Conferinta preoteasca pastoral-misionara de toamna in Episcopia Oradiei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Conferință preoțească pastoral-misionară de toamnă în Episcopia Oradiei

[2011-11-11]
Urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luată în ședința sa de lucru din 6 iulie 2010, potrivit căreia, la nivelul Patriarhiei Române, anul 2011 a fost declarat Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii, în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei s-a desfășurat, în ziua de joi, 10 noiembrie 2011, în Catedrala Episcopală Adormirea Maicii Domnului, Biserica cu Lună din Oradea, Conferința preoțească pastoral-misionară de toamnă, cu tema: 2011 – Anul omagial al Sfintei Cununii în Patriarhia Română.
Conferința, prezidată de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a reunit pe toți preoții parohi și slujitori, preoții misionari și de caritate, din cuprinsul celor patru Protopopiate ale Eparhiei.
Conferința a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii, în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, de către un sobor ales, format din PC Prot. Dorel Rus, Protopopul Oradiei, PC Prot. Ioan Balint, Protopopul Beiușului, PC Prot. Ioan Șugar, Protopopul Marghitei, PC Prot. Vasile Popa, Protopopul Tincăi, PC Pr. Teodor Cristea, mare ecleziarh al Catedralei, în prezența Chiriarhului locului.
În cadrul Sfintei Liturghii, dup[ cum ne informează pr. Cristian Rus, potrivit programului prestabilit al conferinței, au fost susținute mai multe cuvântări. Astfel, după citirea Evangheliei, PC Pr. Lect. Univ. Dr. Viorel Popa, director al departamentului de teologie din cadrul Facultății de Teologie Ortodox㠄Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea a susținut omilia cu tema: Taina Sfintei Cununii. Fundamentele biblice. În timpul împărtășirii soborului slujitor, PC Pr. Prof. Gheorghe Tal, parohul bisericii „Sfânta Treime” din Ștei, Protopopiatul Beiuș, a ținut un cuvânt de învățătură intitulat: Taina Sfintei Cununii. Mărturiile Sfintei Tradiții. După Sfânta Liturghie, PC Pr. Prof. Bogdan Pop, de la biserica „Cuvioasa Parascheva” din Marghita, Protopopiatul Marghita, a rostit o cuvântare ocazională cu titlul: Familia în Biserică. Perspective într-o societate secularizată;
A urmat apoi slujba de Te Deum, oficiată de către soborul slujitor și susținerea conferinței propriu-zise de către PC Pr. Mihai Ninel Iancu, de la parohia Tinca, Protopopiatul Tinca, cu tema: 2011 – Anul omagial al Sfintei Cununii în Patriarhia Română
La final, Preasfințitul Părinte Sofronie a adresat un cuvânt de binecuvântare întregii asistențe și a felicitat pe cei patru părinți conferențiari pentru frumoasele prezentări:
„Este o mare binecuvântare de la Bunul Dumnezeu și o mare bucurie să ne întâlnim în acest cadru deosebit, sub cupola de har a Catedralei cu Lună, mai ales că aceasta se află la o fericită aniversare istorică, deoarece în urmă cu o zi, în 9 noiembrie, s-au împlinit 227 de ani de când Episcopul Petru Petrovici al Aradului și Oradiei a sfințit piatra de temelie pentru această preafrumoasă catedrală a românilor dreptmăritori bihoreni, ceea ce dovedește, încă o dată, că tot ceea ce se petrece în lume se află sub purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Providența, așadar, ne-a chemat astăzi aici și a rânduit ca într-un astfel de moment istoric să se desfășoare întâlnirea noastră, prilejuită de conferința pastoral-misionară de toamnă. […] Îndemnul nostru către preacucerniciile voastre este la unitate, în jurul Mântuitorului Iisus Hristos Cel euharistic, la iubire și rugăciune ferventă, unii pentru alții, la pace și liniște, ca în lumina sfintei rugăciuni să străluciți și sfințiile voastre și familiile voastre înaintea credincioșilor care v-au fost încredințați spre păstorire. Rămâneți modele, rămâneți devotați Mântuitorului Iisus Hristos și Bisericii Sale și veți avea bucurie mare în familiile și casele voastre, în parohiile unde-I slujiți lui Dumnezeu și aproapelui. Preasfânta Treime să vă apere, să vă ocrotească, să vă binecuvinteze, să vă dea sănătate, ani mulți, slujire frumoasă, exemplară, plină de har, pentru ca, la sfârșitul unei vieți cu jugul lui Hristos pe umeri, să aveți bucuria de a fi în veșnicie împreună cu El, cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, la Liturghia cea neîncetată din Împărăția cerurilor.”
La finalul lucrărilor conferinței, marele ecleziarh al Catedralei a invitat pe toți cei prezenți la o agapă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 777, Ultimul acces: 2024-05-16 14:14:28