Un proiect pentru 50 de biserici din lemn din Bistrita : - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Un proiect pentru 50 de biserici din lemn din Bistrița :

[2011-02-23]
Bisericile istorice vor fi reabilitate
Cosmina Nicoară
Direcția Județeană pentru Culte și Patrimoniu Național Bistrița-Năsăud (DJCPN) dezvoltă un proiect de reabilitare a 50 de biserici din lemn - monumente istorice. Lăcașurile datează din secolele XVII-XIX și sunt considerate adevărate bijuterii. Deși reabilitarea lor nu necesită costuri foarte ridicate, pentru obținerea fondurilor e nevoie de o strategie bine definită, pentru care autoritățile fac în prezent demersurile necesare, în colaborare cu preoții parohi și comunitățile locale. Astfel, în urma unei discuții dintre șeful DJCPN, Alexandru Uiuiu, și protopopul Bistriței, pr. Alexandru Vidican, s-a stabilit organizarea unui seminar în vederea conștientizării preoților parohi despre importanța conservării și reabilitării bisericilor care au importanță națională. Reuniunea ar putea avea loc în luna martie a acestui an.
Șeful Direcției Județene pentru Culte și Patrimoniu Național Bistrița-Năsăud, Alexandru Uiuiu, este de părere că numai prin colaborarea tuturor factorilor implicați se va reuși salvarea monumentelor istorice: "Această colaborare este fundamentală pentru salvarea unor monumente. Acolo unde comunitatea locală găsește funcțiuni și se implică în renovare, în reconstrucția unor monumente, rata de succes este mult mai mare. De pildă, în Parohia Sângeorzul-Noul, preotul paroh are ca și datorie asumată, pe lângă cea duhovnicească, această activitate de constituire de proiecte de salvare a monumentelor. Este esențial ca inițiativa să pornească din plan local, din partea preoților și primarilor", anunță Radio Renașterea.
La sfârșitul anului 2010, Direcția Județeană pentru Culte și Patrimoniu Național Bistrița-Năsăud a făcut recepția bisericii-monument istoric din Sângeorzul-Nou, reabilitată în mare parte prin implicarea directă a preotului paroh. În cursul acestei luni, un alt monument va fi inaugurat, este vorba de biserica ortodoxă din Păltineasa, urmând ca până la finalul acestui an să se facă recepția lucrărilor de renovare a bisericii din Bungard (FOTO). Reprezentanții speră ca, prin colaborarea cu parohiile și cu comunitățile locale, să fie reabilitate toate cele 50 de biserici din lemn-monumente istorice din Bistrița-Năsăud, care au o mare valoare istorică.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 646, Ultimul acces: 2023-03-31 17:27:18