Seara duhovniceasca la Schitul Nicolint - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Seară duhovnicească la Schitul Nicolinț

[2011-02-24]
În seara zilei de duminică, 20 februarie, la schitul cu hramul 'Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir' din localitatea Nicolinț, preoții din parohiile învecinate au participat la o seară duhovnicească la invitația părintelui egumen Ilie Pentoiu, după cum ne informează 'Ziarul Lumina', Ediția de Banat.
Seara de rugăciune a început cu oficierea slujbei Vecerniei în paraclisul de iarnă al schitului, continuată cu slujba de Te Deum la care, pe lângă părintele egumen, au participat și preoții din localitățile vecine.
Astfel, au participat părintele Paul Banci de la Parohia Nicolinț, Mihai Sima de la Parohia Berliște, Pavel Toc de la Parohia Brădișorul de Jos, Gheorghe Cucul de la Parohia Oravița Română, Bogdan Belu de la Parohia Moldova Nouă, Gheorghe Tibuleac de la Parohia Răcășdia, ieromonahul Atanasie de la Mănăstirea Hodoș Bodrog din Arhiepiscopia Aradului și Mareș Sava de la Parohia ortodoxă sârbă Pojejena.
De asemenea, la această întâlnire duhovnicească au participat credincioși din localitățile vecine, în frunte cu primarii din Ciuchici, Răcășdia și Socol. De amintit că administrațiile locale din comunitățile mai sus amintite s-au implicat activ în demararea și finalizarea picturii la biserica Schitului Nicolinț, așezământ monahal care a înflorit sub pastorația și îngrijirea părintelui egumen Ilie Pentoiu.
Bucuria duhovnicească a fost una deosebită, deoarece alături de credincioșii români au fost prezenți și credincioși sârbi din Clisura Dunării, mulți dintre ei cercetând schitul de numeroase ori.
Pentru întâia oară, însă, la seara duhovnicească a participat și un preot ortodox sârb, părintele Mareș Sava de la Parohia ortodoxă sârbă Pojejena. Astfel, acest eveniment a devenit un frumos început de colaborare între schit și preoții parohi sârbi din Clisura Dunării, o dorință mai veche a părintelui egumen, și anume aceea de a fi împreună în rugăciune, dorindu-se pe viitor o și mai strânsă colaborare între schit, parohiile românești și cele sârbești din acest colț binecuvântat de Dumnezeu.
Vecernie și apoi slujbă de Te Deum
După slujba Vecerniei, preoții participanți au săvârșit slujba de Te Deum, mulțumind pentru binefacerile lui Dumnezeu, iar la final, părintele Gheorghe Cucul a ținut un bogat cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți la întâlnire.
În cuvântul său, părintele a îndemnat credincioșii să urmeze poruncile lui Dumnezeu și ale Bisericii, să se apropie de Sfintele Taine și să se pregătească duhovnicește în vederea întâmpinării măritului praznic al Învierii Domnului.
La sfârșit, preoții împreună cu cei prezenți au transmis părintelui egumen, cu ocazia zilei sale de naștere, multe bucurii duhovnicești, alături de împliniri și realizări pe plan administrativ-gospodăresc și să păstorească cu bună chivernisire obștea și lăcașul ce i-au fost date spre păstorire.
Seara s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de obștea așezământului monahal, la care au participat preoții și credincioșii prezenți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4502, Ultimul acces: 2024-07-10 09:35:51