Tinerii si dimensiunea comunitara a vietii si credintei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Tinerii și dimensiunea comunitară a vieții și credinței

[2011-11-18]
"Să creștem împreună pentru o viață bună - Tinerii și dimensiunea comunitară a vieții și credinței" a fost tema celui de-al XII-lea Congres Național pentru Pastorația Tineretului, organizat de Serviciul Național pentru Pastorația Tineretului din cadrul Conferinței Episcopale Italiene (CEI), desfășurat în capitala Italiei în perioada 10-13 noiembrie 2011. Au participat peste 700 de delegați din peste 160 de parohii, mișcări și asociații pentru tineri. Au participat și delegații din afara Italiei, între care una din România - formată din pr. Paul Popa și Ana Popa din Eparhia de Oradea, Codruța Fernea din Eparhia de Cluj-Gherla și pr. Felix Roca din Dieceza de Iași, aflăm de pe BRU.ro.
Lucrările Congresului au fost deschise joi, 10 noiembrie, de Mons. Enrico Solmi, Episcop de Parma și președintele Comisiei Episcopale pentru Familie și Viață din cadrul CEI, care a făcut o radiografie a ce înseamnă să fii tânăr astăzi, din patru puncte de vedere: familie, studii-muncă, vocație și suferință. El a îndemnat participanții la congres să aibă curajul să educe tinerii "nu pentru a fi admiratori sterili ci pentru a fi misionari" în primul rând în comunitățile locale, care au mare nevoie de elanul și vitalitatea tinerilor. Pr. Franco Imoda, președintele Agenției Sfântului Scaun pentru monitorizarea și promovarea calității universităților și facultăților ecleziastice, a vorbit apoi despre "Individualism, relații și viață comunitară în societatea și cultura contemporană".
În după-amiaza zilei, pr. Eric Jacquinet, responsabilul secțiunii pentru tineri din cadrul Consiliului Pontifical pentru Laici, a vorbit despre roadele Zilei Mondiale a Tineretului de la Madrid: roadele Spiritului Sfânt, care au fost vizibile încă în timpul întâlnirii, și anume pacea, bucuria și comuniunea care a existat între tineri prezenți la ZMT. Pr. Cesare Pagazzi, profesor la Facultatea de Teologie din regiunea centrală a Italiei, în relatarea cu titlul "Comunitatea creștină, loc de relații cu Dumnezeu și cu frații", a vorbit apoi participanților despre alegerile care trebuie făcute de o comunitate creștină care iubește tinerii și dorește să îi ajute să îl întâlnească pe Isus. A subliniat faptul că tinerii au nevoie să se simtă stimați și apreciați pentru ceea ce sunt, pentru a stima la rândul lor. Urmând modelul lui Isus, tinerii trebuie să învețe să descopere Evanghelia în lucrurile mărunte legate de viața de zi cu zi și să se simtă în Biserică "acasă".
Lucrările zilei de vineri, 11 noiembrie, au fost deschide pr. Nico dal Molin, directorul Centrului Național pentru Vocații, care a prezentat un seminar despre direcțiunea spirituală pentru tineri care va avea loc în 2012. Părintele a vorbit despre provocările timpului pe care îl trăim și riscul de a rămâne oameni fără vocație, care nu știu încotro de îndreaptă. Prin direcțiune spirituală adaptată tinerilor, aceștia își pot descoperi vocația și sensul vieții. În grupuri mici de lucru, participanții au aprofundat tema Congresului, elaborând sugestii pentru a îmbunătăți munca pastorală cu tinerii în Italia. După amiaza zilei a fost dedicată tot lucrului în grupuri, de data aceasta împărțiți pe sectoare de vârstă: copii (11-13 ani), adolescenți (14-18 ani) și tineri (19-35 ani). Seara a fost dedicată descoperirii Cetății Eterne și a fost animată de echipa care coordonează Pastorația Tineretului în Dieceza de Roma.
Sâmbătă, 12 noiembrie, Sfânta Liturghie a fost prezidată de Mons. Mauro Parmeggiani, Episcop de Tivoli și delegatul regiunii Lazio pentru Pastorația Tineretului. În cadrul "Târgului experiențelor de viață bună", diecezele, asociațiile, mișcările și comunitățile italiene au expus la peste 50 de standuri diferite experiențe trăite în Italia, și au explicat modul în care sunt implicați tinerii. După amiaza a fost dedicată reprezentaților diferitelor Conferințe Episcopale din Europa prezenți la Congres. Pr. Duarte da Cuhna, secretarul general al Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), în intervenția "Tinerii și pastorația tineretului în Europa", a trasat o imagine de ansamblu a societății europene astăzi și a explicat că o evanghelizare eficientă a tinerilor cere o bună cunoaștere a identității de creștin înrădăcinată în Isus Cristos. Au urmat mărturiile delegaților responsabili cu pastorația tineretului din Europa.
Seara a fost dedicată vizitelor în Diecezele apropiate de Roma, pentru a putea cunoaște realitățile locale și proiectele dedicate tinerilor care există în fiecare dieceză. Duminică, 13 noiembrie, după Sfânta Liturghie prezidată de Mons. Mariano Crociata, secretarul general al CEI, au urmat concluziile întâlnirii, participanți putând să se exprime atât referitor la experiența trăită în timpul Congresului cât și să facă propuneri concrete pentru viitor. A urmat participarea la rugăciunea Angelus în Piața San Pietro din Roma, la finalul căreia Sfântul Părinte a salutat participanți la acest Congres, și pelerinajul la mormântul Fericitului Papă Ioan Paul al II-lea, unde s-a recitat Rozariul de lumină.
(Sursa: BRU.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 817, Ultimul acces: 2024-05-15 14:46:50