Mons. Oder despre secretul sfinteniei Papei Ioan Paul al II-lea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mons. Oder despre secretul sfințeniei Papei Ioan Paul al II-lea

[2011-02-25]
- Mons. Oder, cu ce sentimente vă pregătiți pentru acest eveniment?
- Fără îndoială că, înainte de toate la nivel uman, este vorba despre o mare emoție. Pentru mine, cauza de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea a fost, negreșit, o aventură spirituală care mi-a marcat persoana. Faptul că am putut contribui la realizarea acestei realități extraordinare, de a fi ajuns la acest punct, îmi dă un sentiment de satisfacție, de bucurie față de Domnul.
- Sunt desigur multe aspecte importante ale acestui proces pentru beatificare. Ce va impresionat mai mult în acești ani de lucru?
- În mod cert spiritualitatea sa, modul său de a se ruga, modul său de a fi. Din figura Papei Ioan Paul al II-lea impresionează profunzimea vieții sale spirituale. O expresie care îl definește foarte bine este "om al lui Dumnezeu", "om al rugăciunii". Acesta este un aspect pe care îl voi purta cu mine în inimă, o comoară pentru mine, pentru preoția mea. Apoi, procesul este făcut și din întâlniri cu persoane ce scriu mărturiile și care participă la proces. În acest caz, ceea ce m-a mișcat sufletește a fost apropierea acestui mare om al lui Dumnezeu - acest mare mistic, putem spune - de viața atâtor oameni. El a intrat în inimile noastre, în familiile noastre, și a rămas. Afecțiunea care se simte din mărturiile ce sosesc la sediul nostru fac să se înțeleagă că Papa Ioan Paul al II-lea este o persoană vie în inimile, în sentimentele noastre. Și lucru foarte frumos, încă de la începutul procesului, imediat după moarte, au fost semnalate primele grupuri de rugăciune formate spontan în diferite părți ale lumi pentru beatificarea lui. Este vorba de mișcări spirituale sau grupuri familiale și grupuri de prieteni care se adună și se roagă.
- Tema conferinței are un titlu deloc ușor: "Secretul și esența sfințeniei Papei Ioan Paul al II-lea". Care este esența acestei mărturii de sfințenie?
- A reda printr-o frază - dar chiar și printr-o conferință - un cadru complet al acestui personaj este cu neputință. Ceea ce caracterizează însă figura Papei Ioan Paul al II-lea, după cum reiese din documentele procesului de beatificare, sunt în esență două dimensiuni. Dimensiunea sa de om al rugăciunii, de om al lui Dumnezeu, și dimensiunea angajării sale apostolice, faptul de a fi misionar al lui Cristos. Într-adevăr era imperioasă în el acea dragoste pentru Cristos care îl mâna să îl poarte pe Domnul pretutindeni. Punctul comun al acestor două aspecte este iubirea pentru Cristos. El l-a iubit pe Domnul pentru că s-a simțit profund iubit de Domnul, pentru că nu putea face altceva decât să răspundă cu această profunzime de viață spirituală și cu această deschidere a inimii sale față de lume.
- Ce roade se așteaptă de la această beatificare de duminică 1 mai?
- În anii acestui proces am avut senzația netă că în realitate Domnul lucrează, Domnul dictează timpii și modul său de a lucra, adesea surprinzător și stupefiant. Sunt convins că prin mesajul Papei Ioan Paul al II-lea Domnul va semăna în inimile a numeroase persoane multe roade spirituale. Elementul lor comun va fi, sper și doresc, acela de a trezi speranța, o reînnoită speranță căci el a fost un martor al speranței. Este acea speranță pe care lumea nu o poate da, dar o dă numai prietenia cu Domnul, cu Cristos.
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 766, Ultimul acces: 2024-06-14 20:58:58