aduse de Isus este iubirea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Noutatea Legii aduse de Isus este iubirea

[2011-02-13]
Iubiți frați și surori,
În Liturghia acestei duminici continuă lectura așa-numitei Cuvântări de pe munte a lui Isus, care ocupă capitolele 5, 6 și 7 din Evanghelia după Matei. După Fericiri, care sunt programul Său de viață, Isus proclamă noua Lege, Torah Sa, cum o numesc frații noștri evrei. Într-adevăr, Mesia, la venirea Sa, trebuia să aducă și revelația definitivă a Legii, și este tocmai ceea ce Isus declară: "Să nu credeți că am venit să desființez Legea sau Profeții. Nu am venit să desființez, ci să desăvârșesc". Adresându-se ucenicilor săi, adaugă: "Dacă dreptatea voastră nu va întrece pe cea a cărturarilor și a fariseilor, nu veți intra în împărăția cerurilor" (Matei 5,17.20). În ce consistă această "plinătate" a legii lui Cristos, și această "dreptate" superioară pe care El o cere?
Isus explică aceasta printr-o serie de antiteze între poruncile vechi și modul Său de a le repropune. De fiecare dată începe: "Ați auzit că s-a zis celor din vechime..." și apoi afirmă: "Eu însă vă spun...". De exemplu: "Ați auzit că s-a zis celor din vechime: 'Să nu ucizi', iar dacă cineva va ucide, va fi tras la judecată" (Matei 5,21-22). Și așa de șase ori. Acest mod de a vorbi trezea mare impresie în oameni, care rămâneau înspăimântați, deoarece acel "Eu vă spun" echivala cu a revendica pentru sine aceeași autoritate cu a lui Dumnezeu, izvorul Legii. Noutatea lui Isus constă în mod esențial în faptul că El însuși "umple" poruncile cu iubirea lui Dumnezeu, cu forța Duhului Sfânt care locuiește în El. Și noi, prin credința în Cristos, putem să ne deschidem acțiunii Duhului Sfânt, care ne face capabili să trăim iubirea divină. De aceea, fiecare poruncă devine adevărată ca cerință de iubire, și toate se reunesc într-o singură poruncă: iubește-l pe Dumnezeu din toată inima și iubește-l pe aproapele ca pe tine însuți.
"Plinătatea Legii este dragostea" scrie Sfântul Paul (Romani 13,10). În fața acestei exigențe, de exemplu, cazul trist al celor patru copii romi, morți săptămâna trecută la periferia Romei, când baraca lor a ars, impune să ne întrebăm dacă o societate mai solidară și mai fraternă, mai coerentă în iubire, adică mai creștină, nu ar fi putut evita un astfel de eveniment tragic. Și această întrebare este valabilă pentru atâtea alte evenimente dureroase, mai mult sau mai puțin cunoscute, care se întâmplă zilnic în orașele și satele noastre.
Dragi prieteni, poate nu este întâmplător faptul că prima mare predică a lui Isus se cheamă Cuvântarea de pe munte! Moise s-a urcat pe muntele Sinai pentru a primi Legea lui Dumnezeu și a o duce Poporului ales. Isus este însuși Fiul lui Dumnezeu care a coborât din Cer pentru a ne duce în Cer, la înălțimea lui Dumnezeu, pe calea iubirii. Mai mult, El însuși este această cale: nu trebuie să facem altceva decât să îl urmăm, pentru a pune în practică voința lui Dumnezeu și a intra în Împărăția Sa, în viața veșnică. O singură creatură a ajuns deja pe vârful muntelui: Fecioara Maria. Datorită unirii cu Isus, dreptatea ei a fost desăvârșită: pentru aceasta o invocăm "Speculum iustitiae - Oglinda dreptății". Să ne încredințăm ei, pentru ca să călăuzească și pașii noștri în fidelitate față de Legea lui Cristos.
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 665, Ultimul acces: 2023-03-22 01:01:33