Expozitie de fotografie dedicata bisericilor din Oltenia cu pictura exterioara, la Palatul Patriarhiei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Expoziție de fotografie dedicată bisericilor din Oltenia cu pictură exterioară, la Palatul Patriarhiei

[2011-02-19]
Pictura murală exterioară a bisericilor din Oltenia, dar și repere culturale și aspecte din viața cotidiană din această zonă a țării pot fi admirate zilele acestea, în Sala „Europa Christiana”, din Palatul Patriarhiei. Expoziția de fotografie „Biserici cu pictură murală exterioară (sec. XVIII-XIX) din Oltenia”, organizată de Institutul de Memorie Culturală, din București, în colaborare cu Patriarhia Română, poate fi vizitată până pe 25 februarie.
„Sunt 24 de lăcașe de cult din Oltenia subcarpatică, printre puținele biserici care mai păstrează pictură exterioară în Oltenia, din păcate. Dacă la începutul sec. XX existau aproximativ 200 de lăcașe, astăzi cel mult 80 de lăcașe mai au pictură, dintre care poate 60 pot fi văzute foarte bine, în rest pictura nu s-a mai păstrat sau este foarte degradată”, a spus, referitor la bisericile prezentate în cadrul expoziției, dr. Florentina Udrea analist, istoric - CIMEC București.
Expoziția a fost vernisată anul trecut la Terni, în Italia, iar la începutul acestui an la Muzeul Țăranului Român, din București. În următoarele luni, fotografiile vor fi expuse și la Muzeul Județean din Târgu Jiu, dar și la cel din Râmnicu Vâlcea.
Expoziția își propune să contribuie la o mai bună cunoaștere a patrimoniului cultural religios din Oltenia.
„În general sunt diferite de bisericile pe care toată lumea le știe din Bucovina care au pictură murală exterioară și care într-adevăr sunt pe lista patrimoniului mondial și au fost foarte bine păstrate, sau au fost interesați în conservare și restaurarea acestora. Tragem un semnal de alarmă pentru că sunt specifice secolului XVIII-XIX, au caracteristice proprii zonei și dorim ca cineva să intervină și să facă ceva pentru conservarea și restaurarea lor”, a mai spus dr. Florentina Udrea pentru TRINITAS TV.
Expoziția de fotografie „Biserici cu pictură murală exterioară (sec. XVIII-XIX) din Oltenia” poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 9 și 15, intrarea fiind liberă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 755, Ultimul acces: 2024-04-13 01:43:08