Cat suntem de credinciosi? - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cât suntem de credincioși?

[2011-11-08]
Majoritatea noastră, de la vlădică până la opincă, se joacă adesea cu semnele exterioare ale credinței, comportamentele nedând vreun semn că respectiva credință ne-ar fi marcat în vreun fel.
Când vor veni rezultatele recensământului, vom afla, ca și la numărătorile anterioare, că suntem vreo 90% ortodocși, încă 8 - 9 procente ținem de alte denominații creștine, restul împărțindu-ne în grupuri mici și foarte mici de musulmani, mozaici și unele denominațiuni de-a dreptul exotice. Deci, un popor eminamente creștin. Dar aceasta este o statistică destul de rece și ea nu ne poate spune mare lucru despre intensitatea credinței. Să ne îndreptăm atenția către sondajele de opinie care, de peste douăzeci de ani, situează biserica și armata în fruntea preferințelor românilor, în vreme ce Justiția și instituțiile caracteristice democrației, precum Parlamentul și partidele politice devin de la un sondaj la altul tot mai puțin populare. Nu cred că această scădere dramatică a respectului nostru pentru instituțiile democratice reflectă automat respectul nostru pentru democrație. Cred că în aceste sondaje noi ne manifestăm atitudinea față de modul de funcționare al democrației la noi, iar degradarea imaginii ține de funcționarea imperfectă - e un cuvânt blând! - a instituțiilor românești cu pricina. În ciuda îngrijorării pe care ne-o poate provoca situarea în fruntea ierarhiei încrederii a unor instituții care nu sunt - și nici nu pot fi - organizate democratic, una funcționând pe baza „ascultării", cealaltă în funcție de „ordin", nu cred că suntem nici atât de credincioși, nici extrem de dedicați ordinii. Încă ar fi ceva dacă lucrurile ar sta în acest fel.
Sigur, când vezi mulțimile înghesuindu-se, călcându-se în picioare, smulgându-și sticlele cu agheasmă la felurite hramuri, la slujbele de Înviere ori la cele de Crăciun, iar politrucii străduindu-se să prindă locuri în față, îți vine să crezi că rezultatele sondajelor de opinie ar putea avea o anume acoperire, că suntem un popor neobișnuit de credincios pentru vremurile moderne pe care le trăim. Când îl vezi însă între politruci pe Ion Iliescu, declarat liber-cugetător, sau puzderie de alți politruci antrenați în sportul național al încălcării, în același timp și prin aceleași fapte, nu doar a legilor, ci și a celor zece porunci, te mai lasă entuziasmul. Și constați apoi că peștele de la cap se împute - și chiar se împute, din păcate. Când tramvaiele sau autobuzele trec pe lângă o biserică, românii credincioși, tolăniți în poziții de tot indecente ori îmbrăcați cum n-ar îndrăzni să meargă la biserică, își fac largi cruci, să-i vadă tot tramvaiul ce cuvioși sunt. Odată, un taximetrist ce mă ducea spre casă a lăsat volanul și-a început să-și facă cruci cu ambele mâini! Bănuiesc că Dumnezeu ar fi preferat să ne știe întregi și, probabil, s-a îngrijit de asta, deși era treaba șoferului! Da, peștele se împute de la cap, din păcate nefăcând excepție nici capul Bisericii, care se poartă mai degrabă ca un CEO de mare multinațională - deși biserica noastră e națională! - decât ca un sfânt părinte. Biserica a pus mâna pe tot ce a putut pune, lăsând operele de binefacere pe seama debilelor ong-uri. Preafericitul a botezat odrasla impostorului Casei Regale, dar n-a binevoit să participe la discursul din Parlament al Majestății Sale Regele Mihai I. Era, de altfel, și ocupat cu primul zâmbăreț al țării, pe undeva prin Argeș...
Ce vreau să spun? Că majoritatea noastră, de la vlădică până la opincă, se joacă cu semnele exterioare ale credinței, comportamentele noastre nedând vreun semn cât de palid că respectiva credință ne-ar fi marcat în vreun fel, ar fi avut vreun efect modelator asupra noastră. Altfel, această explozie de furturi, corupție mare și mică, violență, crime, maltratări ale femeilor și copiilor s-ar mai domoli. Or, ea sporește zi de zi și ceas de ceas în proporție de masă!
Liviu Antonesei este scriitor și publicist și semnează o rubrică săptămânală în „Adevărul“ din 2010.

Sursa: www.culte.ro


Contor Accesări: 839, Ultimul acces: 2025-01-22 03:22:39