Istoria Adoratiei Euharistice (IV) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Istoria Adorației Euharistice (IV)

[2011-11-12]
John A. Hardon, SJ
Traducător: Ecaterina Hanganu
Teme: Istorie Liturgie Teologie

Adorația Euharistică

Încheiem amplul material dedicat istoriei Adorației Euharistice. Prima parte se găsește aici, a doua aici, iar a treia aici.

Capitolul VI

MAGISTERIUL BISERICII

(...articolul anterior...)

Papa Ioan al XXIII-lea

Spre deosebire de predecesorul său, Papa Ioan al XXIII-lea nu a publicat documente extinse despre Liturghia Euharistică. Nu pierdea însă nici o ocazie să îi îndemne pe credincioși, în special pe preoți, să se roage în fața Preasfântului Sacrament. Nimic nu poate înlocui, în viața unui preot, rugăciunea îndelungată, în tăcere, în fața altarului. Adorarea lui Isus, Domnul nostru; recunoștința, ispășirea păcatelor noastre și ale întregii lumi, rugăciunea pentru atât de multe intenții care îi sunt încredințate - toate se unesc pentru a-l înălța pe acel preot la o mai mare iubire pentru Învățătorul nostru Divin, căruia el i-a promis credință, precum și pentru toți cei care depind de slujirea lui preoțească.

Practicarea ferventă și plină de lumină a adorației Euharistiei face să crească viața spirituală a preotului, și în felul acesta se edifică și cresc energiile misionare ale celor mai de seamă apostoli. În timp ce îi îndemna pe preoți să se roage în fața altarului, Papa le reamintea că "rugăciunea euharistică în deplinătatea ei este Sfânta Jertfă a Liturghiei" (Enciclica Sacerdotii Nostri Primordia, 11 august 1959). La urma urmei, fără Sfânta Liturghie nu ar fi nici Prezența Reală. Într-adevăr, prezența lui Isus în Sfânta Euharistie reprezintă extinderea jertfei euharistice.

În preziua Conciliului Vatican II, Papa Ioan al XXIII-lea a participat la procesiunea Corpus Christi cu Preasfântul Sacrament în Roma. Cu acea ocazie, a compus o înflăcărată rugăciune pentru ca Isus să binecuvânteze Conciliul care avea să înceapă. "O, Isuse, privește la noi din Sacramentul Tău ca Bunul Păstor, nume cu care Doctorul Angelic, și odată cu el întreaga Sfântă Biserică, Te invocă. O, Isuse, Bunule Păstor, aceasta este turma Ta, turma pe care ai adunat-o de la marginile pământului, turma care ascultă cuvântul Tău de viață și intenționează să îl păzească, să îl pună în practică și să îl predice. Aceasta este turma care Te urmează cu blândețe, o, Isuse, și dorește cu atâta ardoare să vadă, în Conciliul Ecumenic, strălucirea Feței Tale pline de iubire în chipul Bisericii Tale, mama tuturor, mamă care își deschide inima și brațele pentru toți și care așteaptă, nerăbdătoare și plină de încredere, sosirea tuturor Episcopilor ei" (21 iunie 1962).

Cuvinte cum nu se poate mai clare - și mai pline de autoritate. Vicarul lui Cristos învăța, prin exemplul personal, cât de eficientă poate fi rugăciunea către Domnul nostru în Euharistie nu numai pentru noi personal, ci pentru întreaga Biserică a lui Dumnezeu.

Papa Paul al VI-lea

Deși Papa Ioan al XXIII-lea a deschis Conciliul Vatican II și a trecut de prima sesiune a acestuia, din 1962, el nu a promulgat nici unul dintre cele șaisprezece documente. Aceasta a făcut-o succesorul său, Papa Paul al VI-lea. Primul document conciliar emis de Papa Paul al VI-lea a fost Constituție asupra Sfintei Liturghii (4 decembrie 1963). În mai puțin de doi ani, înainte de ultima sesiune a Conciliului, el a publicat Enciclica Mysterium Fidei (3 septembrie 1965). Acesta este un document remarcabil, din mai multe puncte de vedere:

•a fost emis în timpul Conciliului Vatican II;

•se deschide cu un strălucitor elogiu adus Constituției asupra Sfintei Liturghii, emisă de Conciliu;

•îi laudă pe cei care "caută să cerceteze mai profund și să înțeleagă mai rodnic doctrina Preasfintei Euharistii" ;

•Papa Paul al VI-lea merge însă mai departe, arătând că există "motive de gravă îngrijorare și neliniște pastorală", și anume faptul că se răspândesc diverse opinii care reinterpretează "doctrina deja definită de Biserică" și în special "dogma transsubstanțierii" (Mysterium Fidei, nr. 10).

