Un monah statornic si un egumen intelept - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Un monah statornic și un egumen înțelept

[2011-02-24]
Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Protosinghel Petroniu Tănase, fostul egumen al Schitului Românesc Prodromu de la Muntele Athos, joi 24 februarie 2011:
- Părintele Petroniu de la Schitul Românesc Prodromu (Athos) -
Cu profundă tristețe am aflat de trecerea din această viață a Părintelui Protosinghel Petroniu Tănase, apreciat și cunoscut duhovnic plămădit pe pământ românesc, chemat să înfrumusețeze prin viața și înfăptuirile sale Grădina Maicii Domnului și obștea Schitului Românesc Prodromu din Muntele Athos (Grecia), căruia i-a fost povățuitor timp de peste 25 de ani.
Născut în localitatea Fărcașa din județul Neamț la data de 23 octombrie 1916, Părintele Petroniu a fost luminat încă din tinerețile sale de dorul după viață monahală. A intrat în obștea Mănăstirii Neamț, unde a fost călugărit la data de 22 septembrie 1942. De la Neamț a fost chemat la Mănăstirea Antim din București unde și-a continuat formarea intelectuală, absolvind Facultatea de Teologie Ortodoxă, urmând apoi și cursuri de Matematică și Filosofie. În anul 1947 a fost hirotonit ieromonah pe seama Catedralei Patriarhale din București și apoi trimis profesor la Seminarul Monahal de la Mănăstirea Neamț, la catedra de Omiletică, Catehetică și Pedagogie. În anul 1952 îl însoțește pe Arhimandritul Cleopa Ilie, devenit stareț al Mănăstirii Slatina (județul Suceava), formând aici o adevărată Academie Duhovnicească recunoscută în acea vreme. A urmat o perioadă grea pentru călugărul misionar care a suferit din pricina regimului totalitar, fiind nevoit să plece de aici în anul 1959. Cu mult curaj și același zel față de Biserica Mântuitorului Hristos, cu aceeași nestinsă dragoste pentru viața monahală, se retrage în obștea Mănăstirii Sihăstria în anul 1964, unde a viețuit până în anul 1978, când și-a îndreptat pașii spre Schitul Românesc Prodromu, din Sfântul Munte Athos, după șapte ani fiind ales egumen de părinții din obște pentru alesele sale virtuți de monah înțelept, harnic și rugător.
Părintele Petroniu rămâne în conștiința Bisericii noastre ca un monah statornic, un egumen înțelept și iscusit mânuitor al condeiului. Cărțile sale Icoane smerite din Sfânta Ortodoxie Românească, Chemarea Sfintei Ortodoxii, Bine ești cuvântat, Doamne, Ușile pocăinței sunt prețioase comori ale spiritualității românești în care părintele Petroniu a adunat cu multă râvnă în suflet tezaur de trăire și simțire ortodoxă românească, lumină și sfântă nevoință.
Prețuind în chip deosebit minunata lucrare a părintelui Petroniu Tănase în ogorul Domnului pe tărâm duhovnicesc și cărturăresc, precum și bogata sa activitate gospodărească, înălțăm stăruitoare rugăciune către Hristos Domnul Cel Înviat din morți să odihnească sufletul său în lumina cea neînserată a Împărăției Cerurilor, unde drepții ca luminătorii strălucesc, să mângâie obștea Schitului Prodromu și pe toți cei care l-au cunoscut și prețuit.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 565, Ultimul acces: 2023-03-30 04:38:06