Lasatul secului pentru Postul Sfintelor Pasti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paști

[2011-03-05]
După ce săptămâna trecută creștinii ortodocși au lăsat sec de carne, a venit rândul ca mâine, 6 martie, în Duminica Izgonirii lui Adam din rai, credincioșii să lase sec și de brânză, ouă și pește.
„Lăsata secului”, așa cum mai este cunoscută popular ultima zi în care se mai poate mânca „de dulce”, este petrecută diferit de la o zonă la alta a țării, în special în lumea satului. În Transilvania, mai exact în satul Limba din comuna Ciugud, județul Alba, încă se mai păstrează obiceiurile străbune. Înțelegând importanța perioadei de ajunare, gospodinele pregătesc, la începutul postului, toate vasele din bucătărie.
Fiind ultima zi în care se mai poate mânca de frupt, femeile pregătesc, din aluat dospit, plăcinte. Dintre obiceiurile moștenite din moși strămoși, transilvănenii mai respectă aici „strigătul peste sat” și „hodaița”.
„Satul nostru are și o sărbătoare aparte legată de acest început al Postului Mare. Este vorba de hodaița când credincioșii se adună la cămin și acolo se vor face plăcinte, se face un foc mare, cunoscând faptul că focul este în sine purificator, iar ei au această certitudine că focul îi curăță și sufletește și trupește”, a spus părintele paroh Marius Piștănilă, după cum informează TRINITAS TV.
După ce au rânduit casele și gospodăriile, oamenii sunt pregătiți să înceapă cel mai lung și cel mai aspru post al anului bisericesc. Anul acesta, postul începe pe 7 martie și ține până pe 24 aprilie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 656, Ultimul acces: 2023-11-30 17:36:01