Cea mai mare parte a Enciclicei cuprinde prin urmare analiza doctrinară a Prezenței Reale. Ca atare, aceasta este cea mai extinsă și profundă declarație din întreaga istorie papală privind două articole ale credinței catolice: prezența trupească a lui Isus în Preasfântul Sacrament și comunicarea harului Său prin prezența euharistică aici și acum, pe pământ.

1. Prezența Reală. Pentru a înțelege prezența sacramentală a lui Cristos în Euharistie, care "constituie cel mai mare miracol de acest fel, trebuie să ascultăm cu docilitate glasul învățăturilor și rugăciunilor Bisericii". Ce anume ne spun doctrina și devoțiunea Bisericii?

Acest glas, care este în mod constant și fidel ecoul glasului lui Isus, ne asigură că modul în care Cristos este prezent în acest Sacrament nu este altul decât prin schimbarea întregii substanțe a pâinii în Trupul Său și a întregii substanțe a vinului în Sângele Său, și că această unică și cu adevărat minunată schimbare Biserica Catolică o numește pe drept cuvânt transsubstanțiere. Ca rezultat al transsubstanțierii, speciile pâinii și vinului dobândesc neîndoielnic o nouă semnificație și o nouă finalitate, fiindcă ele nu mai rămân pâine și vin obișnuite, ci devin semnul a ceva sacru, semnul hranei spirituale. Totuși, motivul pentru care speciile dobândesc această nouă semnificație și această nouă finalitate este pur și simplu acela că ele conțin o nouă realitate pe care o putem numi pe bună dreptate ontologică. Sub specii nu se mai găsește ceea ce se afla acolo înainte. Este ceva cu totul diferit. De ce? Nu numai din cauza credinței Bisericii, ci în realitatea obiectivă. După schimbarea substanței sau a naturii pâinii și vinului în Trupul și Sângele lui Cristos, nu mai rămâne din pâinea și vinul dinainte decât aparențele, sub care Cristos, cu totul și pe de-a-ntregul, este prezent trupește în realitatea Sa fizică (Mysterium Fidei, nr. 46).

Desigur, această prezență este dincolo de posibilitățile noastre de înțelegere. Desigur, este diferită de modul în care sunt în mod natural prezente trupurile și prin urmare pot fi percepute de simțurile noastre. În mod subiectiv, nu putem vedea sau atinge Trupul lui Cristos în Euharistie. Dar obiectiv (în realitate) și ontologic (în ființa Sa), El este aici.

2. Comunicarea harului. Odată ce Prezența Reală este recunoscută ca atare, este logic să îl adorăm pe Mântuitor în Preasfântul Sacrament. La fel, este logic să așteptăm ca El să ofere binecuvântarea lumii pline de păcat prin prezența Sa în mijlocul nostru. Următoarele trei pasaje din Misterium Fidei exprimă clar aceasta. În primul pasaj, Papa Paul al VI-lea amintește învățăturile Sf. Cyril din Alexandria (+444), care a fost un apărător activ al concepției privind unirea fizică a umanității lui Cristos atât în Întrupare, cât și în Euharistie. Euharistia este Fiul Întrupat al lui Dumnezeu care a devenit și rămâne Fiul Mariei. Sf. Cyril din Alexandria respingea ca nebunească opinia acelora care considerau că, dacă o parte din Euharistie rămâne pentru a doua zi, nu mai conferă sfințenie. "Fiindcă", spune el, "nici Cristos nu este alterat, nici Trupul Său Sfânt nu se schimbă, iar puterea și harul rămân cu aceasta" (Mysterium Fidei, nr. 60).

Odată ce elementele pâinii și vinului au fost consacrate și a avut loc transsubstanțierea, Cristos cel viu rămâne atâta timp cât rămân speciile euharistice. Astfel, fiindcă este prezent Cristos, umanitatea Sa rămâne un izvor de har dătător de viață. În cel de-al doilea pasaj, privind Euharistia în calitate de canal de har divin, Papa Paul al VI-lea face cu grijă distincție între Euharistia ca jertfă și comuniune, și Euharistia ca prezență. Cristos este cu adevărat Emmanuel, adică "Dumnezeu cu noi" nu numai când este oferită jertfa și este primit Sacramentul, ci atâta timp cât Euharistia se află în bisericile și oratoriile noastre. Zi și noapte El este în mijlocul nostru, locuiește cu noi, plin de har și adevăr. El reinstaurează moralitatea, hrănește virtuțile, consolează pe cei mâhniți și îi întărește pe cei slabi (Mysterium Fidei, nr. 60).

