Papa a depanat amintiri din copilarie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa a depănat amintiri din copilărie

[2011-11-11]
Papa Benedict al XVI-lea a amintit miercuri de poveștile pe care le-a auzit de la mama sa, în contextul în care a primit cetățenia de onoare din partea unui oraș din nordul Italiei, unde s-au născut bunica și străbunica sa. Evenimentul a avut loc la sfârșitul audienței generale, când a primit o delegație din Natz-Schabs (Naz-Siaves), din provincia italiană Bolzano. Străbunica Pontifului, Elisabeth Maria Tauber, și bunica sa, Maria Tauber-Peintner, s-au născut în acest oraș în 1832, respectiv în 1855.
"Tirolul de sud este o zonă specială, cu rădăcini în inima mea prin povestirile pe care le-am auzit de la mama", a afirmat Sfântul Părinte. "Nu mi-am cunoscut niciodată bunica sau străbunica - bunica a murit când aveam trei ani - dar am auzit multe dintre poveștile ei, mai ales cât de nostalgică era după Tirolul de Sud, neadaptându-se niciodată Bavariei. În timpul ultimei ei boli spunea: 'Dacă aș putea să am o găleată de apă din ținutul natal, aș fi sigur vindecată'." Pontiful de 84 de ani a continuat: "Gândindu-mă la aceasta îmi amintesc de o altă poveste. Ca fată, mama mea a lucrat pentru o familie din Kufstein, iar acolo și-a făcut o prietenă, care mai apoi s-a măritat cu un brutar. Pe când eram copil l-am întâlnit. Era amabil cu mama mea și îi spunea adesea: 'Trebuie să îți amintești un lucru: Tirolul a fost făcut de îngeri!' Iar mama mea a păstrat aceasta ca un fel de testament, pe care ni l-a înmânat nouă. Ea era convinsă, în inima ei, că era adevărat."
Pontiful și-a amintit apoi cum la 13 ani, el și cei doi frați ai săi au mers cu bicicleta în regiune: "Am putut vedea că cu adevărat a fost făcută de îngeri. Apoi în anii '50 am fost în Tirolul de Sud, unde am putut să simt apropierea lui Dumnezeu exprimată în frumusețea acestor ținuturi. Dar nu doar prin Creație. Era frumoasă și pentru că oamenii i-au răspuns lui Dumnezeu: dacă ne gândim la turnurile gotice, la casele frumoase, la căldura și amabilitatea oamenilor, la muzica frumoasă, știm că oamenii au răspuns, și din această colaborare - dintre Creator, îngerii și oamenii săi - s-a născut un pământ frumos, un pământ de o extraordinară frumusețe. Și sunt mândru și fericit să fiu parte a lui, într-un fel sau altul." Papa și-a exprimat speranța că Tirolul de Sud va rămâne așa cum este, că "natura, creația și viața oamenilor" vor continua să formeze "o singură melodie", despre cum credința "aduce bucuria și ajutorul pentru depășirea situațiilor dificile".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 787, Ultimul acces: 2024-05-14 16:43:19