Ordinele calugaresti supuse riscului secularizarii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ordinele călugărești supuse riscului secularizării

[2011-02-21]
Cardinalul Rode, sloven ca origine, s-a retras din fruntea Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, funcție pe care a deținut-o din 2004. În locul său este un brazilian, Arhiepiscopul Joao Braz de Aviz, numit de Papa Benedict la 4 ianuarie. Cardinalul Rode a spus că dintotdeauna comunitățile religioase au fost "focare de trăire spirituală și de dinamism misionar". Marile reforme din Biserica Catolică, a spus prelatul, au fost împinse de la spate de persoanele consacrate. Istoric vorbind, persoanele consacrate au fost cele mai persecutate, dar și "cele mai canonizate". Călătorind în America Latină, Africa și Asia, Cardinalul a spus că a putut să vadă o "devoțiune admirabilă" în sânul multor călugări și călugărițe - în total în lume sunt 1,1 milioane. Dar situația nu este roză peste tot, a admis el. "Viața consacrată este în dificultate astăzi și trebuie să recunoaștem acest fapt."
A abordat și amenințarea ce vine de la transformarea operelor de caritate în pure servicii sociale, care a făcut rău proclamării Evangheliei. Într-o astfel de atmosferă ceea ce se caută este o societate a bunăstării și nu problema eternității, a explicat Cardinalul Rode. A avertizat că semne ale globalizării se văd peste tot în lume, dar mai ales în Occident. Prelatul a explicat că de la numire sa a lucrat pentru "depășirea acestei mentalități secularizante și repropunerea valorilor fundamentale ale vieții consacrate, pentru a face din călugări și călugărițe o forță de reînnoire a Bisericii". A apelat pentru aceasta atât la comunitățile tradiționale, cât și la "noile curente spirituale" ale comunităților recente. Și-a exprimat în acest sens speranța că noile comunități religioase ce apar în țări precum Franța, Spania, Italia, Brazilia, Peru sau SUA sunt semne ale luptei împotriva spiritului secularist.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 629, Ultimul acces: 2023-04-01 17:50:38