Pilda Fiului Risipitor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pilda Fiului Risipitor

[2011-02-20]
Un om avea doi fii' - așa începe una dintre cele mai cunoscute pilde din Sfânta Scriptură, consemnată de Evanghelia după Luca în capitolul 15. Drama unui tată se consumă între plecarea și reîntoarcerea fiului cel tânăr și atitudinea plină de reproșuri a fiului cel mare. Primul își cere partea de avere, părăsește casa și își consumă demnitatea departe de familia sa. Fratele său rămâne acasă, își ascultă tatăl și îndeplinește toate cerințele unui fiu-model. Nu-l impresionează plecarea fratelui său, el rămâne fidel părinților. După un timp, fiul cel mic se reîntoarce acasă ruinat, dar sincer în regretele pe care le exprimă în fața părintelui. Urmează o scenă emoționantă, Mântuitorul descriind bucuria tatălui de a-și reprimi fiul. Dacă pilda s-ar fi încheiat aici, am fi vorbit doar despre puterea și iubirea iertătoare a lui Dumnezeu. Dar apare fratele cel mare, care se întorcea de la câmp. Nu suportă atmosfera de sărbătoare din casa care își reprimea unul dintre fii. Începe să se compare cu fiul risipitor și devine un contabil care îi raportează tatălui cât de ascultător a fost și cât de puține a primit. De fapt, transformă relația tată - fiu în cea de patron - angajat. Era de vină doar invidia fratelui cel mare? Cred că Mântuitorul a dorit să arate neputința noastră de a ne iubi frații. Nu ne mulțumește statutul de fiu, vrem să fim singurul fiu. Constantin Noica, meditând la această pildă, afirma că 'toată viața noastră morală încape aici, între fiul risipitor și fratele lui. Ne pierdem și ne căim sau ne păstrăm și ne împietrim inima? E rău să nu asculți, dar e la fel de rău să știi că asculți - și să ții minte'.
Am întâlnit de multe ori reticența tinerilor în a se apropia de Biserică. Spațiul eclesial este văzut de ei ca unul plin de restricții, un demolator al libertății. Poate că acești tineri, atunci când au încercat ușa Bisericii, s-au întâlnit cu 'fratele cel mare', un canonist care le-a explicat câte a făcut el ca să fie în casă. În fața lui, tu încă nu meriți să fii casnic. Fratele cel mare este 'credinciosul închizitor', care se substituie lui Dumnezeu și începe să decidă cine merită și cine nu este vrednic să fie în Biserică. Virtuțile lui, recunoscute de toată lumea, dau greutate diplomei de infailibil dogmatist. El vrea cu orice chip să-L 'apere' pe Dumnezeu de cei depravați. Știe, dar nu poate înțelege de ce Mântuitorul a cinat cu vameșii sau de ce spunea că a venit pentru cei păcătoși. Pentru el, cel care a plecat din Biserică nu mai poate fi recuperat, îl tratează cu milă, dar nu-i mai dă nici o șansă. Privește indignat și superior spre cei care trăiesc o criză tranzitorie, rostind sentențioasa exclamație: 'Ce-au ajuns!' Spre deosebire de cei dezorientați, el crede că și-a găsit locul. Nu i se poate reproșa nimic, a fost atent să nu greșească.
De fapt, el nu este impresionat de iubirea tatălui, pe care nici nu o cunoaște. Mai importantă este îndeplinirea unei obligații morale și sociale: ascultarea față de părinți. Lumea trebuie să știe că el a rămas în casă, că este un exemplu de ascultare și, foarte important, este mult superior fratelui său, un adevărat rispitor. Trăiește din comparații și refuză să intre în casa unde Dumnezeu cheamă pe cei păcătoși.
Evanghelia nu ne spune cum s-a încheiat discuția dintre fiul cel mare și tatăl său. Poate pentru că acest fragment evanghelic se citește 'în casă', unde sunt cei mai mulți 'frați mai mari'. Este un îndemn pedagogic să pornim în viață de unde ne-a lăsat pilda și să nu repetăm greșeala neiubirii semenilor.
Și dacă ne este greu să trecem peste orgoliul de a sta la masă cu toți 'risipitorii' să ne gândim la drama tatălui din Evanghelie. Își iubea la fel fiii. Nu a rostit nici un cuvânt de mustrare atunci când fiul care i-a cheltuit averea s-a reîntors. Putea să-i dea o lecție dură. În fața reproșurilor fiului cel mare, rămâne același părinte care are puterea să spună 'toate ale mele sunt ale tale'. Să nu disprețuim iubirea părintească! (Articol publicat în ziarul 'Lumina de Duminică din data de 20 februarie 2011)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 790, Ultimul acces: 2024-04-09 20:52:15