A saptezecea aniversare a Operei Pontificale pentru Vocatiile Sacerdotale (II) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

A șaptezecea aniversare a Operei Pontificale pentru Vocațiile Sacerdotale (II)

[2011-11-08]
Șaptezeci de ani în slujba unei misiuni de importanță vitală pentru Biserică: promovarea vocațiilor. Pentru a celebra această dată semnificativă în aceste zile Opera Pontificală pentru Vocațiile Sacerdotale a organizat la Roma o întâlnire în cursul căreia ies în evidență date elocvente cu privire la munca desfășurată în această perioadă: cea mai elocventă este creșterea vocațiilor în diferite zone ale lumii. Cardinalul Zenon Grocholewski, prefect al Congregației pentru Educația Catolică, din care face parte Opera, a acordat un interviu pentru L'Osservatore Romano, tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro. Redăm în continuare ultima parte a interviului.
- Cum este structurată Opera și câte persoane colaborează?
- Opera Pontificală pentru Vocațiile Sacerdotale este condusă de un președinte și de un vicepreședinte, care sunt Cardinalul prefect respectiv secretarul Congregației pentru Educația Catolică. În schimb directorul coordonează mai direct munca de promovare a vocațiilor la slujirea sacerdotală urmând indicațiile din motu proprio "Cum nobis" și din respectivele statute, precum și ulterioarele regândiri în cadrul Operei și sugestiile prezentate de congresele menționate și de Congregația pentru Educația Catolică. Directorul colaborează cu consultanții care sunt aleși de Papa pentru a ajuta Opera în misiunea sa specifică. După instituirea sa, în anul 1941, mulți Episcopi au creat organisme asemănătoare în diferite țări și chiar și în Dieceze, cu aceleași scopuri. Astfel s-a născut o rețea de colaborare în toată Biserica pentru a favoriza vocațiile la slujirea sacerdotală. Această comuniune de intenții se bazează pe rugăciunea corală care se înalță din toată Biserica spre "stăpânul secerișului". Îndeosebi, la nivel diecezan celulele de rugăciune pentru vocații au devenit sprijinul seminariilor, atât spiritual cât și material.
- În ce mod reușiți să implicați și Diecezele răspândite în diferitele continente?
- De la Operă se așteaptă un sprijin continuu care nu a dispărut niciodată în decursul acestor șaptezeci de ani. El se concretizează, în mod deosebit, în timpul vizitelor ad limina apostolorum pe care Episcopii din lume o fac la fiecare cinci ani. Tocmai cu această ocazie ei se întâlnesc cu Congregația pentru Educația Catolică. Tema vocațiilor la slujirea sacerdotală și a formării în seminarii au mereu un loc privilegiat în timpul acestor întâlniri. Responsabilii Operei oferă slujirea lor în timpul reuniunilor continentale precum și în întâlnirile naționale și diecezane, participând la congresele care se desfășoară pentru a aprofunda temele referitoare la pastorația vocațională. În afară de aceasta, Opera Pontificală pentru Vocațiile Sacerdotale are o colaborare prețioasă - în afară de congregațiile călugărești născute pentru acest scop, cum ar fi Rogaționiștii, Apostolinele, Vocaționiștii, Sacerdotes Operarios și altele - și în Serra International, asociație de laici întemeiată în Statele Unite ale Americii și inspirată de fericitul Junipero Serra, pentru a promova vocațiile la slujirea sacerdotală în Bisericile locale.
- Atunci când se vorbește despre vocații vin în minte imaginile seminariilor aproape goale în multe țări din Occident. Care sunt după părerea dumneavoastră motivele acestei crize?
- Înainte de toate trebuie spus că numărul seminariștilor este global în creștere continuă, mai ales în Africa, în Asia și în multe națiuni din America Latină. Desigur, criza în țările occidentale nu constă în faptul că Isus Cristos, Mare Preot, nu mai cheamă la slujirea sacerdotală, că El a uitat de turma sa. Ea este cauzată în mod deosebit de dificultățile persoanelor, în condițiile actuale, de a auzi glasul său și de a-l urma, precum și de lipsa de ajutor corespunzător pentru a descoperi vocația la preoție și pentru a o realiza curajos zi după zi. Motivele crizei sunt deci multiple. Pe de o parte, secularizarea vieții moderne, scăderea angajării creștine a familiilor - nu întâmplător vocațiile se nasc mai ales în locuri cu viață creștină solidă - dar și influența anumitor critici, alimentate de mass-media, față de Biserică și față de preoți. Fără a uita stilul haotic de viață, sufocat de influența predominantă a mijloacelor de comunicare, cum ar fi ziarele, radioul, televiziunea, internetul, în care lipsește spațiul pentru tăcere, reflecția, rugăciunea.
Pe de altă parte, așa cum am spus, criza provine din lipsa de ajutor, adică din slăbiciunea promovării vocaționale. În această perspectivă se situează, după părerea mea, mai ales claritatea scăzută, în anumite locuri, cu privire la identitatea preoției ministeriale și la necesitatea ei absolută pentru viața Bisericii și pentru misiunea ei. Nu se percepe adesea distincția substanțială dintre preoția ministerială și apostolatul laicilor, adică actualizarea preoției comune a credincioșilor. De aici aproape proverbiala "clericalizare a laicilor" și respectiva "secularizare a clericilor". Oricum, preotul secularizat cu siguranță nu atrage, ci mai degrabă descurajează. Aceste probleme - alături de rugăciune și de conștiința potențată a responsabilității tuturor - trebuie să fie tratate în mod serios dacă se vrea întărirea în mod corespunzător a promovării vocațiilor sacerdotale.
- Vocația uneori se naște din caracterul exemplar al unui model. Cât influențează mărturia celor consacrați?
- Exemplul preoților este fundamental. Papa Benedict al XVI-lea la începutul pontificatului său, vorbind clerului din Valle d'Aosta, a afirmat pe bună dreptate că tinerii sunt atrași nu de preoți obosiți, ci de preoți plini de entuziasm în slujirea lui Cristos și a fraților. Avem nevoie de preoți sfinți, care înțeleg până la capăt menirea lor de preoți și misiunea lor fascinantă.
(Sursa: ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 832, Ultimul acces: 2025-01-19 05:04:10