Aceste verbe - reinstaurează, hrănește, consolează și întărește - sunt toate, forme ale harului divin pe care îl oferă Cristos prin prezența Sa în Euharistie. În al treilea pasaj privind eficacitatea Prezenței Reale, Papa Paul al VI-lea adaugă tușa finală învățăturilor sale. Nu există nici o îndoială că Mântuitorul nostru viu se află "plin de har și adevăr" în Preasfântul Sacrament . Din partea noastră însă trebuie să existe o credință pe măsură.

Oricine se apropie de acest Preasfânt Sacrament cu devoțiune specială, și face efortul de a dărui în schimb o iubire generoasă pentru infinita iubire a lui Cristos, va experimenta și va înțelege - cu bucurie și rodnicie spirituală - cât de neprețuită este viața tainică cu Isus în Dumnezeu și cât de valoros este dialogul cu Cristos. Fiindcă nimic nu este mai mângâietor pe pământ și nimic nu este mai eficient în înaintarea pe calea sfințeniei (Mysterium Fidei, nr. 60). Cuvântul important din ultima propoziție este "eficient". Dacă ne apropiem de Prezența Reală cu iubire plină de credință, Cristos va înfăptui în viața noastră minunile harului Său.

Papa Ioan Paul al II-lea

Construind mai departe pe învățătura predecesorilor, Papa Ioan Paul II a devenit cunoscut ca Papă al Prezenței Reale. Într-o serie de documente, el a repetat ceea ce cu adevărat trebuie repetat ca să fie înțeles și cunoscut: "Euharistia, în Sfânta Liturghie și în afara Sfintei Liturghii, este Trupul și Sângele lui Isus Cristos și ca atare este demnă de preamărirea care se datorează lui Dumnezeu cel viu și numai Lui" (Cuvânt de deschidere în Irlanda, Phoenix Park, 29 septembrie 1979).

Papa a făcut însă mai mult decât să repete pur și simplu ceea ce fusese spus mai înainte. El a construit cheia bolții învățăturii despre Euharistie a Magisteriului Bisericii, așa cum am înfățișat-o mai sus. A făcut-o explicând în cel mai limpede limbaj posibil că nu există decât un singur Sacrament al Euharistiei. Totuși acest unic Sacrament conferă harul divin pe trei căi diferite. Fiecare mod de a conferi harul divin corespunde celor trei forme în care Euharistia a fost instituită de Cristos. Euharistia este în același timp Sacrament-Jertfă, Sacrament-Comuniune și Sacrament-Prezență (Enciclica Redemptor Hominis, 4 martie 1979, IV, 20).

Baza revelată pentru concluzia de mai sus este prezența statornică a lui Isus în Euharistie. "Mântuitorul Omului" este cel care, prin Patimile și moartea Sa pe Cruce, a dobândit harul mântuirii noastre. Și același Isus Cristos răspândește acum, în principal prin Euharistie, acest har asupra rasei umane păcătoase. În acest sens putem spune că "Biserica trăiește prin Euharistie, din plinătatea acestui Sacrament". Plinătatea Euharistiei cuprinde însă toate cele trei planuri ale existenței sale sacramentale, unde prin termenul "sacrament" Biserica înțelege un semn vizibil, instituit de Cristos, prin care harul invizibil și sfințenia interioară sunt transmise sufletului.

Sfânta Liturghie este Sacramentul-Jertfă al Euharistiei. Așa cum a declarat Conciliul din Trento, jertfa Sfintei Liturghii înseamnă nu numai a oferi laudă și recunoștință. Este în același timp un izvor de har divin: "Prin această jertfă, Domnul este împăcat, El acordă harul și darul pocăinței și iartă greșelile și păcatele", binecuvântările Răscumpărării pe care Cristos le-a dobândit pentru noi prin moartea Sa sângeroasă pe Calvar "sunt primite acum din abundență prin această jertfă nesângeroasă" (17 septembrie 1562).

