Benedict al XVI-lea: Evreii nu sunt vinovati de moartea lui Isus - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Benedict al XVI-lea: Evreii nu sunt vinovați de moartea lui Isus

[2011-03-04]
În ultimul volum al lucrării „Isus din Nazareth ", papa Benedict al XVI-lea vorbește despre cauzele politice și religioase complexe ale condamnării lui Isus, care nu poate fi pusă pe seama poporului evreu ca întreg.
Papa arată că este greșită interpretarea versetului "Iar tot poporul a răspuns și a zis: Sângele Lui asupra noastră și asupra copiilor noștri!" (Matei 27:25) ca un blestem al sângelui împotriva evreilor. Cuvintele rostite de mulțimea care cerea moartea lui Isus trebuie interpretate în lumina credinței, scrie papa. Ele nu cer răzbunare, ci reconciliere. "Înseamnă că noi toți avem nevoie de puterea purificatoare a dragostei, care stă în sangele Lui. Aceste cuvinte nu sunt un blestem, ci mântuire".
Volumul care va apărea pe 10 martie la Vatican se intitulează "Isus din Nazareth . Săptămâna Patimilor: de la intrarea în Ieruslaim, până la Înviere".
Benedict al VI-lea analizează judecata lui Isus în fața lui Pilat din Pont, guvernatorul roman al Iudeei. Papa scrie că Evangheliile îl prezinta în mod realist pe Pilat, un om care știa că Isus este nevinovat, însă care trebuie să facă față presiunii politice, inclusiv presiunii exercitate de cei care îl acuzau pe Isus.
"Trebuie să ne întrebăm: Cine sunt cei care îl acuză? Cine a insistat ca el să fie condamnat la moarte?", scrie papa, adăugând că Evanghelia lui Ioan îi numește pe aceștia, simplu, "evreii". "Însă Ioan nu numește nicidecum-așa cum cititorul de azi poate presupune-pe poporul lui în general. Ioan însuși era evreu, ca și Isus și adepții sai", scrie Benedict al XVI-lea. Ceea ce Ioan voia sa numească prin evrei era "aristocrația din Templu", preoțimea care a instigat la condamnarea lui Isus.
Judecata lui Isus conține un conflict clasic între adevar și putere, care ridică întrebări și pentru politica din zilele noastre, scrie papa. "Politicianul" Pilat îl întreabă pe Isus "Ce este adevărul?". "Este întrebarea pe care și-o pune și teoria politică modernă. Poate oare politica să accepte adevărul drept o categorie structurală? Sau adevărul trebuie să țină de sfera subiectivului?", scrie Benedict al XVI-lea.
"Mereu omenirea va avea de făcut aceeași alegere: să spuna da Dumnezeului care lucrează prin puterea adevărului și a iubirii, sau să se bazeze pe ceva tangibil și concret-pe violență", mai arată unul dintre pasajele date publicității.
Razvan Ciubotaru

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 728, Ultimul acces: 2024-09-18 14:12:24