Creste practica adoratiei euharistice perpetue (I) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Crește practica adorației euharistice perpetue (I)

[2011-03-03]
- Zece ani de adorație perpetuă. Unde s-a născut această necesitate și care au fost rezultatele?
- În vechea Bazilică S. Anastasia al Palatino, redeschisă în timpul Jubileului și care a funcționat ca sacristie în timpul evenimentelor jubiliare, în zona cea mai veche din Roma, în spatele Palatinului și al rămășițelor stabilirii primare a Romei antice, la 2 martie 2001 începea adorația euharistică perpetuă. Papa Ioan Paul al II-lea scrisese: "Da, preaiubiți frați și surori, comunitățile noastre creștine trebuie să devină autentice 'școli' de rugăciune, unde întâlnirea cu Cristos să nu se exprime numai în implorarea de ajutor, ci și în aducere de mulțumire, laudă, adorație, contemplație, ascultare, ardoare de afecte, până la o adevărată 'îndrăgostire' a inimii. Așadar, o rugăciune intensă, care totuși nu abate de la angajarea în istorie: deschizând inima la iubirea lui Dumnezeu, o deschide și la iubirea față de frați, și ne face capabili să construim istoria după planul lui Dumnezeu".
El a primit cu entuziasm vestea nașterii acestei adorații euharistice perpetue, în dieceza sa, chiar în timpul Jubileului, ca realizare a ceea ce spusese anterior la Sevilla, în anul 1993, la încheierea celui de-al 45-lea Congres euharistic internațional: "Sper ca această formă de Adorație Perpetuă, cu expunerea permanentă a Preasfântului Sacrament, să continue în viitor. În mod specific, sper ca rodul acestui Congres să se manifeste în instituirea Adorației Euharistice Perpetue în toate parohiile și comunitățile creștine din lume", și a făcut să ajungă binecuvântarea sa la credincioșii care o frecventau. Mai târziu însuși Papa Benedict al XVI-lea, în timpul întâlnirii anuale cu clerul din Roma, la începutul Postului Mare din anul 2006, avea să spună: "Nu știam și sunt recunoscător că am fost informat că acum biserica (S. Anastasia) este sediu al adorației perpetue; este deci un punct focal al vieții de credință din Roma. Această propunere de a crea în cele cinci sectoare ale Diecezei de Roma cinci locuri de adorație perpetuă eu o așez cu încredere în mâinile Cardinalului Vicar. Aș dori numai să spun: slavă Domnului pentru că după Conciliu, după o perioadă în care lipsea puțin simțul adorației euharistice, s-a renăscut bucuria acestei adorații peste tot în Biserică, așa cum am văzut și auzit în Sinodul despre Euharistie".
Pornind de la acele încurajări minunate, ne-am simțit motivați și stimulați să ducem înainte misiunea noastră: nu numai să îl adorăm pe Domnul, ci și să ajutăm cât mai mulți posibil să îl adore și să găsească parohii care să se deschidă adorației perpetue a Preasfântului Sacrament. Acest lucru a avut loc realizând o mișcare de evanghelizare euharistică în Dieceză, în toată Italia și în câteva națiuni din lume, cu care am intrat în legătură cu scopul de a trezi și acolo atâtea locuri de adorație. Am experimentat cât este de adevărat că "Biserica trăiește din Euharistie", așa cum avea să spună în ultima sa Enciclică Papa Ioan Paul al II-lea; într-adevăr, toate parohiile în care se deschidea atunci adorația euharistică perpetuă sunt astăzi locuri de o extraordinară vitalitate și renaștere spirituală. Credincioșii participă la viața liturgică, catehetică, caritativă, misionară cu un elan și un zel complet diferite. Parohiile sunt regenerate dinăuntru nu de carismele păstorului, ci de însuși autorul tuturor carismelor: Isus cel Viu.
Astăzi, așa cum a spus într-o audiență de miercuri Papa Benedict al XVI-lea, "asistăm la o nouă primăvară euharistică". Anul Preoției, care a fost o mare chemare pentru noi preoții și pentru toți păstorii Bisericii, ne-a pus în fața perspectivei unui mod nou și în același timp destul de tradițional de a face pastorație: a-l situa pe Isus în centrul parohiilor noastre, ca pol gravitațional al întregii vieți ecleziale. Papa Ioan Paul al II-lea spunea că orice program pastoral ar trebui să fie făcut în vederea sfințeniei credincioșilor. A spus aceasta personal, a realizat aceasta în plinătate și ne-a dat ideea de pornire pentru a realiza și noi aceasta, în comunități centrate pe Euharistie, nu numai bine celebrată, ci și adorată și situată în inima vieții pastorale și a fiecărui credincios.
Astăzi, cu secularismul răspândit, asistăm la o mare întoarcere la valorile spiritului, și oamenii se opresc cu plăcere în meditație și în ascultare. Păstorii care doresc să fie în pas cu timpurile se orientează tocmai spre această nouă tendință: Cristos în centru. Cristos este prezent în mod substanțial chiar în Euharistie și astfel cel care îl celebrează, îl adoră și îl ascultă va fi bine orientat spre sfințenie și spre adevărata realizare a valorilor Duhului Sfânt, care nu a încetat niciodată să alimenteze Biserica. "Euharistia înseamnă Rusalii perpetue", a spus Papa Benedict al XVI-lea tinerilor, și acest lucru este demonstrat în parohiile care cu mult curaj știu să o situeze în centrul vieții pastorale.
(Sursa: ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 785, Ultimul acces: 2024-02-21 06:48:19