Programul liturgic al Catedralei Patriarhale in Postul Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Programul liturgic al Catedralei Patriarhale în Postul Mare

[2011-03-05]
Catedrala patriarhală se pregătește pentru Postul Mare. De-a lungul acestei importante perioade din anul bisericesc, și în lăcașul de cult aflat pe colina din centrul Capitalei se vor oficia slujbe speciale.
„În prima săptămână a Postului Mare, săptămână numit㠑Mare’ sau ‘duhovnicească’, primele două zile sunt zile aliturgice când nu se săvârșește nici una din Liturghiile Bisericii Ortodoxe. În ziua de miercuri, respectiv în ziua de vineri vom săvârși Liturghia mai înainte sfințită. În ziua pomenirii Sfinților 40 de mucenici, în 9 martie, în Biserica Ortodoxă, în acest an bisericesc se săvârșește Liturghia mai înainte sfințită. În primele două zile ale săptămânii, de dimineață vom săvârși începând cu orele 7:00 Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile, Obednița și Vecernia. Iar miercuri și vineri vom săvârși Liturghia mai înainte sfințită. În ziua de sâmbătă, ca în toate sâmbetele Postului Mare vom săvârși Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur și pomenirea celor adormiți, iar în zilele de duminică, în primele cinci duminici ale Postului Mare vom săvârși Liturghie Sfântului Vasile cel Mare”, a spus părintele arhim. Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Pe toată durata Postului Sfintelor Paști, credincioșii vor putea participa la tot programul liturgic specific perioadei.
„În fiecare după amiază, începând cu orele 16:00, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, vom săvârși Pavecernița Mare și Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Acest canon va fi împărțit în patru părți, în fiecare zi citindu-se o parte din acest canon, urmând ca în săptămâna a cincea a Postului Mare, în ziua de miercuri, să fie citit în întregime”, a mai spus părintele arhim. Timotei Aioanei.
Toate slujbele vor fi transmise în cadrul programelor speciale difuzate de TRINITAS TV, Televiziunea Patriarhiei Române.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 649, Ultimul acces: 2023-11-29 07:52:13