Desavarsirea sta in a ne comporta ca fii ai lui Dumnezeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Desăvârșirea stă în a ne comporta ca fii ai lui Dumnezeu

[2011-02-20]
Iubiți frați și surori,
În această a șaptea duminică din timpul de peste an, lecturile biblice ne vorbesc despre voința lui Dumnezeu de a-i face părtași pe oameni la viața Sa: "Fiți sfinți, căci Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sunt sfânt" - citim în Cartea Leviticului (19,1). Cu aceste cuvinte, și preceptele care derivă din ele, Domnul invita poporul pe care și-l alesese să fie fidel alianței cu El, umblând pe căile Sale, și întemeia legislația socială pe porunca "Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți" (Levitic 19,18). Dacă îl ascultăm apoi pe Isus, în care Dumnezeu a asumat un trup muritor pentru a deveni aproapele fiecărui om și a revela iubirea Sa nemărginită față de noi, regăsim aceeași chemare, același obiectiv cutezător. Spune, într-adevăr, Domnul: "Fiți, așadar, desăvârșiți, precum Tatăl vostru ceresc desăvârșit este" (Matei 5,48). Dar cine ar putea să devină desăvârșit? Perfecțiunea noastră este a trăi ca fii ai lui Dumnezeu, împlinind concret voința Sa. Sfântul Ciprian scria că "paternității lui Dumnezeu trebuie să îi corespundă un comportament de fii ai lui Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu să fie preamărit și lăudat de buna conduită a omului" (De zelo et livore, 15:CCL 3a, 83).
În ce mod îl putem imita pe Isus? El ne spune: "iubiți pe dușmanii voștri, rugați-vă pentru cei care vă prigonesc și vă vorbesc de rău, ca să fiți fiii Tatălui vostru din ceruri" (Matei 5,44-45). Cine îl primește pe Domnul în viața Sa și îl iubește cu toată inima este capabil de un nou început. Reușește să facă voința lui Dumnezeu: să realizeze o nouă formă de existență însuflețită de iubire și destinată veșniciei. Apostolul Paul adaugă: "Nu știți că sunteți templul lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi" (1Corinteni 3,16). Dacă suntem cu adevărat conștienți de această realitate, și viața noastră este plăsmuită din ea, atunci mărturia noastră devine clară, grăitoare și eficace. Un autor medieval a scris: "Când întreaga ființă a omului s-a amestecat, să spunem așa, cu iubirea lui Dumnezeu, atunci splendoarea sufletului său se reflectă și în aspectul exterior" (Ioan Scărarul, Scara Raiului, XXX: PG 88, 1157 B), în totalitatea vieții. "Mare lucru este iubirea - citim în cartea Imitațiunea lui Cristos -, un bine care face ușor orice lucru anevoios și suportă liniștit orice lucru dificil. Iubirea aspiră să urce în sus fără să fie reținută de vreun lucru pământesc. Se naște din Dumnezeu și numai în Dumnezeu poate găsi odihnă" (III,V,3).
Dragi prieteni, poimâine, 22 februarie, vom celebra sărbătoarea Catedrei Sfântului Petru. Lui, primul dintre Apostoli, Cristos i-a încredințat sarcina de Maestru și de Păstor pentru călăuzirea spirituală a Poporului lui Dumnezeu, pentru ca acesta să poată să se înalțe până la cer. Îndemn, de aceea, toți păstorii să asimileze acel "nou stil de viață" care a fost inaugurat de Domnul Isus și a fost preluat de Apostoli (Scrisoare de proclamare a Anului Sfintei Preoții). Să o invocăm pe Fecioara Maria, Mama lui Dumnezeu și a Bisericii, pentru ca să ne învețe să ne iubim unii pe alții și să ne primim ca frați, fii ai aceluiași Tată ceresc.
(Sursa: Radio Vatican)
Există o videoștire asociată. Ea poate fi văzută însă doar online: aici.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 566, Ultimul acces: 2023-03-21 07:45:50