Cardinalul Amato despre viitorul Fericit Carol Lampert - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Amato despre viitorul Fericit Carol Lampert

[2011-11-11]
Duminică, 13 noiembrie, la Sfântul Martin în Dornbirn, în landul austriac Voralberg, are loc ceremonia de beatificare a Slujitorului lui Dumnezeu Karl Lampert, martir, preot diecezan și pro-vicar al Administrației Apostolice din Innsbruck Feldkirch. Ceremonia de beatificare va fi prezidată de Cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, care a oferit un scurt interviu pentru Radio Vatican, oferind pentru început amănunte despre viața și martiriul părintelui Lambert
- Viitorul Fericit Carol Lambert s-a născut pe 9 ianuarie 1894, la Göfis, lângă Feldkirch, în Austria, într-o familie de agricultori modești. A simțit vocația la preoție încă din copilărie; a frecventat Seminarul din Bressanone și, după ce și-a completat parcursul formativ, a fost sfințit preot pe 12 mai 1918. În 1930 a fost trimis la Roma, unde a urmat doctoratul în Drept Canonic, la Universitatea Gregoriană, devenind totodată avocat la Sacra Rota Romana.
- Cum s-a comportat față de regimul nazist?
- Tocmai în acea perioadă tragică de persecuție anticatolică în Austria, în 1938, i-au fost încredințate toate îndatoririle de nou Administrator Apostolic la Innsbruck - Feldkirch, după ce Mons. Paulus Rusch a fost împiedicat de cel de-al Treilea Reich să fie înscăunat în Dieceză. În acest context pr. Lambert a devenit pro-vicar al Administrației Apostolice și președinte al Tribunalului Canonic. În acest nou rol, Carol Lampert și-a manifestat nu doar dezaprobarea față de ideologia nazistă dar s-a și opus cu hotărâre exproprierilor, precum cea a seminarului teologic Canisianum și a mănăstirii Surorilor Adorației Perpetue din Innsbruck. A început de atunci pentru pr. Lampert o cale a crucii extrem de dureroasă, cu arestări și deportări în lagăre de concentrare (la Dachau, Sachsenhausen), cu exiluri și chiar trei condamnări la moarte. Pe 13 noiembrie 1944 a fost ghilotinat, împreună cu alți doi preoți.
- Cum a înfruntat o moarte atât de injustă?
- Carl Lampert nu a ajuns nepregătit la ora supremă a mărturiei. Înainte de moarte, îi scria fratelui Julius: "Chiar dacă sunt în lanțuri de cinci luni, conducând existența unui condamnat la moarte, mi-am regăsit curajul și am reacționat destul de bine la toată această mizerie (...). E un timp trist, dar și mai triste sunt persoanele! Ce suferință! Ajutorul lui Dumnezeu este o enormă consolare pentru mine. Imaginează-ți că celebrez Sfânta Liturghie aproape în fiecare zi! Este un miracol să îl pot avea pe Domnul cu mine în Preasfântul Sacrament. În fiecare zi le dau tuturor, în cele patru direcții, binecuvântarea sacramentală, și mă pot ruga mult. În acest mod mă rog, îl implor pe Dumnezeu pentru voi și cu adevărat 'nu mi-e teamă de nici un rău, chiar dacă aș păși în întunericul morții, pentru că Domnul este cu mine'. [...] Am înaintea ochilor o imagine a Maicii Domnului, cu o mică floare. [...] Isus și Maica Sa Sfântă găsesc calea chiar și pentru a ajunge în aceste locuri.
- Care este mesajul părintelui Carol Lampert?
- Martiriul este cel mai mare act de iubire față de Dumnezeu și constituie calea cea mai nobilă spre sfințenie. La fel ca în primele secole, și azi Biserica îngenunchează plină de emoție în fața unui astfel de fiu al său, martir, care și-a unit propriul sânge cu sângele lui Cristos pe Cruce. Și, așa cum sacrificiul lui Cristos a fost zălog al mântuirii umanității, tot astfel sacrificiul Fericitului Lambert va fi sămânță de reînnoită viață creștină în acest pământ binecuvântat.
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 852, Ultimul acces: 2025-01-22 17:51:34