Duminica a II-a din perioada Triodului, la Catedrala Patriarhala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Duminica a II-a din perioada Triodului, la Catedrala Patriarhală

[2011-02-20]
Creștinii ortodocși se află astăzi, 20 februarie, în Duminica a XXXIV-a după Rusalii, a doua din perioada Triodului. În cadrul Sfintei Liturghii s-a citit pericopa din Evanghelia după Luca, capitolul 15, versetele de la 11 la 32, în care se relatează Parabola Fiului Risipitor.
La Catedrala Patriarhală, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul său de învățătură Preasfinția Sa, făcând referire la pilda Fiului risipitor, a arătat că fiecare dintre noi ne regăsim, mai mult sau mai puțin, în drama acestui tânăr care și-a cheltuit partea din averea pe care a primit-o de la tatăl său, plecând într-o țară îndepărtată. De asemenea, Preasfinția Sa a subliniat faptul că Dumnezeu, Cel liber de orice constrângere, a dăruit omului creat după chipul Său cel veșnic, darul libertății însă, de multe ori atunci „când suntem tineri dorim să dobândim libertatea în forma ei cea mai grozavă și adeseori libertatea aceasta înseamnă despărțire de Dumnezeu, de Tatăl nostru de la care ieșim pentru a rătăcii după propriile noastre principii după care vrem să ne organizăm viața”, după cum a spus Preasfinția Sa.
„Din evanghelia de astăzi înțelegem că atunci când ne cheltuim în mod necuviincios toate darurile pe care noi le-am primit de la Tatăl nostru Cel Ceresc, sănătatea, tinerețea, inocența, virtuțile, nevinovăția, Dumnezeu îngăduie ca asupra noastră să vină anumite greutăți, exprimate în evanghelia de astăzi prin foametea aceasta mare, ca să înțelegem faptul că Dumnezeu se folosește de aceste mijloace constrângătoare, le acceptă pentru viața noastră din punct de vedere pedagogic ca aceste întâmplări să ne determine să ne întoarcem la casa părintească, adică la Dumnezeu Tatăl, la învățătura Lui, la comoara bogățiilor pe care ni le-a oferit”, a mai spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul arătând că Dumnezeu dorește întoarcerea celor păcătoși pe calea mântuirii.
Preasfinția Sa a mai arătat că simbolurile care apar în această parabolă fac trimitere la Sfintele Taine.
„Tatăl cere slugilor să aducă haina cea mai bună sau haina cea dintâi, expresie care ne trimite cu gândul la haina cea dintâi pe care o primește fiecare om, care, prin baia botezului devine creștin. De asemenea îi pune în degetul fiului său inel, ca simbol al reînfierii celui care s-a pierdut din această relație cu tatăl, iar încălțările care îi sunt puse în picioare reprezintă lucrarea harului Duhului Sfânt care îi dă omului puterea și mijloacele de a umbla în calea Domnului, iar vițelul cel gras care este tăiat nu este altceva decât exprimarea simbolică a Sfintei Euharistii”, a spus Preasfinția Sa.
În duminica aceasta, Biserica Ortodoxă i-a pomenit pe Sfinții Leon, Episcopul Cataniei și Agaton, Episcopul Romei, precum și pe Cuviosul Visarion.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5199, Ultimul acces: 2024-04-11 17:14:09