In slujirea credintei fratilor imigranti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

În slujirea credinței fraților imigranți

[2011-03-16]
Întâlnirea a început cu un moment de rugăciune prin care s-a invocat lumina Duhului Sfânt și s-a propus spre reflecție o rugăciune rostită zilnic de un preot ce se ocupa de asistența spirituală a unei comunități de emigranți italieni acum peste 50 de ani. "În fiecare dimineață când mă trezesc, Doamne, îți mulțumesc că m-ai făcut misionar pentru un popor pribeag... că m-ai învățat să am milă de toți: bărbați și femei, tineri și vârstnici, care înfruntă atâtea încercări cu credință și curaj... Tu, precum acel 'străin' în drumul spre Emaus, însoțește-ne și arată-ne adevăratul drum spre împărăția Ta". După acest moment de rugăciune și de reflecție, Episcopul desemnat de Conferința Episcopală Regională din Triveneto ca președinte al Comisiei pentru Emigranți din regiune, Excelența sa Adriano Tessarollo, Episcop de Chioggia, a prezentat planul teologico-pastoral al întâlnirii. S-a trecut apoi la dezbaterea, în grupuri, a temelor propuse.
Din statistici reiese că în partea de nord-est a Italiei sunt prezenți peste 660.000 de imigranți. Doar aproximativ 13% dintre aceștia sunt catolici, și provin de pe toate continentele. Din discuțiile desfășurate pe parcursul mai multor ore, a reieșit necesitatea reafirmării centralității imigrantului în activitatea pastorală și misionară a tuturor preoților, nu numai a celor direct implicați în acest sector pastoral. De fapt, s-a constatat o schimbare structurală a fenomenului migrator din Italia: s-a trecut de la "stadiul de urgență", de ajutorare urgentă a imigranților, la o nouă etapă, aceea de integrare a comunității de imigranți în cadrul comunității italiene locale.
Din partea preoților străini prezenți în Italia a fost semnalat faptul că o astfel de schimbare poate duce la o "sărăcire" culturală a comunităților de imigranți și a societății italiene în general, fiecare comunitate venind cu propriul bagaj cultural și spiritual, cu propriile valori și tradiții. Dacă integrarea imigranților va fi înțeleasă ca o "renunțare" la acest bagaj, aceștia nu numai vor pierde legătura cu propriile rădăcini culturale, ci și vor fi greu de înțeles și asistat spiritual. Acest lucru se va întâmpla pentru simplul motiv că nimeni nu va înțelege cultura și spiritualitatea în care s-au născut, format și crescut.
Această "sărăcire" se poate deja observa în contextul noilor generații, așa-numitele "generații cu liniuță" rezultate din "combinația" diverselor componente culturale: italiană, romană, europeană, africană etc. Rezultă, astfel, generațiile de tip: italo-română, afro-europeană etc. În acest "colorat" context socio-religios, apar mai multe întrebări: ce identitate culturală și spirituală au aceste noi generații? Care va trebui să fie asistența spirituală acordată acestor generații? Ce formare va trebui să aibă preotul care asistă astfel de comunități pentru a putea să înțeleagă fundalul cultural și spiritual al acestor credincioși? Acestea sunt întrebările la care atât comunitatea italiană cât și Comisia "Migrantes" își propun să răspundă și încearcă să găsească soluții în perioada următoare.
Preoții români prezenți la această întâlnire au evidențiat strânsa legătură culturală și spirituală dintre poporul român și cel italian - ceea ce a dus la o integrare "naturală" a comunității române în Italia - dar au dorit să sublinieze și fenomenul "îmbogățirii" vieții spirituale a comunității italiene odată cu integrarea românilor, aceștia din urmă aducând acel "suflu nou și tânăr" comunităților parohiale din Italia și societății italiene în general.
(Sursa: ERCIS.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 684, Ultimul acces: 2024-04-16 08:11:16