Reactia Patriarhiei in cazul "Refrene legionare la «Petru Voda»": Nu e responsabilitatea noastra - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Reacția Patriarhiei în cazul "Refrene legionare la «Petru Vodă»": Nu e responsabilitatea noastră

[2011-02-23]
Autor: Vlad Stoicescu
Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul agenției de știri a BOR, Patriarhia Română reacționează în fața controversei iscate de intonarea unor refrene legionare la Mănăstirea "Petru Vodă", din județul Neamț, subliniind că responsabilitatea revine, în acest caz, Arhiepiscopiei Iașilor.
Biroul de presă al Patriarhiei Române a reacționat astăzi la informațiile publicate de EVZ în articolul "Căpitanul renaște pe YouTube cu voia duhovnicului Iustin Pârvu", susținând că nu e în sarcina instituției "să cerceteze și să ia măsurile care se impun în caz de indisciplină canonică și administrativă".
"Este regretabil faptul că unii jurnaliști nu cunosc modul de organizare specific al Bisericii Ortodoxe Române și treptele de responsabilitate din interiorul acesteia. Astfel, aceștia confundă Patriarhia Română cu o instituție de stat și transferă spre Patriarhie orice responsabilitate locală, ignorând autonomia și responsabilitatea eparhiilor", arată comunicatul.
Precizările BOR sunt lovite însă de nulitate, din moment ce, în niciun punct al materialului jurnalistic invocat, Patriarhia nu este făcută responsabilă pentru inițiativa maicilor de la "Petru Vodă" de a-l aniversa pe duhovnicul Iustin Pârvu cu refrene legionare.
Singurele referiri la instituția condusă de PF Daniel consemnează refuzul BOR de a reacționa oficial. "Solicitați încă de vineri să exprime un punct de vedere în legătură cu imaginile și evenimentele de la "Petru Vodă", reprezentanții Patriarhiei Române și ai Arhiepiscopiei Iași nu au răspuns cererii EVZ până la ora închiderii ediției", precizează textul.
De altfel, EVZ nu este singura instituție media care s-a lovit de tăcerea Patriarhiei. HotNews, care a prezentat duminică filmulețele de la "Petru Vodă", scrie că "am încercat de mai multe ori, pe parcursul zilei, să îl contactăm pe purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Constantin Stoica, însă acesta nu a răspuns la telefon și nici la mesajul HotNews.ro, prin care îi era solicitată o poziție oficială în acest caz."
EVZ a trimis Patriarhiei imaginile controversate încă de joi seară, solicitând un punct de vedere. Instituția nu a răspuns, deși probabil ar fi putut trimite o reacție similară celei publicate astăzi: "nu suntem instituție de stat și nu e responsabilitatea noastră". BOR preferă, după toate datele, să regrete că "unii jurnaliști nu cunosc modul de organizare specific al Bisericii Ortodoxe Române", evitând însă să ofere piste clare celor care îi solicită reacția, într-o problemă de interes public.
Comunicatul de presă mai arată că "la Patriarhia Română nu s-a primit până astăzi, 21 februarie 2011, niciun protest privind cazul menționat în articolul citat mai sus". Din informațiile EVZ (vezi imaginea de mai jos) însă, vineri dimineață, Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului a trimis pe adresa electronică a Patriarhiei o informare oficială.
"Potrivit principiului autonomiei eparhiale, mănăstirea Petru Vodă (județul Neamț) se află în jurisdicția canonică a Arhiepiscopiei Iașilor. Prin urmare, Arhiepiscopia Iașilor este singura autoritate bisericească abilitată să cerceteze și să ia măsurile care se impun în caz de indisciplină canonică și administrativă în unitățile bisericești din subordinea sa", se mai arată în comunicatul de presă.
"Patriarhia Română nu inițiază și nu promovează mișcări rasiste, xenofobe, antisemite sau de învrăjbire pe motive religioase ori etnice deoarece acestea sunt contrare Evangheliei iubirii față de toți oamenii", încheie Patriarhia.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 680, Ultimul acces: 2023-12-03 02:46:17