Sfânta Împărtășanie este Sacramentul-Comuniune al Euharistiei. Așa cum a definit același Conciliu din Trento, Cristos prezent în Euharistie nu este mâncat numai în mod spiritual, ci și real și sacramental. Noi primim cu adevărat Trupul și Sângele Său și suntem cu adevărat hrăniți prin harul Său. A fost dorința lui Cristos "ca acest Sacrament să fie primit ca hrană spirituală pentru suflet, să îi susțină și să îi întărească pe aceia care trăiesc cu viața Lui". De asemenea, este menit să devină "un remediu care să ne elibereze de defectele noastre de zi cu zi și să ne păzească de păcatul de moarte" (11 octombrie 1551).

Prezența Reală este Sacramentul-Prezență al Euharistiei. Cum anume? Prezența Reală este un Sacrament în sensul că umanitatea lui Cristos este canal de har pentru cei care cred că Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om pentru mântuirea noastră.

Capitolul VII

HARUL PRIN UMANITATEA LUI CRISTOS

Tema de bază a învățăturii Bisericii despre Euharistie este "prezența mângâietoare a lui Isus în Preasfântul Sacrament. Prezența Sa Reală în sensul deplin; prezența substanțială prin care Cristos întreg și complet, Dumnezeu și om, este prezent" (Papa Ioan Paul al II-lea, 29 septembrie 1979). Odată ce se recunoaște acest fapt de credință, nu este greu de văzut de ce motiv rugăciunea în fața Preasfântului Sacrament este atât de eficientă. Iată de ce, fără șovăire, catolicii fac referire la Prezența Reală ca fiind Preasfântul Sacramentul. E într-adevăr un Sacrament, sau, mai bine spus, este singurul Sacrament care nu numai că oferă harul divin, ci îl și conține pe însuși izvorul harului divin, pe Isus Cristos.

Citind Sfânta Evanghelie, suntem uluiți de puterea miraculoasă pe care o are umanitatea lui Cristos, operând schimbări profunde asupra persoanelor care vin în contact cu El. Chiar din sânul Maicii Sale, El l-a sfințit pe Ioan Botezătorul, în momentul în care Elisabeta a auzit glasul Mariei. În Cana Galileei, la cererea Maicii Sale, Isus le-a spus slujitorilor: "Umpleți vasele acestea cu apă", iar când nunul a gustat apa, aceasta se prefăcuse în vin.

Cu buze umane a vorbit Isus atunci când a rostit Predica de pe Munte, când a învățat în parabole, când i-a iertat pe cei păcătoși, când i-a mustrat pe Farisei, când și-a prevestit Patimile și le-a spus acelora care îl urmau să își ia crucea. Cu mâini de om l-a atins Isus pe orb și i-a vindecat pe leproși vorbind cu glas de om. La un moment dat, o femeie bolnavă I-a atins ciucurii hainei. "Isus și-a dat seama îndată că o putere ieșise din El și, întorcându-se către mulțime, a spus: 'Cine mi-a atins hainele?'" (Marcu 5,28-31). Femeia s-a vindecat în aceeași clipă. Semnificativ este faptul că Isus i-a spus: "Fiică, credința ta te-a mântuit" (Marcu 5,34).

De-a lungul întregii Sale activități publice, umanitatea lui Cristos a fost mijlocul prin care El a luminat mințile ascultătorilor, le-a restaurat sufletele în prietenia divină, le-a vindecat trupurile de malformații și boli și le-a dăruit pacea lui Dumnezeu. Aceasta este ceea ce spunea Sf. Ioan în prologul Evangheliei sale când afirma că "Legea a fost dată prin Moise, dar harul și adevărul au venit prin Isus Cristos" (Ioan 1,17). De ce? Fiindcă Isus este Fiul unic al lui Dumnezeu care s-a întrupat și nu numai că a trăit, ci continuă să trăiască printre noi în Euharistie.

Pentru a ne hrăni însă din acest izvor de infinită înțelepciune și putere, aflat în Euharistie, trebuie să credem. Cu cuvintele din Adoro Te, putem spune: "Cred tot ce-ai spus Tu, Fiule-ntrupat, / Nu-i cuvânt pe lume mai adevărat. // Se-ascundea pe Cruce ce-i dumnezeiesc / Îns-aici se-ascunde și ce-i omenesc; / Dar Te cred de față, Om și Dumnezeu / Și cer mântuirea sufletului meu". Cei care pot vorbi în acest fel cu Isus în Euharistie vor învăța din experiență ceea ce dorește să spună Biserica atunci când ne învață că Prezența Reală este un Sacrament. Este același Mântuitor care a asumat natura noastră umană ca să moară pentru noi pe Calvar și care în prezent ne dăruiește, prin aceeași umanitate, acum glorificată, binecuvântările mântuirii.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 963, Ultimul acces: 2025-01-19 03:46:38