200 de ani de atestare istorica a parohiei Siret - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

200 de ani de atestare istorică a parohiei Siret

[2011-11-14]
PS Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iași, a adresat la 13 noiembrie 2011 un Mesaj păstorului, pr. Irinel Iosub, și credincioșilor din Siret, la cei 200 de ani de atestare istorică a parohiei. În Mesajul publicat pe Ercis.ro, Episcopul îl citează pe Sf. Paul: "Amintiți-vă de conducătorii (părinții, înaintașii) voștri, care v-au învățat cuvântul lui Dumnezeu și, meditând împlinirea vieții lor, imitați credința lor. Isus Cristos, cel de ieri și de astăzi, este același în veci de veci. Nu vă lăsați seduși de învățături diferite și străine" (Evrei 13,7-9).
PS Petru amintește că comunitatea din Siret "a început să fie organizată încă din anul 1371, anul în care este atestată stabilirea în acest oraș a primei Episcopii catolice, cu primul Episcop numit de Papa Grigore al XI-lea, încă de pe vremea lui Lațcu Vodă, dux Moldaviensis. Episcopul Andrei a fost consacrat la 9 martie 1371 la Cracovia. În mijlocul acestui popor a fost, a rămas și va rămâne Cristos, cel care a venit la noi să se facă om și să îi răscumpere pe oameni. El este același ieri, azi și întotdeauna. În jurul Lui ne aflăm la această minunată sărbătoare, făcând memoria unui trecut trăit sub privirile și ocrotirea Lui, a Aceluia care a spus: "Iată, Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor".
Pornind de la Evanghelia duminicii în care este datat Mesajul, cu parabola talanților, Episcopul a arătat că "încrederea lui Dumnezeu în noi se manifestă prin darurile și talanții pe care îi oferă. Aceste daruri, care ne ajută să descoperim prezența plină de iubire a lui Dumnezeu, sunt credința, nădejdea și dragostea. El ne oferă darul credinței pentru a putea participa cu seninătate la planul de mântuire realizat de Cristos, ne încredințează darul speranței pentru a depăși întunericul ce ne înconjoară și, în sfârșit, ne dăruiește talantul iubirii pentru a putea exprima pe viu, cu propria viață, convingerile cele mai profunde, față de cei ce sunt aproape de noi, dând mărturie vie despre iubirea lui Dumnezeu în lume. De folosirea acestor daruri cu mare entuziasm și interes depinde seninătatea noastră de fii ai Părintelui ceresc, care vrea să facă din noi nu servitori sau slugi îngenuncheate, ci fii și colaboratori liberi cu El la mărirea talanților încredințați".
"Chemarea pe care am primit-o în prima lectură, de a ne aduce aminte de înaintașii noștri, este o adevărată provocare la o constatare: nu am fi astăzi în Siret, în această parohie, dacă nu ar fi fost cei care înaintea noastră au știut să primească darul vieții, darul credinței, darul speranței și al dragostei. Ei l-au iubit și căutat pe Dumnezeu și s-au străduit să vă lase fructul iubirii lor. Privind la viața și exemplul lor, ne umplem de curaj și de noi hotărâri. Dumnezeu i-a iubit pe ei, dar continuă să vă iubească și pe noi pentru că ne-a dat un dar: bunii și străbunii noștri, care ne-au lăsat atâtea daruri și atâtea speranțe de viață... Păstrând legătura spirituală cu ei, măriți în sufletele voastre sentimentele de iubire și faceți să crească speranța pentru binele comunității voastre, transmițând generațiilor viitoare mai multă lumină, mai multă credință și multă speranță".
(Sursa: ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 896, Ultimul acces: 2025-01-22 22:42:04