Biserica, mama minorilor abandonati - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica, mama minorilor abandonați

[2011-03-01]
Abandonul copiilor de către părinți continuă să fie o problemă de actualitate în România. Faptul că țara noastră se clasează pe primul loc în ceea ce privește numărul copiilor orfani din statele membre ale Uniunii Europene nu mai este o noutate pentru nimeni. Îngrijorător este însă un alt aspect, și anume acela că, odată cu venirea crizei financiare, numărul familiilor nevoite să renunțe la copii crește, informeaz㠄Ziarul Lumina”.
Potrivit datelor Autorității Naționale pentru Protecția Familiei și a Drepturilor Copilului, numai în 2009, nu mai puțin de 1.400 de copii au fost părăsiți temporar în maternități și spitale. Sărăcia și inexistența unei strategii guvernamentale coerente pentru sprijinirea familiei îi aduc pe părinți în situația de a renunța la cei cărora le-au dat viață. Speranța pentru acești copii rămași ai nimănui este redată de Biserica Ortodoxă Română.
Centrele de zi, locuri care pentru orfani înseamn㠄acasă”
Biserica noastră se implică în creșterea și educarea copiilor orfani. Așezămintele sociale ridicate pentru a adăposti minorii fără părinți dovedesc acest lucru. Aici, micuții descoperă dragostea față de Dumnezeu și învață să își croiască un drum în viață. Vorbim despre acei prichindei rămași ai nimănui care tânjesc după un gest de afecțiune din partea celor dragi.
În centrele de zi și în grădinițe, copiii defavorizați de soartă își găsesc un cămin și o familie. Un astfel de exemplu este Grădinița socială 'Acoperământul Maicii Domnului' din Turda. Nu mai puțin de 25 de copii, cu vârste cuprinse între 4 și 7 ani, aflați în situație de risc de abandon, beneficiază de o îngrijire atentă aici. Minorii primesc două gustări pe zi, învață limba engleză și franceză, primesc medicamente, încălțăminte și îmbrăcăminte. 'Copiii au parte și de asistență spirituală, iar membrilor familiilor din care provin încercăm să le găsim locuri de muncă', a menționat preotul Dorin Sas.
La această grădiniță este angajată o educatoare, restul personalului fiind format din voluntari. 'Biserica nu poate sta indiferentă. În Turda sunt multe familii monoparentale pe care trebuie să le ajutăm. Suntem responsabili din punct de vedere spiritual de modul în care ne formăm viitorii credincioși, pentru că de ei depinde viitorul nostru. Acești copii sunt precum lutul în mâinile olarului. Noi urmărim evoluția lor și după ce pleacă la școală', a adăugat preotul Dorin Sas. Această grădiniță aparține de Parohia ortodoxă Oprișani II Turda, fiind un proiect inițiat de preotul Vasile Știopei.
Absența părinților afectează personalitatea copiilor
Psihologii spun că lipsa părinților și inexistența protecției acestora au, la nivelul psihic al copiilor orfani, efecte negative. 'Mama este cea care ar trebui să asigure copilului sensibilitate, iar tata ar trebui să îi ofere încredere în sine, forță. Lipsa celor două modele parentale duce la crearea unor modele substitut, așa cum este Biserica. Sub tutela ei părintească, orfanii vor reuși ca în momentul în care vor deveni adulți să interacționeze cu societatea. În lipsa oricăror modele, ei se vor transforma în elemente antisociale', a declarat psihologul Dan Otrocol de la clinica Pshiho Dad din București. Potrivit afirmațiilor acestuia, Biserica are un rol benefic asupra micuților fără părinți. 'Este instituția care reușește să redea încrederea în resursele proprii acestor minori. Fără ajutorul Bisericii, orfanii nu vor reuși să se ancoreze în societate. Cât privește viitorul lor, cu toții ar trebui să fim buni creștini. Biserica se ocupă de creșterea și educarea minorilor, oferindu-le hrană spirituală și moralitate. Rămâne însă problema ancorării în societate, mai ales că lumea în care trăim îi marginalizează pe acești copii, neconsiderându-i valori. În ziua de astăzi, cine calcă peste celălalt supraviețuiește, cine nu moare de foame. Cred că Biserica ar trebui să se implice mai mult în educarea societății în sine', a adăugat psihologul Dan Otrocol.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 747, Ultimul acces: 2024-03-02 11:01:10