Simbolurile religioase, din nou in pericol - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Simbolurile religioase, din nou în pericol

[2011-02-23]
Pentru prima dată, creștinii și musulmanii sunt puși acum în postura de a-și apăra împreună credința. În comunism, preoții au lipsit cu desăvârșire, fiind închiși sau, în unele cazuri, executați, iar bisericile, distruse sau transformate în cazemate și magazii. Oamenii se rugau în gând și pe ascuns și tot pe furiș înroșeau ouăle de Paști, se rugau sau își făceau semnul crucii. Instaurarea democrației în 1992 a prins Albania doar cu 20 de preoți ortodocși care puteau exercita ritualul bisericesc, restul căzând pradă martiriului anticomunist. România însăși a fost cea care și-a ajutat sora mai mică din Balcani, construind prima biserică nouă ortodoxă, la Korcea, și școlind primii preoți.
Acum, noul proiect de lege a educației susține învățământul laic, independent față de confesiunile religioase. Dacă va fi adoptată, legea va interzice purtarea de simboluri religioase în licee, inclusiv a crucii și a vălului musulman (hijabul). În sens mai general, susțin inițiatorii actului normativ, această măsură vizează eliminarea oricărei îndoctrinări ideologice sau religioase din școli, inclusiv organizarea de partide politice sau activități religioase în rândul personalului din școli. Afișarea simbolurilor va fi interzisă, se spune, cu excepția școlilor în care se predau subiecte religioase. Desigur, atât comunitatea musulmană din Albania, cât și Biserica Ortodoxă sunt împotriva acestei măsuri.
Este în joc libertatea religiei, au declarat reprezentanții a peste 70 de moschei din țară la o conferință de presă organizată recent la Tirana, acuzând că legea propusă este discriminatorie. Biserica Ortodoxă a emis un comunicat separat în care declară că articolul 36 - clauza care interzice simbolurile religioase - este o încălcare a constituției, precum și a convențiilor și rezoluțiilor internaționale, recunoscute și ratificate de statul albanez.
(Sursa: Ziarul Lumina)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 775, Ultimul acces: 2024-03-03 09:04:32