Sfanta Manastire Arnota si-a sarbatorit ocrotitorii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfânta Mănăstire Arnota și-a sărbătorit ocrotitorii

[2011-11-08]
Mănăstirea vâlceană Arnota și-a prăznuit astăzi, 8 noiembrie, ocrotitorii, pe Sfinții Arhistrategi Mihail și Gavriil. Sărbătoarea a început în seara zilei de 7 noiembrie cu slujba Privegherii, Utreniei și Miezonopticii, și a continuat astăzi cu Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.
În cadrul Sfintei Liturghii părintele diacon Justinian Bălașa a fost hirotonit preot pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae” din Parohia Băbeni II, Protopopiatul Râmnicu Vâlcea.
După Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a rostit un cuvânt de învățătură referitor la praznicul Sfinților Arhangheli și i-a binecuvântat pe toți credincioșii, mulțumindu-le totodată pentru prezența într-un număr mare la Sfânta Biserică.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul de maici al Mănăstirii Arnota.
La eveniment a mai participat părintele arhim. Vartolomeu Androni, exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului și starețul Mănăstirii Cozia, preoți și numeroși credincioși, pelerini din eparhie, dar și din țară.
Mănăstirea Arnota
Mănăstirea Arnota a fost ctitorită de domnitorul Matei Basarab, între 1633 și 1634, pe temelia unei biserici mai vechi. Este situată la 37 de kilometri de Rm. Vâlcea, în apropierea Mănăstirii Bistrița. Conform unei legende, Matei Basarab a zidit aici cinstitul așezământ deoarece, înainte de a fi domn, găsise scăpare în aceste locuri, ascunzându-se în niște stufărișuri ca să scape de turci. Cercetările din anul 1974, efectuate sub egida Direcției Monumentelor Istorice, au permis să se constate că la temelia actualei biserici se găsesc urmele altor biserici încă nedatate, care au existat aici. În anul 1934 s-au zidit mai multe chilii, unele dintre ele fiind amenajate astăzi ca muzeu în care sunt expuse odoarele mănăstirii.
În pronaosul bisericii se află două morminte: mormântul lui Matei Basarab, trecut la cele veșnice la 9 aprilie 1654, și mormântul lui Danciu vel-vornic, tatăl lui Matei Basarab, fost oștean al lui Mihai Viteazul, căzut în timpul luptelor din Transilvania (înmormântat în anul 1604 la Alba-Iulia, rămășitele lui pământești fiind aduse la Arnota, în 1648).
În ultimii ani, în timpul păstoririi Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, au avut loc lucrări de investiții majore, cu noi construcții și anexe, cu paraclis care urmează a fi pictat, ceea ce a creat un ansamblu mânăstiresc. Începând cu anul 2003 a fost ridicată incinta cu parter și etaj din parteade vest și chiliile – în partea de nord, pe temeliile vechi, precum și un paraclis cu o frumoasă arhitectură, pictură, strane de stejar și o scară ce urcă la balcoane, iar biserica a fost acoperită cu tablă de plumb. În edificiu s-a introdus iluminatul electric, apă curentă și încălzire cu combustibil solid. S-a construit și un depozit de carburanți. În mănăstire viețuiesc, se roagă și lucrează un sobor de 15 maici, în frunte cu stareța Ambrozia Rucăreanu.
Această frumoasă mănăstire, prin pictura, arhitectura și sculptura sa, poate fi considerată unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice și de artă religioasă din țară.
Slujire arhierească de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, în Paraclisul Episcopal din Giula – Ungaria
La Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în Paraclisul Episcopal cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”, din Giula, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Pe perioada de desfășurare a lucrărilor de restaurare a Catedralei Episcopale din Giula, care presupun înlocuirea pardoselii și montarea unui sistem de încălzire în pardoseală, precum și izolarea zidurilor contra igrasiei, sfintele slujbe, atât duminica, cât și în sărbători, se desfășoară în Paraclisul amenajat în interiorul Centrului Eparhial, iar în lunile anterioare, de toamnă, în care starea vremii a permis, s-a slujit într-un cort amenajat special în curtea Episcopiei. Finalizarea acestor lucrări se prevede a avea loc în aproximativ o lună de zile, astfel încât Sărbătorile de iarnă, legate de Nașterea Domnului, să poată fi făcute din nou în spațiul sacru al Catedralei Episcopale, renovat.
În cuvântul de învățătură rostit credincioșilor, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a evocat locul și rolul pe care Sfintele Puteri Cerești, în frunte cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, l-au jucat în istoria omenirii, atât în perioada Vechiului, cât și în cea a Noului Testament, când Biserica Ortodoxă Creștină a hotărât o zi specială de prăznuire a lor. Ținând cont de faptul că rânduiala călugăriei presupune intrarea în așa-numitul cin monahal, numit și cinul îngeresc, am putea să afirmăm că ziua de prăznuire a Sfinților Îngeri poate fi socotită și ca o zi de sărbătoare a monahismului ortodox, în general, deoarece monahii, prin viețuirea și idealul lor de slujire a lui Dumnezeu, îi au ca modele pe Sfinții Îngeri.
Cele mai multe (în număr de șapte) dintre cele douăzeci și una de parohii ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria sunt închinate Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, care, prin urmare, sunt cinstiți așa cum se cuvine și de către românii ortodocși din Ungaria, atât în ziua praznicului, ca de pildă la sărbătoarea de la Reședința Eparhială din Giula, cât și în duminicile apropiate, la parohii importante, precum sunt cele din Micherechi și Chitighaz.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4453, Ultimul acces: 2025-01-18 18:07:22