Biserica trebuie sa apere valorile universale - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica trebuie să apere valorile universale

[2011-11-09]
Papa Benedict al XVI-lea i-a spus noului ambasador al Germaniei la Sfântul Scaun că Biserica Catolică are datoria de a apăra "adevărurile și valorile care sunt amenințate", în special acele valori fundamentale pentru demnitatea umană. În cadrul audienței acordate în ziua de luni, 7 noiembrie 2011, noul ambasador german Reinhard Scheppe a prezentat scrisorile sale oficiale de acreditare. Sfântul Părinte i-a spus ambasadorului că vizita sa din septembrie în Germania i-a oferit ocazia de a reflecta la cum pot Biserica Catolică și Sfântul Scaun să fie în slujba unei societăți pluraliste.
"Mulți dintre contemporanii noștri văd influența creștinismului și a altor religii ca un mod de a impune societății o anumită cultură și un anumit mod de viață", a spus Papa. "Acest punct de vedere nu este incorect, dar nu reprezintă o înțelegere completă a Bisericii Catolice". Biserica nu numai că a format diferite feluri de comunități și culturi, ea s-a și "modelat după tradițiile națiunilor individuale". "Biserica este conștientă, datorită credinței sale, de faptul că ea cunoaște adevărul despre om, și astfel că este obligată să protejeze acele valori care sunt valabile pentru omenire în sine, dincolo și deasupra culturilor individuale".
Papa Benedict al XVI-lea a mai lăudat faptul că valorile umane fundamentale au devenit lege în Constituția germană din 1949 și în Declarația Drepturilor Omului. "Astăzi, însă, anumite valori de bază ale vieții umane sunt din nou puse la îndoială, valori ce apără demnitatea pe care omul o are pur și simplu în virtutea faptului de a fi om", a spus el. Discutând tema vieții umane și problemele etice care înconjoară începutul și sfârșitul ei, Papa a afirmat că omul nu este calificat să judece dacă un individ "este deja o persoană" sau "mai este încă persoană" "Cu atât mai puțin avem dreptul să manipulăm și, să spunem așa, 'să creăm' omul".
"Doar o societate care respectă necondiționat și apără demnitatea fiecărei ființe umane, de la concepere la sfârșitul natural, se poate numi societate umană", a subliniat el. Papa a apărat de asemenea poziția Bisericii împotriva avortului. "Dacă Sfântul Scaun intră în domeniul legislativ în probleme fundamentale care implică demnitatea omului - cum sunt acelea care apar astăzi cu privire la existența prenatală a omului - ea face acest lucru nu ca un mod de a le impune celorlalți indirect credința sa, ci ca un mod de a apăra valorile care sunt evidente tuturor deoarece privesc adevărul despre ființele umane".
Papa Benedict al XVI-lea a ridicat apoi problema discriminării împotriva femeilor, "o problemă critică" aparent în creștere în Occident din cauza "tendințelor materialiste și hedoniste". Relațiile care nu țin cont de demnitatea egală a bărbatului și a femeii reprezintă "un grav afront adus omenirii", a spus el. "A venit timpul să luăm o poziție energică împotriva prostituției și a accesibilității largi a materialelor erotice și pornografice, inclusiv pe Internet. Sfântul Scaun se va asigura ca Biserica Catolică din Germania să ia inițiative clare și decisive împotriva acestor forme de abuzuri".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 818, Ultimul acces: 2025-01-15 01:52:49